| Februar 2009

Branko Antonić, novinar i glumacValjevac ličnost 2008. godine

Redakcija Revije Kolubara

Branko Antonić

Branko Antonić

Žiri Revije „Kolubara” proglasio je Branka Antonića, novinara i glumca, sada na stalnom radu u KUD „Abrašević” (sekretar) za Valjevca ličnost 2008. godine. Takva odluka doneta je većinom glasova na sastanku 15-to članog žirija koji je, prema ustaljenoj praksi, zasedao 11. januara, na dan kada je osnovano Izdavačko društvo „Kolubara”. Sastanak je, prvi put od kako se ovo priznanje dodeljuje, održan u Vojvodinom salonu „Grand-hotela”.

Branko Antonić je sada programski direktor Radio Patka, radio-stanice koja odnedavno ima regionalni status, jedina u Valjevskom kraju, a po slušanosti redovno je u samom vrhu na svom području. Uz novinarski rad on u višegodišnjem razdoblju postiže zapažene uspehe i kao glumac što je protekle godine krunisano glavnom ulogom u „Abraševićevoj” predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera”, za nju je dobio nekoliko nagrada. Od kako je u „Abraševiću” preuzeo dužnost sekretara, u mnogo kom pogledu je unapređen rad u toj grupaciji valjevskih umetnika amatera.

Antonić je rođen u Valjevu 4. juna 1961. godine. Osnovno obrazovanje je sticao u školi „Miša Dudić”, Valjevsku gimnaziju završio 1980. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (Odsek novinarstva) u Beogradu 1986. Novinar Radio Valjeva bio je u razdobljima 1986-88. i 1991-94, predsednik Saveza socijalističke omladine Valjevo 1988-91, urednik Radio Patka od njegovog osnivanja u leto 1994. godine. Bio je predsednik Umetničkog veća KUD „Abrašević” i član Upravnog odbora Asocijacije nezavinsnih elektronskih medija (ANEM). Član je Festivalskog odbora Yu-Yazz Festa u Valjevu. Igrao u niz predstava Gradskog pozorišta „Abrašević”, Pozorišta Mala scena i Dramskog studija Valjevske gimnazije i bio nagrađivan na regionalnim, republičkim i drugim pozorišnim smotrama. U mladosti - gitarista u orekstru „Galaksija” (1976-80). Supruga mu je Nataša (rođ. Kuzmanovoć), profesor srpskog jezika; sin Strahinja (1991), gimnazijalac.

Uz Branka Antonića glavni kandidat za zvanje Valjevac ličnost godine bila je Milena Seka Maksimović, psiholog u Valjevskoj bolnici. Opredeljujući se između njih dvoje, Žiri je odlučivao tajnim glasanjem.

Na listi kandidata, utvrđivanoj na početku zasedanja žirija uz odgovarajuća obrazloženja za svaki predlog, još su se nalazili: privrednici Milijan Jelić, Čedomir Nikolić i Vladan Tanasković, sportistkinja Anđelka Petrović, hirurg Boško Đukanović, profesori Radovan Marjanović i Branko Glišić, direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić i direktor Valjevskog muzeja Vladimir Krivošejev.

 

Zasedanje žirija

Zasedanje žirija (Foto: Ljuba Ranković)

Tokom javnog izjašnjavanja najviše glasova je upisivano uz imena: M. Jelića, B. Đukanovića, M. Maksimović i i B. Antonića.

Ovogodišnji Žiri sačinjavali su novinari i saradnici Revije „Kolubara” zajedno sa novinarima iz drugih glasila i sa nekolicinom ranijih dobitnika ovog priznanja. To su: Budimir Novović, Branko Vićetijević, Radmila Novaković, Ljubomir Mihailović, Slobodan Raković, Predrag Vujanac, Darija Ranković, Dragan Todorović, dr Ilija Tripković, Aleksandar Mitrović, Dušan Arsenić, Dušan Jovanović, Miroslav Trifunović, Zoran Joksimović i Zdravko Ranković.

Ovo je, inače, bio 15. izbor Valjevca ličnosti godine. Svim nosiocima ovog zvanja dodeljuje se, kao trajan spomen, plaketa sa likom Ljubomira P. Nenadovića, umetnički rad Milovana Blažića. Plaketa će Branku Antoniću biti uručena na posebenoj svečanosti koja će se održati tokom ove godine.  

Dosadašnji dbitnici
Pre Branka Antonića zvanje „Valjevac ličnost godine” poneli su:

1994 – Vladan Kovačević, prota iz Brankovine;
1995 – Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije, sada na doktorskim studijama u SAD;
1996 – Dušan Arsenić, arhitekta po obrazovanju, karikaturista i dizajner po poslovima kojima se najpredanije bavi;
1997 – Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj iz Mionice;
1998 – Jasmina Avramović Ranković, glumi u beogradskim pozorištima, živi u Valjevu;
1999 – Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac, predvodnik građanskih protesta u Valjevu;
2000 – Dragan Todorović, reporter beogradskog nedeljnog lista „Vreme”, nastanjen u Valjevu;
2001 – Aleksandar Urošević, inženjer, osnivač škole stranih jezika „Kontekst”;
2002 – Aleksandar Loma – profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dopisni član SANU;
2003 – Aleksandar Mitrović, inženjer građevine, vlasnik i direktor preduzeća GATE;
2004 – primarijus dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra Valjevo;
2005 – Miroslav Jeremić, fotograf;
2006 – Radovan Beli Marković, književnik;
2007 – Dušan Spasojević, dramski pisac

Upišite svoj komentar