| Februar 2010

Januarsko snegovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Opstajanje „Krušika”, gašenje „Srbijanke” * Sića iz Privatizacionog fonda * Obnovljena Narodna kuhinja * Kriza otpustila 1.500 radnika * Itraživači u SANU * Etnografsko blago u Muzeju * Rezervisti uz prugu * Valjevac godine Milan Gajić * Ubski balet * Hvatanje za nešto, kad se nema za šta * Prošlost je prošla

1. Za Novu godinu, čijeg dočeka ovog puta nije bilo na Gradskom trgu, vreme gotovo toplo, bez snega i kiše. Neki mladi Valjevci su se za tu priliku dobro proveli u Beogradu ili Novom Sadu, gde se jedna Ivana „slikala” za naslovnu stranu „Blica” igrajući u kratkim rukavima. Pred ovdašnjim kafićima sevale su i praštale petarde kao nikad do sada * Na Ubu zamalo da izgori namerno zapaljeni automobil donedavnog sudije Okružnog suda Mitra Đenisića.

4. Nastavljena vakcinacija protiv novog gripa na koju se do sada odazvalo oko 1.300 Valjevaca iz našeg kraja, ali je sve više sumnji u njenu opravdanost * Maloletnik iz Uba za samo hiljadu dinara ubio stariju sugrađanku.

5. Štrajk upozorenja valjevskih radnika u službi katastra koji protestuju zbog najavljenog otpusta čak 25 posto radnika Republičke geodetske uprave * Ista meta – isto odstojanje: novembarske zarade u našem kraju su prosečno 28.400 dinara. U Valjevu su 27.734 dinara (oko 4.000 niže od republičkog proseka), na Ubu 25.644, Mionici 25.160, u Ljigu 23.880 a u Osečini 23.700. Statističari su izračunali da je u isto vreme prosečnom domaćinstvu nužan trošak 43.411 dinara mesečno.

6. Na Badnji dan paljenje badnjaka pred novim hramom uz ponoćno bogosluženje vladike Milutina * Na poštanskim šalterima velika gužva prvog dana isplate samo 1.700 dinara iz Privatizacionog registra i podele po pet akcija od privatizacije javnih preduzeća. Bilo je obećano da će biti oko 100 evra, ali je neretkim i ovoliko dobrodošlo u jeku Božića i januarskih slava.

8. Naglo topljenje snega dovelo do plavljenja oranica i voćnjaka u Podgorini i Tamnavi * Lepo osmišljen i izveden Božićni koncert Gudačkog kvarteta MISS.

9. Baletski studio ubske Ustanove za kulturu za svoj desetogodišnji jubilej priredio svečani koncert. U njemu je prve baletske korake naučilo više od stotinu polaznika, od kojih su neki nastavili da se bave ovom umetnošću * Očas proradile letnje bašte, jer je temperatura dostigla 20 stepeni.

10. Valjevski rezervisti sprečeni u nameri da oko podne blokiraju Barsku prugu. Pri tome je bilo čarki sa policijom pa su četvorica rezervista privedena * Valjevska policija tokom vikenda zaplenila u jednoj iznajmljenoj kući oko pola kilograma heroina.

11. Završen zimski raspust za đake * Sve je izvesnije da vakcinacija protiv novog gripa neće biti okončana po planu, jer pandemije nije ni bilo * Izvesno je, takođe, da zbog duga od oko 30 miliona dinara i valjevska Gradska toplana može ostati bez goriva. Neizmireni računi korisnika su oko 50 miliona * Žiri revije „Kolubara” za Valjevca godine 2009. proglasio Milana Gajića, direktora Poljoprivredne škole.

12. „Krušik” se pohvalio dobrim poslovanjem u minuloj godini: obim proizvodnje uvećan za 30 odsto a njena vrednost čak 120 odsto. Gotovo celokupna roba ide u izvoz vredan 36,7 miliona dolara. Ipak, prosečna zarada oko 1.500 radnika je skromna – 29.360 dinara * Tužno je u „Novoj Srbijanki” gde 20-tak preostalih radnika čeka plate još od avgusta a posla ima tek za njih nekolicinu.

13. Broj korisnika socijalne pomoći u Ubskoj opštini za godinu dana uvećan je 15 odsto. Sada je 436 porodica kojima je pomoć od samo 6.000 mesečno neophodna * Skroman doček Srpske nove godine.

14. U Internacionalnom umetničkom studiju 39 dece iz hraniteljskih porodica dobilo novogodišnje pakete kupljene od prodaje plakata za izložbu Radovana Miće Trnavca * Na Ubu osnovano Udruženje hraniteljskih porodica koje brinu o 20 mališana lišenih roditeljske brige.

