| Februar 2009

Vreme njušenja i reciklaže

Branko Vićentijević

„Promenjeni” i „reformisani” SPS gotovo isključivo oslanja se na reciklirane kadrove, na svim nivoima vlasti * Đorđe Milićević kao izuzetak od tog pravila, ako je verovati „Danasu” sprema magistarski na Megatrendu i mesi kolače * Njušenja na novogodišnjim prijemima pokazala da su „žuti” i „crveni” zaboravili nekadašnje nesporazume * Može li se i LDP ugurati u valjevsku vlast, pogotovo posle razvoda sa Pokretom za Valjevo * Da li su DS-ovi paketi za birače dan uoči izbora 11. maja 2008. predodredili stanje stvari na valjevskoj političkoj sceni.

Postizborne koalicije na svim nivoima u Srbiji donele su reciklažu SPS kadrova. „Reformisani” i „promenjeni” sledbenici Slobodana Miloševića, koji ga se čas odriču, pa potom k’o nisu odavle, a najčešće baštine sve što im je od njega ostalo, tol’ko pucaju od novih ljudi da su im reciklirani kadrovi opet udarne pesnice.

Uz Dačića su lojalni Obradović, neuništivi Mrkonjić, iz naftalina izvučeni Škundrić… Nema jedino Milomira Minića, koji se, biva, posvetio radu u bazi, pa opet učestvuje u valjevskim kadrovskim rešenjima. Držeći se neophodnosti reckliaže kadrova, gimnazijskim profesoru fizike Veroljubu Lazareviću, potpredsedniku SO Valjevo od 1992. do 2000, namenjeno je, izgleda, mesto načelnika Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug. Tek tako postaje jasno otkud drug Velja, kako ga zovu partijski drugovi, ili Laza Fluks, po nadimu dobijenom od đaka, na licu mesta, na Boričevcu, na gradilištu nove zgrade OŠ „Milovan Glišić” prilikom posete minstra prosvete Žarka Obradovića.

Drug Velja bi tu posmatr’o sa distance, nije se mnogo uključiv’o, a nije lako mogao da dođe na red ni od partijskih drugova druga Žarka, ni od rukovodstva škole, ni od uposlenika Školske uprave sa dosadašnjom načelnicom Zoricom Jocić (DSS) na čelu. Laza je Fluks bio iznenađenje i zbog toga što je mesecima unazad za mesto načelnika već viđen bio istoričar Duško Rakić (DS), predsednik Okružnog odbora Tadićevih demokrata za Klubarski okrug. Ali, kako je jedan od principa nove crveno-žute koalicije na vlasti da svako ore svoju njivu, to uz druga Žarka bolje pari drug Velja. Što bi rekao drug Krcun, kadrovik valjevskog DS-a, nikako nije moglo drugačije, objašnjavajući otkud u Valjevu gradska koalicija kakva jeste, a zašto nije druga koja bi logičnijom bila.

Ministarske posete su uvek bivale zanimljive, da se vide i da budu viđeni. U istom januarskom danu Valjevo su, k’o u vremena predizbornih kampanja, pohodili ministar prosvete Žarko Obradović i ministar poljoprivrede Saša Dragin. Crveni uz Žara, žuti uz Sašu, niko se nikom ne meša u resor, sve štima! Ako je Dragin imao šta i da poruči pučanstvu, paorima pre svega, Obradović je dolazio ‘nako. Teško da će biti asne od njegove pomoći za „Skadar na Bojani” na Boričevcu, jer bi u tu školsku zgradu za tri godine trebalo uložiti još tri miliona evra, a to Srbija, sve i da nije svetske ekonomske krize, ne ima.

Recikliran je i dr Miša Srećković, koji je SPS-ov predstavnik u Upravnom odboru Zdravstvenog centra, čiji je direktor bio do 2001, kada je posle smene otišao u penziju. A na čelu tog Upravnog odbora je Aleksandar Krstić iz JP „Skijališta Srbije” na Divčibarama, član G17 plus. On platu uredno prima, kao i još dva partijska druga, iako je nova ski staza na Crnom vrhu, inače učlanjena u „Skijališta Srbije”, radila samo na dan svečanog otvaranja početkom januara prošle godine!

