| Februar 2010

Gužva

Branko Vićentijević

Nikola Jevremović Gužva

Nikola Jevremović Gužva

U Valjevu je, posle duže bolesti, 18. januara  preminuo rukometni trener Nikola Jevremović Gužva (59). U rukomet je ušao sa 13 godina, sa 17 zaigrao je u prvom timu Metalca, a docnije je uspešno nosio dres Crvene zvezde i Metaloplastike, sa kojom je osvojio Kup Jugoslavije. U „posao je uveo buduće „šabačke vanzemaljce” Mila, Vuka, Vuju i ostale sa kojima je tada igrao.

Pri kraju igračke karijere,  1981. vratio se u Metalac, gde je uporedo sa igranjem započeo trenersku karijeru. Metalac je vodio u tri navrata, a bio je trener i Crvene zvezde, Metaloplastike, Pelistera, Jugovića, Berana, Partizana, Crvenke, Rudara, Radnički Fidelinke i Budućnosti. Podgoričani su u prošloj sezoni, uz njegovu pomoć, bili prvaci Crne Gore, a Partizan je svojevremeno doveo do osvajanja Kupa.

Vodio je juniorsku selekciju Srbije, a od 1987. i Jugoslavije sa kojom je, kao pomoćnik Kasima Kamenice i Branislava Zeljkovića, osvajao medalje na svetskim prvenstvima u Rijeci, Španiji i Atini, kao i peto mesto u Argentini, gde je bio selektor. Za najboljeg sportistu Valjeva biran je 1983. i 1985. godine.

Kao trener sledio je igračku filozofiju – rukomet se igra glavom, uspeh je nemoguć bez srca. Težio je savršenstvu, treninzi su trajali dok ne uvežba sve što je planirao. Mnogo je igrača koje je napravio asovima – reprezentativce Matića, Jovanovića, Mikija Radosavljevića, „Belog” Petrića, Stanića, Toskića, Ilića… Gde god je radio ljude je plenio hrabrošću, jednostavnošću, jasnim stavom o vrednostima koje poštuje: rad, red, moralnost, istina, poverenje, odgovornost, poštenje.

Bio je druželjubiv, a neobičnim duhom davao je ton druženju bez obzira na to da li se igraju domine, veseli ili raduje nekom uspehu.

Komentari

Gužva | 30.12.2011 u 17:50

Upišite svoj komentar