| Decembar 2010

Novembarska nostalgija

Hroničar: Ljiljana Kecojević

„Krušiku'' Oskar kvaliteta * Rusima jeftinija američka šljiva * Gest pomirenja potomaka srpske i austrougarske vojske * Jubileji Valjevske gimnazije i Moderne galerije * „Metak za sve'' * Povratak Branka Đurasa * Duga

1. Uz pomoć udruženja „Dobri ljudi” pri Psihijatrijskom odeljenju otvoreno Savetovalište za bolesti zavisnosti radi podrške lečenim zavisnicima * Valjevci videli treću, ovog puta urbanu dramu sugrađanina Dušana Spasojevića „Metak za sve” u izvođenju Riječkog kazališta * Uz pomoć norveške donacije u Ljigu otvoreno malo sportsko igralište za mlade.

2. Povodom Nedelje štednje na univerzitetu „Sigidunum” otvoren Sajam bankarstva * Zbog upada u Predsedništvo Srbije i pretnje da će baciti bombu Valjevac Dragan Marić osuđen na 25 meseci zatvora * U Ljiškoj biblioteci dr Radovan Marjanović sa svojom knjigom „Kako se razmenjuje rog za sveću, ili magla za glasove” *  Valjevo sa 26 stepeni najtoplije u  Srbiji.

3. Zemljotres od 5,4 Rihterova stepena noćas teško pogodio Kraljevo i okolinu, ali je uznemirio i Valjevce * Okrugi sto u Biblioteci o umetničkoj prozi Zorana Joksimovića, uz učešće književnih znalaca poput profesora Vitomira Vuletića, Mihaila Pantića, Slobodana Ž. Markovića...

4. Bibliotečko veče uz „Knjigu japanskih simbola” sa autorom Aleksandrom Merčerjakovom i prevodiocem Ljudmilom Joksimović.

5. Odlazak filmskog reditelja i scenariste Slobodana Golubovića Lemana i  sočnog gradskog pripovedača i ekologa  Milojka Marjanovića. Za njima je ostalo još malo zlatnog praha novograđanskog Valjeva koje se uglavnom premetnulo u nostalgična sećanja.

6. Od 3.080 zahteva za legalizaciju objekata u Valjevu rešeno samo njih 80, uglavnom zato što su  nepotpuni. U normalnom svetu nemoguće je bez dozvole podići i  kamp kućicu a kamoli  kuću.

8. Ozvaničeno uvođenje u posao komunalnih policajaca, među kojima i deset valjevskih * U Beogradu uhapšen Valjevac Z.K. koji je prevario 1.500 ljudi za oko 15 miliona dinara obećavši im posao u inostranstvu.

9. Za pomoć zemljotresom teško pogođenom Kraljevu Valjevo izdvojilo pola miliona dinara a 50 valjevskih policajaca dobrovoljno pomaže u zbrinjavanju stradalih. Po 250.000 dinara uputili Ub i Lajkovac. Neizbežno se opominje da više stotina kuća stradalih u mioničkom zemljotresu 1998. godine još nije obnovljeno * Predstavom „Lekcija” amaterskog teatra iz Kočana na Ubu otvoren treći „Repasaž fest” najboljih ostvarenja amaterskih pozorišta bivših jugoslovenskih republika, u spomen na dramskog pisca Aleksandra Popovića i glumca Rašu Plaovića.

10. Jak  vetar brzine 80 kilometara na sat  pričinio silne nevolje. Zbog pokidanih dalekovoda  desetak sela bez struje a u sred dana 40 minuta  i  celo Valjevo * Uz 140 godina Valjevske gimnazije izložba i tribina o prof. dr Slobodanu Jovanoviću.

11. Izborom dr Milutina Mihailovića za potpredsednika Crvenog krsta Srbije lepa pohvala predanosti valjevskih transfuziologa, jer ovde retko ponestaje krvi.

12. Holding „Krušik” dobio nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta” * Uz jubilej Gimnazije razgovor sa finansijskim stručnjakom, doktorom  Zoranom Jeremićem * Koncert  Maje Volk i „Tria Ženijal”.

15. Da bi ski-staza na Divčibarama bila spremna za snežne dane Valjevo će morati da uloži milion i dvesta hiljada dinara, jer je darodavac, JP „Skijališta Srbije”, odneo prateću opremu. Uz to, vlasnici okolnih parcela blokiraju izgradnju prilaznog puta skijalištu, dok u gradskoj upravi tvrde da su obeštećeni još 1976. godine * Valjevci uživali u Ovidijevim „Metamorfozama”, predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

16. Uz pomoć kredita ruskih železnica u martu (ne bilo uroka) moguć nastavak izgradnja pruge Valjevo-Loznica * Na ubskom „Repasaž festu” najboljom predstavom žiri proglasio „Porodičnu stvar” Šentjakovskog pozorišta iz Ljubljane a publika „Jedan dan sa familijom Kiš“ amaterskog pozorišta iz Bijelog Polja. 

17. Za manje od mesec dana Valjevci na ime poreskih obaveza uplatili milion i po dinara * Zlatara „NjOG” iz Valjeva šesti put šampion Sajma zlatarstva u Novom Sadu * Povodom Svetskog dana tolerancije u Tehničkoj školi tribina o čovekoljublju i verskoj toleranciji.