15. Posle višegodišnje pauze u Valjevu obnovljen rad Narodne kuhinje za 350 socijalno ugroženih sugrađana. Stotinu obroka svakodnevno obezbeđuje Rotari klub * Firma „Patent co” pozvala ovdašnje stočare na saradnju u proizvodnji ovaca i svinja sa unapred obezbeđenim plasmanom.

18. Rezervisti ponovo protestovali kraj pruge * „Energoprojekt” predstavio projekat nove valjevske sportske hale kraj naselja Kolubara dva. Po zamisli arhitekte Natalije Bojović njena izgradnja bi stajala oko osam miliona evra a iz valjevskog budžeta za ovu godinu za halu je izdvojeno 40 miliona dinara.

19. Peticija protiv gašenja ljiškog Internet kluba koji je posle devet godina uglednog rada ostao bez budžetske dotacije * Na gradačkoj brani 26 plivača nadmetalo se za bogojavljenski krst. Najuspešniji plivač na mrazno Bogojavljenje bio je Aksentije Mitrović, vaterpolista „Valisa”.

21. Iseljavanjem groblja sa oko 1.500 posmrtnih ostataka okončano gašenje sela Malog Borka kod Lajkovca, koje je pred širenjem ugljenokopa počelo pre tridesetak godina. U Malom Borku, koji se spominje od 1717. godine, živelo je 250 domaćinstava * Na novinarske upite, nostalgiju za „Titovim vremenima” sociolog dr Radovan Marjanović objašnjava: „Jednostavno, ljudi imaju potrebu da se uhvate za nešto, jer, ustvari, nemaju za šta da se uhvate”.

22. U Galeriji nauke SANU zgrada izložba 70-tak postera o rezultatima istraživanja u toku Osme konferencije „Korak u nauku” Istraživačke stanice u Petnici, za koju kažu da je bila i najuspešnija * U Narodnom muzeju izložbom tekstilnog pokućstva iz zavičajne zbirke počeo zimski ciklus predstavljanja etnografskog muzejskog blaga Valjevskog kraja.

25. U našem kraju je 12.419 nezaposlenih. Od početka ekonomske krize bez posla je ostalo gotovo hiljadu i po Valjevaca, tristotinak više nego što je novouposlenih radnika * U Domu kulture održana je Svetosavska akademija koju su brižljivo i znalački pripremili i izveli glumci gimnazijskog Dramskog studija i horovi „Hadži Ruvim” i „Abrašević” * U Klubu „Abrašević” književno veče boema Jakova Grobarova uz njegovu knjigu „Prošlost je prošla”.

26. U Vojvodinom salonu Grand hotela predstavljen 25. broj časopisa Istraživačke stanice Petnica za 2009. godinu. * U Valjevskoj biblioteci predavanje Vladimira Krivošejeva, direktora Valjevskog muzeja, o marketingu u kulturi. Koji dan ranije za poslovnost u kulturi Krivošejevu je dodeljena Povelja „Kapetan Miša Anastasijević”, priznanje Privredne komore * Pred nama su čitave dve sedmice ledenih i snežnih dana u kojima su od smrzavanja stradala dva starca.

27. Savindanske svečanosti u svim školama i dečjim ustanovama. Uprkos snežnoj vejavici i mrazu na Svetosavskoj trci u centru Valjeva nastupilo oko 300 učesnika a pobednici su Velimir Bojović iz Kosovo Polja i Amela Terzić iz Novog Pazara.

29. Jutro u Valjevu na minus 13 stepeni. Porodicama ponestaje goriva, pa neplanirano dokupljuju makar koji metar drva. Drugi lakomisleno troše struju čija je potrošnja dostigla dva miliona kilovat časova * U Narodnom muzeju predstavljeni radovi savremenih valjevskih tkalja * Valjevka Marija Vićentić Čulić uvršćena među 1.000 najboljih studenata u Srbiji. Kao student dramaturgije predstavila se na „Kunbstendorfu” filmom „Puls”.

Velike nacionalne teme i dileme otupljuju i odvraćaju osećaj egzistencijalne neizvesnosti i teskobe: izbor vladike niškog Irineja za novog srpskog patrijara, nedoumice o pristupanju NATO-u i usvajanju Rezolucije o Srebrenici, obezvređivanje dinara, januarske pravoslavne svetkovine...

Najprirodnija pojava na početku nove godine su mraz i pravi sneg kakvog odavno ovde nije bilo. Za klince iz moje ulice sneg je pravo otkrovenje, pa se po njemu valjaju i plivaju. Mladi vaterpolisti „Valisa” demonstrirali su svojim drugarima u Istambulu, gde snega nije bilo 15 godina, kako se pravi srpski Sneško Belić (sa šerpom na tufne i nosom od šargarepe). Baš „čisto doba”, kako bi rekao pesnik Petar Pajić.

Upišite svoj komentar