| Decembar 2011

Repassage fest 2011. na Ubu

Miroslav Trifunović

Negujući uspomenu na dava velikana pozorišnog života Srbije, Radomira Rašu Plaovića, višedecenijskog prvaka Narodnog pozorišta u Beogradu i Aleksandra Žaka Popovića, zvanično najznačajnijeg dramskog pisca Srbije („Razvojni put Bore Šnajdera” – proglašen je najboljom dramom na srpskom jeziku), Ubljani su se pametno i prirodno dogovorili i već četvrti put održali godišnji pozorišni „Repassage fest”, najnoviji od 4. do 13. novembra ističuće 2011. godine.

Festival je van takmičarskog programa otvorio domaćin, Ubsko pozorište „Raša Plaović”, predstavom „Heroji” Predraga Perišića u režiji Zorana Savkovića.

Nagrada „Raša Plaović” najboljem glumcu Narodnog pozorišta u protekloj sezoni uručena je Borisu Komneniću (do sada su je dobili: Vladan Gajević, Milan Gutović, Nikola Rastanovski, a na sledećem „Repasažu” će biti uručena Nataši Ninković.)

Budući da sam imao prilike da protekle dve godine vodim razgovore Okruglog stola kritike, učestvujem u promociji nagrađenih, kao i da vidim koliko pažnje Narodno pozorište posvećuje redovnim gostovanjima Ubljana na sceni „Raša Plaović” u Beogradu – mogu slobodno da tvrdim da je Narodno pozorište u pravom smislu dobar mentor ovog festivala.

Na zatvaranju festivala, takođe van konkurencije, Kult teatar iz Beograda – scena „Aleksandar Popović” u čast nagrađenih izveo je dramu „Potpuno rasulo” Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Takmičili su se pobednici iz novih država regiona, bivših republika Jugoslavije.

Kulsko pozorište izvelo je „Zlu ženu” Jovana Sterije Popovića u režiji Dragana Ostojića.

Kolašinsko pozorište „Orkestar Titanik” izuzetnog bugarskog pisca Hriste Bojčeva.

Češka Beseda iz Doljana (Hrvatski pobednik sa Hvara) „Put u Ameriku” Jozefa Kajetana i Vlastimila Peška u režiji Svjetluške Prokopič.

Slovačko pozorište VhV iz Stare Pazove „Krčmu na glavnom drumu” Antona Pavloviča Čehova u režiji Miroslava Benke.

Teatar Fedra iz Bugojna, koji okuplja i Gradsko pozorište „Male stvari” Trebinje, napravili su zajednički projekat „Čekajući Marčela” Stefana Ričija i Đanija Fortsa – u režiji Željka Miloševića, a takmičarski deo su okončali Žan Batist Poklen Molijerovim „Skapenovim spletkama” članovi društva Smoteatar iz Majšperka u Sloveniji, u režiji Darka Zupanca.

Žiri u sastavu Predrag Perišić, dramski pisac, Ana Sakić, glumca i Petar Lalić profesor, bili su veoma strogi.

Nagradu za najbolju predstavu dobilo je Kolašinsko pozorište za „Ostrvo Titanik”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu i režiju dobili su Slovenci Tomaš Fakin i Darko Zupanc.

Nagrade za najbolju žensku ulogu, najbolju epizodnu ulogu i scenografiju dobili su Kuljani – Ksenija Vukorep, Kamenko Bertić i Dragan Ostojić.

Slovaci, Česi i pobednici BiH ostali su bez nagrada...

Festival je bio solidno posećen (moglo bi i bolje uz bolji marketing i manje straha od jezičke barijere – jer je postojao simultani prevod, kao i manje zatvorenosti u strah od ozbiljne socijalne krize u kojoj realno jesmo).

Festival je posetio i ministar kulture Predrag Marković, otvarajući Gradsku čitaonicu, održano je mnoštvo pratećih programa, a bilo je nesvaidašnje videti svake večeri predane posetioce festivala Vladu Krsmanovića, predsednika opštine (koji se zaista ponašao kao suštinski deo ovog kulturnog događanja) Aleksandra Džajića, prvog čoveka Ustanove za kulturu, Zvonka Matića, bivšeg predsednika Uba, kao i poznate Ubljane od Dušana i Dragana Savića, slikara i profesora, koji su se svi redom trudili da pomognu, a ne da se stranački prebrojavaju. Crkva na Ubu noću blista raskošno obasjana u svojoj realizovanoj zamisli ne hajući što donaciju Stanka Subotića mnogi hoće da prozovu „razbojničkom crkvom”.

Ovde je jednostavno svako dobro delo, pomoć i pružena ruka dobrodošla.

Za Valjevce je Ub daleko, pa od tolikih „kulturnjaka” videh jedino Ivana Mitića, autora veoma jasnog vizuelnog identiteta Festa i Branka Lukića, dramaturga.

Želja je da Repasaž ide dalje (i u „Baraž”). Da se ustanovi pored glumačke nagrade „Raša Plaović i nagrada za dramski tekst „Aleksandar Popović”, kao i brojne druge lepe ideje. Verujem da je seme posejano u plodnu zemlju.

Dosadašnji pobednici: Slovaci sa „Sabirnim centrom” Dušana Kovačevića, prve godine, Valjevo sa „Razvojnim putem Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića, druge; „Porodična večera iz Ljubljane, treće i „Orkestar Titanik” iz Kolašina. četvrte, nagoveštavaju širenje.

Red je da i Ustanova kulture, sa svojim sjajnim ansamblom (koji je svake večeri dodeljivao nagrade grada Uba ansamblu i glumcu večeri), iznedri sve bolje svoje predstave za takmičarski deo.

Bilo kako bilo, Ub čuva i raspoznaje važno i svoje.

Komentari

Repassage fest 2011. na Ubu | 30.12.2011 u 06:43

Upišite svoj komentar