| Decembar 2009

Novembarska pošteda

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Petnaestak obolelih od novog gripa * Uhvaćen rep narkomafije u Valjevu * Đački internet u Poljoprivrednoj školi * Stočarski rekorder Slobodan Milošević * Proceduralni zastoji izgradnje škole u Brđanima i Staračkog doma * Jubilarni rođendan Matije Bećkovića * Prefarbavanje oskrnavljenih spomeničkih skulptura

1. Među nekoliko stotina uhapšenih narko dilera u preksinoćnoj policijskoj akciji širom Srbije u Valjevu privedena njih tek četvorica. Ipak, ohrabruje * Jubilarni koncert etno grupe „Razvigore” povodom njene desetogodišnjice.

2. Kod ozbiljnih i finansijski utemeljenih investicija kod nas uvek nešto „zapne”. Izgradnja Gerontološkog centra (staračkog doma) na Majdanu, za koji je obezbeđena donacija Japanske vlade od 2,5 miliona evra, usporena je zato što nema dozvole za gradnju, odnosno nije uplaćena naknada za građevinsko zemljište! * Masovna tuča osuđenika Kazneno-popravnog zavoda za starije maloletnike u Valjevu. Koji dan ranije jedan od službenika Zavoda objavio članak o dobro organizovanom unutrašnjem zatvorskom sistemu kriminalnog delovanja, u kojem se dobro zna ko je vođa a ko poslušnik. Nikakvo čudo otkud toliko povratnika u kriminalu.

3. Zbog epidemije novog gripa, koji začudo još mimoilazi naš kraj, produžen mali školski raspust * Koncert Gudačkog kvarteta MISS sa kojim on ulazi u svoju četvrtu godišnjicu, što nije mali uspeh za jedini ansambl umetničke muzike u našem okruženju.

4. Uobičajeno veliko zanimanje nezaposlenih na Jesenjem sajmu zapošljavanja u Valjevu na kojem su 24 poslodavca istakla 110 slobodnih radnih mesta * Osečanski budžet za ovu godinu smanjen je za skoro 26 miliona dinara, u skladu sa realnim mogućnostima.

6. Dvoje srednjoškolaca prvi obolelo od novog gripa u Valjevu * U Muzeju otvorena izložba fotografija Dimitrija Tanaskovića.

7. „Jelić” vina zapažena na elitnom Festivalu vinarstva i kulinarstva u Meranu * Podgorski voćari predstavili svoje proizvode od šljiva na Sajmu vina, preduzetništva i turizma u slovenačkom gradu Ormažu, sa kojim Osečina više godina uspešno sarađuje.

10. Valjevska biblioteka priredila veče poetike Slavena Radovanovića koja traje više od četiri decenije.

12. U Lajkovačkoj biblioteci predstavljeno novo, uglađeno izdanje romana Radovana Belog Markovića „Orkestar na pedale” * Slikarka Marina Nakićenović darovala Modernoj galeriji za stalnu postavku svoje veliko platno „Iza zida”. Njena izlolžba u ovoj galeriji potrajaće do kraja godine.

13. U Popučkama otvoren Dnevni boravak za decu i mlade ometene u razvoju a u Tešnjaru Klub za invalide * Na Republičkom saboru rekordera u Beogradu najvećim proizvođačem svinjskog mesa proglašen Slobodan Milošević iz Lukavca sa 52 tone mesa u godišnjem ciklusu. Veličko Simić iz Gunjaka je rekorder u proizvodnji kupina a priznanje za savetovanje voćara dobio je agronom Dragoljub Dragojlović * U Valjevskom muzeju otvorena izložba „Vitkovačko polje praistorije” iz Kruševačkog muzeja.

14. Koncert Gudačkog kvarteta MISS u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu * Petoro valjevskih fotografa uvršćeno u zvaničnu konkurenciju Međunarodnog konkursa u Banja Luci.

15. Umro patrijarh srpski Pavle * U Poljoprivrednoj školi svečano otvoren novosagrađeni Đački internat sa 102 stanara.

16. U Valjevskoj bolnici  na lečenju 15 pacijenata obolelih od novog gripa * U Tehničkoj školi prigodno obeležena 20. godišnjica pada Berlinskog zida.

