| Februar 2009

Januarska trezvenost

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Odjeci krize – „Gorenje” odustalo od nove fabrike u Valjevu * Poskupeli benzin, pivo, cigarete * Robot otima posao radnicima * Činovničke plate skoro dvostruko veće od privrednih * Masovne provale * Klizavica * Pogibija četvorice mladića na lošem putu * „Smrtonosna motoristika” * Ličnost godine Branko Antonić

1. Ledena novogodišnja noć. Na Gradskom trgu doček uz hrabri mladi svet i muziku „Ortodoks Keltsa” i „Dece loših muzičara” * Ne pamtimo neveseliji ulazak u novu godinu, s obzirom na najavljenu krizu. Bezbrižna je, što se materijalnog opstanka tiče, samo jedna valjevska porodica kojoj je novogodišnji loto doneo oko sedam i po miliona dinara, stan i automobil.

5. Pred Novu godinu tri radnice „Krušikove” fabrike lovačke municije dobile otkaz, jer je za njihovim radom prestala potreba uvođenjem robota, odnosno automatizacijom proizvodne linije. Na nevolju, stradale su žene, samohrane majke koje nemaju gotovo nikave izglede za novo zapošljavanje. Zato su s prvim radnim danom nove godine odlučile da pravdu potraže na sudu.

6. Na Badnje veče zbog velike hladnoće (minus 10 stepeni) nije bilo uobičajene liturgije * Na Divčibarama praznike provodi oko 2.000 gostiju. Ima snega, ali lane pompezno otvorena žičara još ne radi i ne znaju kada će proraditi.

7. Pravi zimski Božić. Nažalost, na najradosniji pravoslavni praznik obznanjena obustava snabdevanja čitave Srednje Evrope, pa i Srbije ruskim gasom, zbog spora za Ukrajinom. Još bi nam se, uskoro, moglo desiti da ostanemo i bez struje.

8. U Domu kulture gudački kvartet MISS održao tradiconalni novogodišnji koncert.

10. Noćas u Valjevu do sada najhladnije – minus 16 stepeni * Na tribini Udruženja za privredni preporod Srbije u Valjevu neki stručnjaci iz privrede tvrde da je za predupređivanje ekonomske krize dobro da se kreditno zadužimo radi pokretanja kapitalnih javnih radova * Narodni muzej širom otvorio svoje dveri, vikendom čak do ponoći.

11. Žiri Revije „Kolubara” za Valjevca – ličnst 2008. godine proglasio novinara Branka Antonića, glumca i sekretara KUD „Abrašević”.

13. Više nego skroman doček Srpske nove godine u Valjevu koji nije organizovan ni u većini restorana. Dočeka je bilo u Lajkovcu, gde su gostovali trubač Igor Nikitović i pevač Igor Starović („Divlji kesten”), u Lazarevcu je bila Svetlana Ceca Ražnatović, a uz narodno veselje i Rada Jorovića srpsko novo leto dočekano je i u Mionici * Iz pošte na Petom puku lopov se u novogodišnjoj noći lepo ovajdio sa pola miliona dinara.

14. Kako se i moglo očekivati, od rane zore na poledici su stradali neretki Valjevci, njih stotinak, od kojih je 30-tak doživelo lomove kostiju i teže povrede i kontuzije glave * Kao nedavno oko 350 lekara Valjevskog kraja, tako je danas proveru stručnosti uspešno potvrdilo, odnosno steklo licence 628 medicinskih radnika. Bilo bi dobro ovakve provere stvarnog znanja i permanentnog doučavanja, s obzirom na brzi razvoj nauke i tehnologije, sprovoditi i u drugim strukama. Tako su ovih dana na testiranju pred stručnjacima Fiata i radnici kragujevačke Zastave. Majstori su se, izgleda, bolje snašli nego inženjeri i menadžeri.

16. Kao i obično početkom godine u celoj Srbiji nedostaje rezervi krvi. U Valjevu, za sada, ima dovoljno, a u Krušikovoj akciji krv je danas dalo stotinak radnika * Noćas pred zgradom popularno zvanom Galerija na Petom puku izrešetan biznismen Miodrag Šakić, vlasnik mnogih nekretnina stečenih, navodno, zelenašenjem.

19. Bogojavljenje ove godine bez uobičajene litije. Osvećena voda na česmi Kod krsta i ledeni krst bačen sa belog mosta u Kolubaru * Minulog vikenda izmereno je najveće zagađenje vazduha ove zime u Valjevu, čak pet puta veće od dozvoljene, koncentracija čađi u Novom naselju i na Petom puku.

20. Noćas velika tragedija: na obilaznici užičkog puta posle povratka sa slave poginula četiri mladića iz Popučaka.

21. Završen zimski raspust. Napušteno gradilište škole „Milovan Glišić” u Brđanima obišao ministar prosvete Žarko Obradović i založio se da, i pored krize, budu nađene pare barem za spoljne radove kojima bi zgrada bila zaštićena do završetka za oko tri godine * Povodom osnivanja Gradskog fonda za razvoj poljoprivrede, u Valjevu je bio i nadležni ministar Saša Dragin.

