| Decembar 2007

In memoriam

Redakcija Revije Kolubara

Milan Miša Martinović
Likovni urednik „Kolubarinih” izdanja

U Slankamenu je 3. decembra preminuo istaknuti beogradski dizajner Milan Miša Martinović (1932), dugogodišnji saradnik Moderne galerije i Izdavačkog preduzeća „Kolubara”. U Valjevo ga je dovelo drugovanje iz studentskih dana na beogradskoj Likovnoj akademiji, početkom šezdesetih godina, sa slikarom Ljubom Popovićem. Imali su zajednički atelje „Kula” na jednoj od stambenih zgrada u blizini prestoničke železničke stanice.

Bio je autor prvog znaka Studija B, a u Modernoj galeriji u Valjevu likovno je opremao sve kataloge i plakate za izložbe od njenog osnivanja pre 20 godina. Tvorac je specifičnog ćiriličnog pisma „valjevčica” koju su najviše koristili Agencija „Valjevac” i Valjevska gimnazija.

Miša se sa naročitim uspehom bavio likovnom opremom knjiga, u tom svojstvu potpisivao je i sva izdanja Izdavačkog preduzeća (društva) „Kolubara”.

Dizajner Miša Martinović biće sahranjen 5. decembra na beogradskom groblju Lešće.
 
Dr Čeda Milutinović
 
Tridesetog novembra u zoru preminuo je dr Čedomir S. Milutinović, lekar čija je specijalnost bila gastroenterologija.

Rođen u valjevskoj Loznici, gimnaziju u Valjevu učio 1958-62, medicinu studirao u Beogradu i čitav radni vek proveo na Vojnomedicinskoj akademiji. Njegovoj biografiji pripadaju i česta đačka i studentska putovanja „ćirom”, sportska nadarenost, učešća na omladinskim radnim akcijama... Upamćen je i kao „jedan od najpozitivnijih likova” svoje generacije valjevskih gimnazijalaca. Mnogima spreman da pomogne, i kao lekar i kao čovek.

Doktor Čeda je bio pretplatnik Revije „Kolubara” od njenog pokretanja i kupac mnogih „Kolubarinih” knjiga. Rado ćemo ga se, i dugo, sećati.

Komentari

In memoriam | 2.09.2009 u 12:16

Upišite svoj komentar