| Decembar 2007

Miloguzovoznica

Branko Vićentijević

Zbog čega je zaribao rad novog Privremenog d'izvinete organa, koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo * Kako udomiti Burmaza i Nešu iz Nove Srbije * Da li se visoka delegacija Veljove stranke baš s pravom po inostranstvu predstavlja kao delegacija Valjevske opštine * Kako je Mića Nadin iz Osečine omašio zatvor na krsnu slavu Svetog Aranđela a po tužbi dr Dušana Milovanovića

Ljiška priznanja

Na svečanosti povodom obeležavnja Dana Ljiga uručena su tradicionalna priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Najviše opštinsko priznanje, plaketu „Đak kaplar" dobio je univerzitetski profesor književnosti u penziji dr Slobodan Ž. Marković, koji je Dečijem odeljenju Ljiške biblioteke darovao 5.000 knjiga i kompletnu bibliotečku opremu.

Diplome „Đak kaplar" uručene su zemljoradniku Slobodanu Radovanoviću iz Kozelja, Dragani Ilić iz Opštinske organizacije Crvenog krsta, Lovačkom udruženju „Rajac", mladoj violinistkinji Jeleni Urošević iz Ljiga i Strahinji Nikoliću iz Banje Vrujci, đaku generacije u Ljiškoj gimnaziji.

Priznanja je uručio dr Miroslav Maksimović, predsednik Ljiške opštine.

Novi sastav Privremenog d'izvinete organa, koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo, sastao se samo jednom. Na prvi pogled, novi drugari se tek uigravaju na novim poslovima. Zapelo je, međutim, sa već dogovorenim smenama pojedinih direktora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava.

U Opštinskoj direkciji Miroslava Burmazovića (NS) zamenio je Milan Matić (DS), dok je umesto Nenada Kuzmanovića (takođe NS) u Opštinskoj direkciji za robne rezerve postavljen Predrag Erić (takođe DS). E sad, ovi Veljovi traže odgovarajuća mesta za Burmazovića u Beogradu, i Kuzmanovića u Valjevu, pa se bratija zbog toga i ne sastaje. Oni iz DSS-a Koštunice Voje drže se, po običaju, k'o nezainteresovano. Milo im je što „pucaju” Novosrbijanci, ali im je Veljo važan koalicioni partner u Vladi Srbije, pa je deviza „pamet u glavu, dupe duvaru”!

Protiv smena Burmazovića i Kuzmanovića, na jedinoj sesiji Privremenog d'izvinete organa, dakako, bio je Slobodan Vasiljević (NS), koji je u SO Valjevo valjda jedini iskrčmio četiri odbornička mandata, zaredom od 1992. godine! Objašnjavao kako je Burmaz načinio stotine kilometara puteva i ulica, a Neša zanovio stada ovaca opštinskih robnih rezervi, što je in a Novosadskom sajmu, sa sve lumperajkom pod šatrom i trubačima, bilo TV ovekovečeno.

ČARAPE I NOGE – Koja čarapa ide na koju nogu pojasnili mu Džimi (Aleksandar Ranković) i Beka (Radivoje Milutinović) iz DS-a podsećanjem da je i Nova Srbija menjala tuđe da bi dovela svoje, odnosno da demokrate ne menjaju radi promena već da preuzmu odgovornost za bolje funkcionisanje grada. Biće da su se u DS-u opredelili za udar na dve seljačko-direktorske fotelje kako bi se bolje pozicionirali za buduće izbore, vanredne ili redovne, upravo u selima, gde su, uprkos napretku, tanji od gradskih mesnih zajednica i izbornih jedinica.

Visoka delegacija lokalne Nove Srbije, sve predstavljajuć se k'o delegacija Valjevske opštine, malo-malo pa trkne u Češku ili Slovačku. U miloguzovoznicu (službeno auto) Valjevskog vodovoda, kojom upravlja direktor Dragan Lukić, sednu Dobri Doktor, valjevski gradonačelnik dr Jovan S. Tomić, njegov zamenik Zoran Ilić, te Miroslav Burmazović i Slobodan Vasiljević, pa o trošku poreskih obeznika „idu da vidu”.

A kad se vrate, mili Bogo, prepuni su utisaka k'o „šipak pun koštica”, kak bi nekad pojal Ivo Robić ili Zdenka Vučković na „Kajkavski popevki” ili Opatijskom fstivalu. I sve jednako pričajuć' u (relativno) bliskom budućem vremenu u saradnji dva grada, dve regije, dve privrede. Sloba Vasiljević je mesto u toj postavi obezbedio k'o rođak konzula Srbije u Slovačkoj.

Na poslednjem putešestviju, NS idilu kvario je, po službenoj dužnosti, Dragan Despotović (DS) iz JKP „Valjevo” e da bi ugrejao grad iz nove toplane i sa manje aero zagađenja, ali su zbog odbrane statusa brane i buduće hidroakumulacoje „Rovni” izostali predstavnici JP „Kolubara”, koje vodi investiciju, sa direktorom Nikolom Baraćem na čelu.