Jedini nereciklirani socijalista, ako se ne računaju oni podmlatkari u upravnim i školskim odborima što ne otvaraju usta, je portparol stranke i predsednik Gradskog odbora u Valjevu, Đorđe Milićević. Milićević je i narodni poslanik, pa je po tom osnovu postao junak „Danasovog” serijala „Dan sa poslanikom”. Znali smo da čovek živi skromno, da na Megatrendu, koji je i doveo u Valjevo, u prostorije SPS-a, sprema (bar) magistraturu, da je levičar reformator. Nismo znali da je u SPS ušao kada su mnogi napuštali brod koji tone, tu nam se sećanja ne poklapaju, a pogovotvo da ume da mesi kolače! Mašala.

PRIJEMI – Pred i postnovogodišnji prijemi, što na državnom što na partijskim nivoima, pokazali su svu harmoničnost nove koalicije u Valjevu. Spisak zvanica k’o da je pravljen na jednom mestu (izuzev pojedinih vazda nepodobnih novinara, kojima je to, hvala na pitanju, vrlo konferiralo), švedski astal nicao đe goj je mogao, krke i srke bilo samo tako.

Obične smrtnike, koji još ponešto pamte, a ne drže do Tadićeve poruke „ko se sa socijalistima ne slaže sa mnom će imati posla”, posebno su ganula prisna, što bi rekao Miša Vasić, njušenja drugova Mića – Ilića (SPS) i Markovića (DS). Obojica zaboravila kako je drug Mića (Ilić) u drugom predsedničkom mandatu valjevskog gradonačelnika (1996-2000) pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića optuživao za izdaju i doprinos NATO bombardovanju 1999, kao i poruku iz poslednje predizborne kampanje, u maju 2008, da Boris Tadić ima manje uticaja kod Havijera Solane nego Milan Nedić kod Hitlera! Stoga je logično očekivati da će drugovi Miće - Ilić (SPS) i Marković (DS) zajednički da slomiju kolač o Đurđevdanu, krsnoj slavi Tadićevih demokrata.

PROTOKOLI – Čelni se drug valjevskog G17 plus, dr Aca Gajić bacio na protokolisanje. Opravio protokole, najpre sa DS-om, potom i sa LDP-om, kojim su se koalicijski partneri (DS), ali i oni koji su tu već trebali da budu (LDP), obavezuju na ispunjenje predizbornih obećanja. Ono glavno, da nema ništa od postizbornih koalicija sa SPS i SRS, već je dopola ispunjeno. Kako stvari stoje, biće ispunjeno i otpola!

Na taj način G17 plus je, može biti, pomogao LDP-u u nastojanjima da se udene u gradsku vlast. U njoj je, doduše, još uvek i DSS, ali u vremenima sveopštih koalicija na svim nivoima i na sve strane sveta, još jedna, kako bi se to nekada zvalo neprincipijelna, mnogima verovatno ne bi zasmetala. Doduše, LDP i Pokret za Valjevo, voljom ovih drugih, razveli su se zbog preljube partnera otkrivene tek uz pomoć medija.

Iz Srpske napredne stranke (SNS) Nikolića i Vučića stig’o aber kako su im, valjda kolektivno, pristupili članovi Jedinstvene Srbije (JS). Palma o tem nije im’o pojma, a ta JS u Valjevu teško da je ikoga i imala izuzev nekadašnjeg deputata Karićevog PSS-a, Rodoljuba Jevtića (bar u vreme osnivanja odbora).

Kad se sve sabere, iznenađenja na valjevskoj političkoj sceni zapravo i nema. Treba se samo prisetiti 10. maja 2008, kada je lokalni DS, dan uoči izbora, u nekakvoj baraci u krugu „Strele (Transport)” biračima delio brašno, ulje, šećer i ostale potprepštine u velikim svetloplavim kesama. Oni što su te kese prtili, k’o po inerciji, govorili su kako pakete deli SPS. U SPS-u, međutim, to su tada energično demantovali upućujući na „žute” uz ocenu da demokrate za njima (socijalistima) „kasne desetak godina”! Pojedinci iz DS-a, koji su priznali da su paketi njihovi, ‘ladno su pitali: „U čemu je problem?”

Što bi rekle autorke „Peščanika” - ako vam je dobro, onda ništa!

Upišite svoj komentar