| Februar 2010

Ni prići Mići

Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

I Valjevo se najzad kovarnulo, i ono krenulo u Svaki uspeh i napredak, mediji javili da u Valjevu palo najviše snega, Dvadeset šest centimentara santimentara, četvrt metra bog te ne bi j... Šta bi tek bilo da su Najbolji ostali.

Kako stvari stoje Opšti napredak je naša sudbina. Naime, na lokalnim izborima u Odžacima pobedila je Lista za evropske odžake, koju činile Demokratska stranka, to što veli da je LDP, to što veli da je SPO, i to što je predsednik toga Vladan Batić. Oni koji nisu pobedili tvrde da je na delu bila opšta kupovina glasova, delili se šećer, ulje, brašno, došlo do cifre da je svaki glas košt’o 3000 dinara. Očito se prate trendovi i svetska kretanja, na izborima u Ukrajini građani su prodavali svoje glasove za 30 evra, svetska cena je postignuta.

Lokal u centru grada

Lokal u centru grada (Foto: Ljuba Ranković)

Šta ima još od taj napredak i blagostanje, predsednik Tadić govorio u Ujedinjenim nacijama, ministar Jeremić, na terenu i u Africi, lobir’o da afričke zemlje ni pod kakvim belosvetskim pritiscima ne smeju priznati nezavisnost Kosova, ministar et predsednik socijalista očo u Ameriku na sedam dana. Šta radi tamo Ministar sa tak’u frizuru i svaki uspeh, Ministar sa tak’u frizuru i svaki uspeh u Americi vodi uspešne razgovore, o čemu mogu da saznaju svi koji prate Nacionalnu televiziju, i to Jutarnji program. Ministru sa tak’u frizuru i svaki uspeh nije teško da se svako malo i iza ponoći, što je ovde oko osam sahata ujutro, direktno javlja i ponavlja da razgovar’o sa CIA, da razgovar’o sa FBI, da razgovar’o sa DEA, da razgovar’o sa svaku Administraciju, i da svi visoko cene neprocenjivi doprinos SPS-a formiranju Srpske proevropske vlade... U te uspehe i ostalo blagostanje u sviju interesu neizostavno spada i to što je Onaj Domaćin Palma, koji odlučujuće doprineo formiranju Proevropske koalicije, javno obeć’o da će svi mladenci sa preko 30 godina imaju besplatnu svadbu koja će bude organizovana po Domovi kulture u jagodinska sela, u koje Palma obezbedio tanjire i escajg za 250 gostiju, sobu za mladence i gratis i džabe i dokle ‘oće pevanje Ere Ojdanića.

Šta ima jošte u zemlji Srbiji, u Kragujevcu, samom centru Šumadije, desilo se nešto novo u opštem lancu štrajkova i blokiranju pruga i magistralnih puteva. Tamo zaposleni u Institutu za strna žita, koji su javno spalili svoje diplome i doktorske disertacije, a zbog toga što ne primaju plate godinu dana, blokirali sedište Gradskog odbora Demokratske stranke, jerbo smatraju da je Demokratska stranaka najodgovornija za njihove probleme. U Demokratskoj stranci odgovorili da su pogrešna adresa, ta nisu oni državna institucija, i pod hitno posredovali da štrajkači održe sastanak u njihovom Ministarstvu za nauku i trehnologiju. Sve to govori i kazuje da štrajkači sa ovom blokadom nisu omašili, te da bi u sličnim situvacijama, kod ti štrajkovi i blokade, moglo da usledi što će da usledi.

A šta ima u vascelom Valjevu, ima da se Valjevo najzad kovarnulo, da je i ono krenulo u svaki uspeh i napredak. Naime, mediji su javili da u Valjevu, u odnosu na bliže i dalje okruženje, u odnosu na sve, palo najviše snega, celi’ Dvadeset šest, trebalo je sve velika slova, ti’ centimentara santimetara, više od četvrt metra bog te ne bi j... Najzad, kad svi, sem ti’ partija, digli ruke, da i Valjevo dođe sebi, pokaže kakvi su ovde potencijali i resursi. Nema šta, bog nas je pogled’o, ali, što rek’o narod, uspehu se u zube ne gleda.

