| Decembar 2013

Srđa Popović

Zdravko Ranković

Srđa Popović (foto: Marko Cvetković via Peščanik - www.pescanik.net)

Srđa Popović (foto: Marko Cvetković via Peščanik - www.pescanik.net) (Foto: Marko Cvetković)

«Njujork tajms» je u svom nedeljnom broju od 3. novembra pisao o nedavno preminulom advokatu Srđi Popoviću, «šampionu ljudskih prava». Tu je i podsećanje na osudu od godinu dana zatvora koja mu je izrečena u Valjevu zbog «zlonamernog širenja lažnih informacija i izazivanja javnih nereda». Takvu kaznu Popović je «zavredeo» jer se navodno saglasio sa pogledima svog klijenta – pesnika i disidenta Dragoljuba S. Ignjatovića kome je takođe suđeno u Valjevu.

Osuda je proizvela mnoštvo reakcija u svetu. Jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu peticijom se onda obratilo 106 uglednih američkih advokata tražeći oslobađanje Srđe Popovića. Među potpisnicima bili su i nekadašnji američki javni tužilac Remzi Klark, tužilac za ratne zločine u Nirnbergu Telford Tejlor i Sajrus Vens, tada predsednik Njujorške advokatske komore, a kasnije državni sekretar SAD u administraciji Džimija Kartera. Rezultat – prvobitna kazna je preinačena u uslovnu ali je, uz to, Srđa Popović suspendovan na godinu dana.

U Opštinskom sudu u Valjevu prvostepena presuda je Popoviću izrečena 10. marta 1976. godine. Pre nepune tri decenije.

Oba sudska procesa, književniku Ignjatoviću i advokatu Popoviću, proticala su, ukoliko sećanje ne vara, mimo znatnijeg interesovanja Valjevaca pa i nas novinara. Sve se praktično svelo na poziv pre svega dopisnicima beogradskih medija, da prisustvuju saopštenju presuda. Mnogog publiciteta nije, uostalom, bilo ni u domaćoj dnevnoj štampi.  

Izvan valjevske novinarske pažnje proticao je i simpozijum «Kultura i revolucija» na Divčibarama iz februara 1974. godine gde je Dragoljub S. Ignjatović bio jedan od referenata.

O svim tim događanjima doznavalo se ponešto po njihovom okončanju.

Potpuno razjašnjenje tek mi je pružio rad na pripremi za štampu knjige Rajka Danilovića «Upotreba neprijatelja», objavljene u Valjevu 1993. godine.

Komentari

Pre 37 godina a ne "Pre nepune tri decenije".

Dragan | 15.12.2013 u 15:04

Upišite svoj komentar