18. U beogradskoj Kući legata otvorena izložba „Priroda i umetnost” sa letnjeg festivala mladih „Raskršće” u Valjevu * U Muzeju veče muzike baroka u izvođenju gudačkog kvarteta „MISS”,  uz lepu podršku  mladih gudača kamernog sastava „Feniks” * U doskorašnju knjižaru „Plato” useliće se agilna izdavačka kuća „Službeni glasnik”.

19. Počelo ostvarivanje izvoznog ugovora srpskih oružara, „Jugoimporta SDPR”, čačanske „Slobode” i „Krušika”, vrednog 400 miliona dolara * Zvaničnici Vlade  i Valjeva potpisali Protokol o rekonstrukciji i proširenju Istraživačke stanice Petnica za koje je izdvojeno 7,3 miliona evra * Gimnazijska tribina sa prof. dr Aleksandrom Lomom, vrsnim znalcem istorije drevnih mitova i jezika * Predstava Nove scene gimnazijskog Dramskog studija posvećena slikarki Nadeždi Petrović * U Galeriji muzeja izložba znakovitih slika Miše Dudića.

21. Znakovit događaj: u manastiru Sveti Đorđe u Ćelijama vojni atašei zemalja bivše Austrougarske položili vence na kriptu – kosturnicu više hiljada srpskih i austrougarskih vojnika palih u Kolubarskoj bici.

22. Izložba skulptura, slika i crteža Branka Đurašinovića, „jedna lepa i nostalgična priča” dečka koji je u Valjevu  mnogo obećavao, a potvrdio se čak u Kanadi * Popodne nad Valjevom prekrasan dvostruki luk duge koji  nas je  raznežio sećanjem, na davno detinjstvo kada su duge blistale posle gotovo svake letnje kiše. Je li  nebo nad nama posle kiše iznova bistro s mirisom ozona?

23. Biznis iznad panslovenstva: Rusi odložili najavljeni uvoz 1.000 tona valjevske suve šljive jer je 15 centi skuplja od američke * U Direkciji za poljoprivredu voćarima raspodeljeno 18.000 sadnica šljive i 1.000 sadnica jabuke po povoljnoj ceni.

24. Na Jesenjem sajmu zapošljavanja u Valjevu 23 preduzeća za oko 1.000 zainteresovanih ponudila oko 200 radnih mesta, najviše u trgovini i ugostiteljstvu. Ipak, najveća gužva je pred štandom „Gorenja” * Desetak šumarskih stručnjaka upozorilo na nestručnu i nezakonitu seču pretežno zdravih stabala u park-šumi Pećina.

25. U Istraživačkoj stanici otvorena deveta  konferencija „Korak u nauku” sa 80 izabranih radova talentovanih srednjoškolaca, učesnika ovogodišnjih programa u Petnici * U Biblioteci razgovor sa Velimirom Pavlovićem, autorom ugledne emisije „Nivo 23”, povodom 40 godina Radija i 20 godina TV Studio B * U Gimnaziji izložba fotografija talentovanih srednjoškolaca.

26. Udruženje poslovnih žena „Eva” predstavilo program „Moj proizvod – moj biznis”, uz izložbu poslovnih ostvarenja svojih članica * Povodom pritužbe za nelegalnu seču četinara na Pećini iz Gradske direkcije tvrde da su posečena samo potkornjakom napadnuta stabla * U Valjevskoj gimnaziji humanitarni koncert „Nevernih beba” u korist siromašnih učenika * U Kulturnom centru koncert violinskog dua Mine Mladenović i Angeline Milićević.

27. Proslava 140 godina Valjevske gimnazije uz promociju školske himne na stihove Matije Bećkovića i muziku Ljudmile Bećković. Dramski studio sa scenskim prikazom Bećkovićeve poeme „Kad dođeš u bilo koji grad” u režiji Miroslava Trifunovića * U završnici obeležavanja  25 godina Moderne galerija izvanredni crteži Lidije Macure * Pijetet koji ne jenjava u doba ideoloških smutnji: na Petom puku  komemoracija za 265 streljanih partizana i rodoljuba 1941. godine.

28. U Domu kulture koncert Simfonijskog orkestra i hora Fakulteta muzičke umetnosti.

30. Gradski fond za talente odabrao 188 stipendista u ovoj školskoj godini (147 studenata, 27 srednjoškolaca i 14 osnovaca), čak 50 više nego lani * Flautista Ljubiša Jovanović i pijanista Aleksandar Serdar otvorili novu koncertnu sezonu u Valjevskoj gimnaziji.

Dvestoti put na muci da se sabere utisak o mesec dana naših života. I uvek se čini da se vrtimo u istom, zanovetnom krugu promašaja, zabluda, izneverenih nada i zbrkanih vidika.  Otuda sklonost nostalgiji za vremenima kada smo živeli skromno, ali nas je održavala vera da sreća nije u imanju već u znanju i „ono malo duše”. Ovako, živimo u kapitalizmu za koji Vidosav Stevanović s pravom kaže da je „bestidna pljačka stanovništva uz pokroviteljstvo vlasti , političkih partija i laku pogrebnu muziku medija.”

Komentari

Novembarska nostalgija | 5.12.2010 u 12:59

Sažeti, jasni komentari. Jedna rečenica i dovoljno. Udarna. Informacije obuhvatne. Daleko sam, a znam šta se zbiva... Poslednji pasus otvoren i jasan kao dan. I tužan. Kao naša realnost.

slavica vukasović | 5.12.2010 u 12:59

Upišite svoj komentar