| Februar 2008

Step by Step

Branko Vićentijević

U Valjevu, kao retko gde u Srbiji, Tadić (DS) u prvom krugu predsedničkih izbora bolji od Nikolića * Kako je Veljo sa gđa Milankom kuvao slatko * Zbog čega je valjevski DSS zaključao stranku i prešao u ilegalu * Da li će Đorđe Milićević ujediniti socijaliste uprkos istorijskog „njet” druga Mike Jokića

Prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji, održan 20. januara, doneo je prednost Tomislavu Nikoliću (SRS) u odnosu na Borisa Tadića (DS), pa će se drugi krug održati 3. februara. Treći je bio Velimir Ilić (NS), četvrti Milutin Mrkonjić (SPS), peti Čedomir Jovanović (LDP), dok rezultati preostala četiri kandidata (Milanka Karić, Marijan Rističević, Ištvan Pastor i Jugoslav Dobričanin) gotovo da ne zaslužuju posebno pominjanje.

Valjevo je među retkim gradovima u Srbiji u kojima je Tadić (18.092 glasa) bio bolji od Nikolića (16.005), ispred Ilića (6.034), Mrkonjića (3.856) i Jovanovića (2.452 glasa) pri izlaznosti od 59,73 odsto.

U Lajkovcu, Tadić je imao sedam glasova manje od Nikolića, a kandidat radikala pobedio je još na Ubu i u Osečini. Velimir Ilić je bio najbolji u Ljigu i Mionici, s tim što je u Ljigu odziv bio najveći u Kolubarskom okrugu od oko 71 odsto, dok je Ilić u Mionici dobio nekoliko stotina glasova manje od koalicije DSS-NS na parlamentarnim izborima u januaru 2007. godine.

Pobedu Tadića u Valjevu iznele su gradske izborne jedinice, dok je prednost u selima uglavnom imao Nikolić.

Ilustracije radi, Tadić je u Gradcu dobio 967 glasova, a Nikolić 666 glasova. Slično je bilo i u Tehničkoj školi (861:664), OŠ „Milovan Glišić” 825:789), Prvoj osnovnoj školi (774:469), „Kolubari 2” (860:548), OŠ „Nada Purić” (643:540), Valjevskoj gimnaziji (441:220), SO Valjevo (325:195), MZ „A. Savčić” (491:267), OŠ „Sestre Ilić” (137:91) ili u Starom gradu (523:229).

U MZ Sedlari, Nikolić je imao 287 glasova, a Tadić 247 glasova, kao i u Gornjem (46:14) i Donjem Taoru (62:27), Prijezdiću (74:39), Divcima (152:92), Valjevskoj Loznici (156:119), odnosno u Donjoj Grabovici (321:188), Goriću (510:383) i Popučkama (527:357).

Ilić je bio treći i u Domu na Poparama, gde glasa Dobri Doktor, a najbolje je prošao u Leliću, Pričeviću, Brankovini, Gornjoj Kamenici i Joševi.

Predizbornu kampanju obeležio je Velimir Ilić, koji je u polupraznoj i hladnoj sali Doma culture izgrdio Valjevce i nazvao ih strinama! Svoje kritike, doduše, proširio je i na Šumadince i Pomoravce, ali mu očito nije palo na pamet da pomisli kako je takav odziv simpatizera i znatiželjnika posledica učinka lokalne vlasti ustoličene posle izbora 2004, sa Dobrim Doktorom, valjevskim gradonačelnikom dr Jovanom S. Tomićem i Novom Srbijom na čelu!

Kuvanje slatkog – Brat Veljo je, štaviše, hvalio D. D. kao čoveka koji je hteo da radi, i radio, ali su „drugi rikvercovali” (DS, DSS, LS i G-17 plus, valjda). Poimence je prozivao samo Dinkićeve „eksperte”, koje je optužio za „otimanje” nove ski staze na Divčibarama, koju je on „gurao i izgurao” (a koja je radila samo u danu svečanog otvaranja), te ispuvanog balona na olimpijskom bazenu u Petnici od kojeg očito nema ništa jer Ministarstvo za infrastrukturu nije obezbedilo dovoljno obećanog novca kako bi ga Slovenci postavili. A tender, dva puta raspisivan, sproveden je za vakta direktorovanja Opštinskom direkcijom za uređenje grada Miroslava Burmazovića (NS).

Falili su i Velja, nije da nisu. I dr Joca, i poslanik (Milorad) Belić i Dragoljub Kojičić, potomak fotografa Milke Antić, koji se posle SDS-a za Srbiju članio (još bar) u DSS-u, čji je poslanik u prošlom sazivu republičkog parlamenta bio, sada predsednik Političkog saveta Nove Srbije (NS). Sve po sistemu „ja tebi vojvodo, ti meni serdare…”, uz uporno ne baš uspešno nastojanje da budu duhoviti.

Brat se Veljo tada požalio da mu na TV megdan niko neće, osim gđe Karić, a šta sa njom da priča – o kuvanju slatkog, možda?! Pojedine simaptizere baš tu je razočarao, čuveni švaler iz Atenice i Kačulica „ne zna šta će sa ženom bez čoveka”! Može biti i da bi se snašao, al’ ga grize savest – koliko juče je bio u Udruženju domaćina Srbije sa odbeglim Bogoljubom, k’o i Dobri Doktor, koji je poručivao kako je Bogče raširio ruke da zagrli Valjevo (i Valjevce).