17. Oko 4.500 žena iz našeg kraja odazvalo se pozivu na mamografski pregled grudi radi ranog uočavanja raka * U Valjevskoj biblioteci pomalo nostalgično predavanje književnog kritičara Branka Pirgića o valjevskim kulturnim modelima. Stare „modele” smo izgubili (ili čak omalovažili), a nove nismo (o)smislili.

18. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u Valjevu promovisao ideju „Evropa za sve”, budući da od Nikoljdana možemo bez viza u nju da putujemo, a neki od zaslužnih Valjevaca i besplatno.

20. Zbog žalbe jednog ponuđača na konkursu za izvođenje radova odložen planirani nastavak izgradnje škole u Brđanima. Tako bi 55 miliona dinara moglo ostati neiskorišćeno * Valjevskim voćarima podeljeno 20.000 sadnica šljive po regresiranoj ceni * Izgledna saradnja Uba sa drugim po veličini danskim gradom Arhusom.

22. Vladika Milutin u Kadinoj Luci osveštao mesto na brdu Građenik gde će biti podignuta crkva-spomen kosturnica palih ratnika Kolubarske bitke 1914. * Plivačica „Valisa” Anđelka Petrović osvojila srebrnu medalju na 100 metara slobodno na Međunarodnom plivačkom mitingu u Zagrebu.

23. Lepo vreme  tokom čitave prethodne sedmice omogućava ratarima da nadoknade veliki zaostatak u setvi pšenice. Iz godine u godinu pšenica se sve manje seje (sa nekadašnjih 20 hiljada na oko 16 hiljada hektara) * U Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena izložba odabranih radova 23 mlada umetnika, učesnika Likovne radionice letošnjeg Festivala „Raskršće”.

24. Valjevska gimnazija jedna od sedam škola u Srbiji koje su stekle status partnera nemačke asocijacije „Škole-partneri budućnosti”. Nemačka ambasada i Gete institut darovali savremenu opremu za školski kabinet stranih jezika.

26. Delegacija Valjeva boravi u Češkoj radi dogovora o daljoj saradnji i nastavku ulaganja Češke vlade u važne komunalne objekte * U Istraživačkoj stanici u Petnici svečano otvorena Osma konferencija „Korak u nauku” na kojoj su se okupili najtalentovaniji učesnici ovogodišnjih obrazovanih programa sa odabranim radovima iz 15 naučnih oblasti * Povodom 70. rođendana pesnika Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji izdavačka kuća „Kolubara” predstavila peto izdanje njegove poeme „Kad dođeš u bilo koji grad”.

27. I posle 68 godina živo i potresno sećanje na 265 streljanih partizana i rodoljuba na Petom puku * U nastojanju da zaštite od skrnavljenja spomenika palim saborcima, borci NOR-a nespretno i nezgrapno prefarbali donji deo skulpture u liku Stevana Filipovića na Vidraku i njegovu bistu kod Doma kulture. Osim spomeničkog značenja ovde se radi i o vrhunskim umetničkim delima.

28. Uz Dan Valjevske gimnazije, premijera predstave Dramskog studija „I to su dva cvancika”, u režiji Vladana Živkovića i izložba letnje likovne radionice „T(r)ešnjar” u galeriji „34”.

Jesen nam se ipak odužila sunčanim poznonovembarskim danima. Ratari su tako stigli da zaseju koliko su naumili. Za sad smo barem pošteđeni zime, utoliko pre se sada bolji ugalj za grejanje može naći samo preko veze. Penzioneri i državni službenici, čije su penzije i plate zamrznute do kraja iduće godine, isprepadani su poskupljenjima. Kakva vajda onda od senzacionalno najavljenog ukidanja viza za put u Evropu? Mladi Valjevac sa solidnom zaradom u Torontu javlja roditeljima da se sa porodicom ove zime sprema za skijanje u Aspenu a potom krstarenje kruzerom po Karibima. Otac će na to skrušeno: „Eto, ženo, to ti je truli Zapad!”

Upišite svoj komentar