Jerbo, znano da u Valjevu mrka kapa. Šta reći, najbolje ništa ne reći, Sve se vidi golim okom: ulice, trotoari, fasade, prazni i zjapeći poslovni prostori, od robne kuće Beko, Robne kuće u centru, do razni’ kluzova i ostalih objekata bivše Dive. Na sve to nezaposlenost, male plate, pa ti vidi, propast živa. Sva sreća da radi Opština, da rade Javna preduzeća, da radi Parking servis, da će da radi i Komunalna policija, da radi Muzej, da radi Kultura, da tude radi i prihoduje ovaj narod što u te Partije, ili ovaj narod što blizu te Partije, da nije toga nigde nas ne bi bilo. Sreća, u nesreći.

Dakle, kad je to i tako, pošto prošla kalendarska godina, pošto postignut toliki uspeh sa ‘noliki sneg, red bi bio kazati A zašto je nama tako. Odma’ se mora reći, mada to opštepoznato, da su najbolji Valjevski kadrovi otišli u taj Beograd, te da je prava šteta što ljudi nisu ostali u svom gradu da ga dalje razvijaju po svoji programi i ostali kapaciteti. Ali, tako je kako je, država i njeni interesi su uvek preči. Može samo da se zamišljava i sanja šta bi bilo da su ostali. Recimo taj Milorad, ili tako nešto na M, uglavnom je Mića, Marković iz Demokratske stranke, koji je prihvatio odgovornost da bude generalni direktor Železnica Srbije. Železnica najveći i kontinuirani gubitaš u istoriji istorije Srbije, i Marković Mića otiš‘o to reguliše i dovede u red. Niko drugi nije dorast’o, ni prići Mići. Onda recimo taj drugi Milorad, što ga isto zovu Mića, ali što je socijalista i što se preziva Ilić, preuzeo odgovornost bude pomoćnik ministar od infrastrukturu i te puteve. On takoreći, odma’ posle Mrkonjića, glavni za Koridor 10, za te mostove, obilaznice oko Beograda, kružne tokove, nadvožnjake i sve ostalo što veliko. Mo’š misliti koja odgovornost, koji ZSK jebote, što bi u slobodnom prevodu bilo Zaokupljen Sopstvenom Karijerom. Ili onaj Slobodan što pričali da i pre demokrata bio Član Ilić, što pomoćnik, šta pomoćnik, takoreći ministar u Ministarstvu finansija, i to u dva mandata. Pa i premijeru Cvetkoviću, istina dok ovaj bio ministar, bio pomoćnik. Može samo da se slini šta bi bilo da je takav stručnjak ost’o u Valjevu, gde bi nam bio kraj da takav čova pravi budžet, da taj dasa privlači strane investicije. A tek onaj Nebojša u svoje vreme najbolje od demokrata ocenjeni demokrata Andrić, što prim’o ‘nolike milione, istina na godišnjem nivou, što bio u Upravnom odboru u tu Kontrolu leta, i što sad koordinira rad Koordinacionog centra za jug Srbije. Pa niko mu ne bi dao tolike milione, na godišnjem nivou, da nije bio stručnjak za avione i da nije posto stručnjak za jug Srbije. Pa onaj SPS Đorđe Milićević što narodni poslanik, što portarol takvog i tolikog SPS-a, što samo što nije magistar, što samo nije dokror ti’ nauka, gde bi Valjevo sa njima stiglo, na reč, sebe bi prestiglo. Ali, ne treba zameriti ni državi što uzela najbolje, zna država šta radi, nije država od juče. Jer da je sve to ostalo, palo bi garant metar snega, mnogo brate.

Upišite svoj komentar