Promociji Velimira Ilića prisustvala je i visoka delegacija „oba doma” valjevskog DSS-a. U jednoj sam je bio Slavoljub Perišić, još uvek predsednik Okružnog odbora za Kolubarski okrug. U drugoj, novi predsednik Opštinskog odbora Goran Lučić, kome, gde god se pojavi, za vrat duva politički mentor Zoran Matić. Tu je bilo i drugova, bogme i drugarica, još.

Na naše pitanje, da li to Veljo njih izgrdi za „rikvercovanje” u lokalnoj vlasti, suvislog odgovora ne bi. Lokalne su novine slikom s lica mesta pokazale da su se drugovi uglednici DSS-a uredno rukovali sa Ilićem e da ih neko, ne daj Bože, ne bi otkucao stranačkoj centrali kako nisu podržali koalicijskog parnera.

Kad smo već kod DSS-a, ne zna se da li je partijska centrala, preko gg. Šormaza (Dragana, potpredsednika Izvršnog odbora stranke Koštunice Voje) i dr Jarca (Milana Dimitrijevića), gubernatora za Kolubarski okrug, bazi priopćila otkud nepoželjni drug Miroslav Rasulić, smnjeni director JKP „Valjevo” sa kvote Ginekologa lake ruke (dr Bobe Gvozdenovića) i Domaćina čoveka (Miška Alimpijevića, otpadnika PSS-a) na izbornoj skupštini valjevskog ogranka DSS-a.

Drugu je Šormazu, na njegov zahtev, tada referisala lično gđa narodna poslanica MVM (Milica Vojić-Marković) o tome da je Nepoželjni drug kao bio iskžen iz stranke, ali ga je Izvršni odbor sa sve drugom Šormazom u njuma vratio. „Proverićemo!”, rekao je Šovmaz. „Proverite”, složila se MVM.
Provera je, moguće je, još u toku. Sami neimar Rade (Bulatović) bakće se prečim poslovima samoodržanja u stolici čelnika BIA sa tobož „duplim ključem” kontrole (DSS-DS).

Menadžer – Na promociji je bio, podrazumeva se, novi valjevski opštinski menadžer Neša Kuzmanović (NS), koga je D. D. na to mesto imenovao posle smenjivanja sa mesta opštinske direkcije za robne reserve. Ne „po partijskoj liniji” već zbog toga što je „čovek to svojim radom zslužio”. Lako je Neši, lepša polovina mu je tajnica okružnog načelnika, pa ga, evo, po drugi put na funkcije meće!

Opštinski se menadžer za sada bavi razmišljanjem i planiranjem, organizuje (partijski) doček Srpske nove 2008, organizuje i po koju atletsku trku (Svetosavska beše 27. januara). Sve je to malo za visokoprevisoke domete koje mu je postavila prethodnica u toj fotelji, drugarica Divna (Karićeva) Novaković, koja se okrenula školovanju baš nedostajućih kadrova sa diplomom nekakve novosadske ekonomske škole.

Socijalisti su, naravno, zadovoljni rezultatom „svog druga” Mrke, između dva kruga k’o švagali se koga će da podrže, pa ništa. Doduše, Dragan je Marković iz Lajkovca specijalno doodio na pres konferenciju radikala Darka Glišića e da bi podrž’o Tomu Nikolića. Pa još, ‘nako u šali, kad su vedla i kamere pogašene, rek’o da ga je sami Mrka ovlastio da se obrati u njegovo ime.

Drug je Mika (Jokić) odmah Tomu podržao, i u prvom i u drugom krugu. Njegov predsednik iz SNS-a, Gojko Veličković bio za Mrkonjića na Glavnom odboru SPS-a, što je mlađahni Đorđe Milićević iskoristio da najavi k’o ujedinjenje socijalista. Možda kojekude po Srbiji, u Valjevu ne ima da bude toga! Nit nji oće Mika, nit oni oće Miku.

U priči o tome ko je koga podržavao najzanimljiviji je DSS. Dugo se lomio Koštunica Voja. Lomio dok se nije načisto slomio, pa ne zna ni da li će na izbore 3. februara uopšte izaći. ili će u Belanovicu da se odmori. Veljo se saglasio, brat Verko (SDPO) iz Kragujevca se odmetnuo uz Dinkića, kopredsednik mu Voja unuk Mihailović uz Velja i Voju. A Koštuničini u Valjevu zaključali stranku da im se, d’izivinete na izrazu, ne omakne (podrška bilo kome). Novo rkovodstvo još se nije oglasilo ni posle pobede na lokalnoj izbornoj skupštini.

Ne sastaje se ni Privremeni d’izvinete organ, opet se međusobno ucenjuju DSS i NS iz narodnjačke koalicije, „žuti” se bavili predsedničkom kampanjom. Na red dolaze i lokaln izbori, 11. maja, sa njima, ko to zna, mogući su i vanredni parlamentarni izbori. Dokle ima neka klima, što se uvalilo u fotelje i na apanažu – uvalilo, ostali su na čekanju „step by step” (korak po korak, nikakav iskorak).

Upišite svoj komentar