22. Pogibija četvorice mladića na valjevskoj obilaznici pokrenula neprijatna preispitivanja stanja ove uveliko oštećene saobraćajnice. To je potvrđeno i na sednici Gradskog saveta za bezbednost * Noćas opljačkano sedam poslovnih lokala u zgradi Sindikata, u centru Valjeva, prodavnica sportske opreme u Knez Miloševoj i (po drugi put ove sedmice) poslovnica Elektrodistribucije u Zanatskom centru.

23. U Kazneno-popravnom zavodu za starije maloletnike održana je Svetosavska akademija na kojoj je priznanje ove ustanove dodeljeno slikaru i likovnom pedagogu Milomiru Romanoviću.

24. Prosečna zarada u Valjevu decembra prošle godine bila je oko 32.700 dinara, 6.000 manja od prosečne u Republici, s tim što u neprivredi Valjevci prosečno zarađuju 47.000 dinara a u privredi 20.000 manje. Kao i uvek, najbolje plate imaju Lajkovčani 46.470, potom Ubljani oko 33.500, Podgorci 30.700, Ljižani 27.700 i potonji Mioničani sa jedva više od 27.000 * Pri kraju sedmice svetske borbe protiv karcinoma grlića materice u Valjevu saopšteno da su 2007. registrovana 33 nova slučaja ovog opakog oboljenja. Lane ih je bilo 20, što je posledica većeg odziva žena na preventivne preglede.

25. U Domu kulture održana Svetosavska akademija na kojoj je besedio publicista Vladimir Dimitrijević. Uz Crkveni i Abraševićev hor nastupili su i članovi gimnazijskog Dramskog studija sa scenskim prikazom „Svetlost neugasiva?” a Gimnazijalka Jelena Branković pročitala je svoj nagrađeni esej o Svetom Savi * Na Svetosavskom šahovskom turniru u Valjevu pobedio velemajstor Vladimir Kostić.

26. Srpski komitet za bezbednost saobraćaja, čiji su stručnjaci stekli uvid u stanje kolovoza na valjevskoj obilaznici, potvrdio da je put znatno oštećen a da nije na odgovarajući način obeležen * Okružni sud se pohvalio poboljšanjem svoje efikasnosti. Od 11.171 predmeta rešio je čak 10.938. Najažurniji je Opštinski sud u Ljigu. Uočen je porast maloletničkog kriminala * Rotari klub poklonio Klubu istraživača „Vladimir Mandić Manda” opremu vrednu 12.000 dolara. Mladi istraživači obeležavaju jubilarnu 40. godišnjicu u još malo pa završenoj prelepoj Istraživačkoj kući

27. Da nismo zaštićeni od cunami talasa svetske ekonomske krize potvrdila je zvanična odluka slovenačkog „Gorenja” da odustane od izgradnje nove fabrike u Valjevu, gde je posao za par godina moglo dobiti 500 radnika. Na sreću, „Gorenje” je 17. januara isplatilo pozamašnu sumu ugovorene cene zakupa zemljišta na 99 godina * Pobednici tradicionalne Svetosavske atletske trke u Valjevu među 400 trkača iz 20 klubova su Valjevka Ana Subotić i Užičanin Mirko Petrović * Košarkaši „Metalca” pobedom nad kraljevačkom „Slogom” osvojili Kup Srbije. Nažalost, bila je to i oproštajna utakmice sa trenerom Vladom Đurovićem * Meni je žao što isekoše prelepu žalosnu vrbu pred Lojaničinim staklenim aneksom hotela „Narcis”.

28. Pozorišna poslastica u Valjevu – gostovanje Ateljea 212 sa predstavom „Smrtonosna motoristika”. Lepo i lekovito.

29. U Donjim Leskovicama sećanje na herojsku pogibiju vojnika Stojadina Mirkovića na ratištu u Slavoniji 1991.

30. Zbog pogibije četvorice svojih suseda, u podne meštani Popučaka blokirali obilaznicu užičkog puta. Traže da se do popravke ozbiljnih oštećenja deo puta zatvori, kako ne bi još neko nastradao * Zbog lošeg odnosa prema razvoju zadrugarstva i neovlašćene prodaje zadružne imovine, Skupština zadružnog saveza našeg kraja predložila smenu dr Stojana Jevtića, predsednika Zadružnog saveza Srbije * Počela isplata stipendija za 145 talentovanih valjevskih đaka i studenata, od ove godine većih do 14 odsto.

Malo kad smo tiše i trezvenije dočekali Novu godinu. Nekako saučesnički želimo jedni drugima tek mnogo dobrog zdravlja, sve ostalo će se već nekako namestiti a nevolje protutnjati. Za tutnjave i nemanja smo odavno majstori. Važno je osvajati i osmišljavati dan po dan. Uostalom, kaže Laslo Blašković, „nove godine i ne postoje, one su tek kolektivni osećaj. Kao da smo se uhvatili za ruke. A šta ćeš više!”

Upišite svoj komentar