U Nemačku su, pak, išli Mala Velika, Glavna načalnica Milena Pavlović i jošte jedan činovnik iz Odeljenja za razvoj, Aleksandar Ćirić, e da bi videli kako na trulom zapadu funkcionira ubiranje i trošenje poreza od naroda prikupljenog. Ni ne sumnjate, valjda, da će i u Valjevu na naš originalan način sve to biti pretočeno u praksu – koliko sutra! A nazočni drug iz Odeljenja za razvoj, sve i ako mu to nije pos'o, mog'o bi da poradi nešto pa da se zvanični veb sajt Valjevske opštine (www.valjevo.org.yu) konačno elementarno ažurira i redizajnira. Vakog nema na kugli zemljaskoj!

KOLATERALNA ŠTETA – U tom novom vučenju kadrovskoga klipka kolateralna šteta bio je Dragan Vuković (SPO), sada već bivši direktor Pijačne uprave. Drugovi su umesto njega vratili Miodraga Ćosića (DSS), optuženog da je za svog mandata (2000-2004) usrećio „Polet” sa nekoliko miliona dinara „bule” zbog nezakonitog otkaza jednom od svojih prethodnika Prvoslavu Adžiću i bukvalnog tumačenja ugovora sa izvođačima radova na Stočnoj pijaci. Uz 800 kg otrovnog „lizola”, koji je ko zna koliko dugo stajao u prostorijama Pijačne uprave na Novoj zelenoj pijaci. Stajao dok nije procurio, a bruka pukla!

U „Polet” su stigle izvršne sudske presude, dugovi su se morali izmiriti, Vuković veli da je sanirao 11 miliona dinara duga, ostavio nekoliko miliona na računu firme, prosečne zarade uvećao sa 23.000 dinara na 25.000 dinara… I sve to za šest meseci svoga v. d. staža, a što je još zanimljivije – neće ostati u Pijačnoj upravi jer će kao inženjer od integriteta, veli, lako naći posla!

Kolateralna šteta srbijanske demokratije je i Miroslav Krsmanović, odbornik u SO Osečina, koji je najavio da će zaštitu svojih prava potražiti pred Evropskim sudom u Strazburu. On se na taj korak odlučio posle izvršne sudske presude po kojoj mora da plati kaznu od 80.000 dinara, ili da ide u zatvor, zbog izgovorenog za govornicom lokalnog parlamenta. Krsmanovića je za uvredu i klevetu tužio dr Dušan Milovanović, odbornik SPS-a i nekadašnji predsednik SO Osečina, dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Peckoj.

MIĆA I NADA – Prvostepenu presudu Opštinskog suda u Osečini potvrdio je Okružni sud u Valjevu, a rok za uplatu novčane kazne od 80.000 dinara isticao je na Krmanovićevu krsnu slavu. „Rado bih ja išao u zatvor jer nije prvi put da me Milovanović tamo šalje, ali slavim Svetog Aranđela, pa mi je to ipak preče”, izjavljivao je Krsmanović novinarima.. On tvrdi da je na sednici SO Osečina, u junu 2005, tražio da se donese odluka o reviziji postupka stečaja i privatizacije nekadašnjeg DP „Podgorka”, koja je 2002. prodata iz stečaja za milion evra, a vredela je, tvrdi, 24 miliona evra!”

„Socijaliste sam tada za skupštinskom govornicom, što kolektivno što poimence, optužio da su upropastili ‘Podgorku', da su je opljačkali i rasprodali zbog čega sam ih nazvao lopovima i kriminalcima”, kaže Krsmanović, koji je tada bio član SRS, a sada je član njenog otcepljenog dela „SRS – Pokret za Podgorinu”. Dodaje da su za njegov predlog tada glasala sva 33 prisutna odbornika, među njima i socijalisti, koji su na taj način, smatra, „priznali” ono za šta ih je javno optužio. Nakon okončane sednice, dok su se odbornicima isplaćivale dnevnice, Krsmanoviću je prišao dr Dušan Milovanović i pitao ga, da li je i on (Milovanović) lopov. Krsmanović kaže da je, koliko se seća, odgovorio „verovatno jesi”.

Na suđenju, navode privatne tužbe negiralo je pet odbornika lokalnog parlamenta, dok ih je jedino potvrdio „svedok iz publike” Lj. M. iz sela Osečine, za koga Krsmanović tvrdi da ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Opštinski sud u Osečini, a i Okružni sud u Valjevu, prihvatili su izjavu svedoka Lj. M., dok izjave ostalih svedoka nisu uvažene. Krsmanović i njegova supruga Nada bili su u žiži interesovanja javnosti posle lokalnih izbora 2004, kada je jedno bilo vlast – Nada u SPO, a drugo opozicija – Miroslav, tada srpski radikal. Nada je i sada pomogla Mići – zajedno sa prijateljima sakupila je 60.000 dinara, a Sud je bio velikodušan pa će na onih 20.000 dinara pričekati do Nove 2008. godine, da Mića, umesto krsne slave, ne ide u zatvor.

Komentari

Miloguzovoznica | 15.03.2009 u 00:34

Upišite svoj komentar