| Februar 2011

Januarsko opetovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Valjevo najnepovoljniji grad za život * „Ukradena” bezecovana fabrika „Gorenja” * Bespogovorni i „dobrovoljni” otkazi * Štrajk prosvetara * Profesorki Ćubani s ljubavlju * Ličnost godine – primarijus dr Zoran Jokić * Arhitektura u izlogu * Sedmica u Valjevu

1. Skroman doček Nove godine, uglavnom u kafićima i na kućnim zabavama. Budući da  je  jako hladno, niko i ne žali za javnim dočekom, tim pre što odasvud  prašti od petardi kao da oslobađaju Valjevo.

3. Valjevska policija izvestila da je novogodišnje praznovanje proteklo bez većeg narušavanja javnog reda i mira, kao i da su retki vozili pripiti * Novu godinu na Divčibarama dočekalo oko 3.000 turista, ali je malo snega za skijanje.

4. Počela izgradnja mosta na Kolubari iz Ulice norveških interniraca * Regionalna poljoprivredna služba u Valjevu prošle godine najbolja u Srbiji * I pored oblaka, u Valjevu se moglo videti pomračenje Sunca.

5. Novembarske zarade u Valjevu od 28.354 dinara zaostaju  za onim u 54 grada i opštine u Srbiji! Osim natprosečnih lajkovačkih plata, nešto bolje su i u Ljigu – 28.444 a najniže u Osečini – 26.708 dinara * Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević priredio novinarima novogodišnje-božićni doručak.

6. Nikad lepše i svečanije Badnje veče u Valjevu, uz paljenje badnjaka i raskošan vatromet kod novog hrama na Ušću, ali i prekomerno i neprikladno prangijanje.

9. Humanitarni koncert koji je  u korist zemljotresom stradalom Kraljevu u Domu kulture priredio vrstan gudački kvartet „Rubikon” pratilo tek 60-tak Valjevaca. Uz pomoć donacija prikupljeno samo 70.000 dinara * Od Nove godine Valjevci čak šest dana udisali zadimljeni vazduh. Dosadašnja uključenja na Gradsku toplanu nisu bitnije umanjila zagađenje.

10. Poslepraznična otrežnjenja: prvog radnog dana u novoj godini 19 radnika „Laste” dočekala rešenja o otkazu uz otpremnine * Dug za komunalije u Valjevu 776 miliona dinara. Goriva za grejanje u Toplani ima samo za januar a plaćanje iznošenja smeća je problem čak i za ugledna preduzeća i ustanove poput „Telekoma”, Gradske direkcije, Bolnice...

11. Po izboru žirija Revije „Kolubara” priznanje Valjevac godine 2010. pripada primarijusu dr Zoranu Jokiću za njegov doprinos lečenju steriliteta laparaskopskom metodom i organizovanje Škole porodiljstva * Roman Radovana Belog Markovića „Gospođa Olga” u užem izboru za dodelu NIN-ove nagrade * U Kulturnom centru u toku festival filmova za decu pomodnog naziva „Kids fest”.

12. Prema Republičkom zavodu za statistiku Valjevo je najnepovoljniji grad za život u Srbiji! Koliko god da smo to slutili, ipak nas je istina potresla i dodatno onespokojila. Šta bi s onim Valjevom kad su Krušikove plate mogle da isprazne robnu kuću „Beograd” a automobila po broju stanovnika bilo najviše u Jugoslaviji?  Stručnjaci, pak, primećuju raskorak između zvaničnih prihoda i obima potrošnje, zahvaljujući „sivoj” ekonomiji * Zapažen nastup folklorista valjevskog društva „Sveti Georgije” na završnoj svečanosti festivala „Kustendorf” u Mećavniku.

13. U trunaestoj godini obnove od mioničkog zemljotresa odobreno samo 178 miliona dinara, tako da bi ona mogla potrajala još dve decenije * Piscu Radovanu Belom Markoviću zasluženo dodeljena nacionalna penzija * Srpska nova godina dočekana može biti i svečanije, jer su i ugostitelji, poučeni lošim odzivom na doček prethodne, omogućili slobodan ulaz u svoje lokale.

14. Valjevski sud bukvalno zatrpan sa više od 14.000 zahteva za prinudnu naplatu potraživanja,  uglavnom komunalnih preduzeća * Prošle godine u našem kraju otvoreno 116 a zatvoreno 246 firmi. Slično je i sa radnjama, pa je sve više pustih lokala * U Lajkovcu 4,8 odsto skuplje komunalije.

15. Izložba fotografija mladog speleologa Ivana Nastića sa njegovog učešća u ekspediciji u Klubera Voronji, najdubljoj jami na svetu * U emisiji TV Studija B „Moj Beograd” Aleksandar Saša Lokner, klavijaturista  Bajage i instruktora, nostalgično se seća vojske u Valjevu sredinom 80-tih kada je tri puta nedeljno svirao u prepunoj bašti Doma JNA. Danas ne bi verovao da je to ona bašta.

17. Gradska uprava prezadovoljna odzivom na uplatu  poreskih dugova građana. Uz otpis  kamate od oko 18 miliona dinara naplatila  32 miliona i ukupno  113 miliona dinara poreza * Ustavni sud dao za pravo Savetu potrošača da je nezakonito naplaćen priključak na gradski toplovod. Od vraćanja para nema ništa, jer se radi samo o neispoštovanoj  proceduri, pa će naplatu priključka ozakoniti Gradska skupština.

18. U odavno praznom izlogu nekadašnje Robne kuće „Beograd”, posle Doma kulture, srećno produženo trajanje izložbe diplomskih i studentskih zamisli mladih arhitekata. Valjevo kakvo bi moglo da bude u novom veku, ali, budućnost je maglovita, baš kao što je  ovo veče u gradu.

19. Kod brane na Gradcu vladika Milutin spustio časni bogojavljenski krst do kojeg je prvi doplivao gimnazijalac Lazar Marković. Na olimpijskom bazenu u Vrujcima  pobedio je mionički policajac Zoran Bogdanović.

20. Uoči proslave 200 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ministar policije Ivica Dačić u Brankovini položio venac na grob Jakova Nenadovića, prvog ministra unutrašnjih dela * Iz magacina Udruženja „Anđeli čuvari”  ukradeno nekoliko kompjutera, štampača i garderoba iz humanitarne pošiljke.

21. Roman Radovana Belog Markovića „Gospođa Olga” predstavljen u Kući Đure Jakšića u Beogradu * Silnim, iz čiste mladalačke obesti, razbijenim tešnjarskim izlozima i prozorima pridružio se i skrhani zaklon – vitrina na  autobuskom čekalištu kod Gimnazije. Gde je taj s policijom umreženi video nadzor?

22. Na sceni „Aleksandar Popović” UK „Vuk Karadžić u Beogradu premijera predstave „Naša stvar”, inspirisane poemom Andreja Jelića Mariokova u režiji Slavenka Saletovića *  Na snegu od 35 cm prvo ovogodišnje skijanje na Divčibarama.

24. Vlasnici „Valjevo-puta” ponudili dvadesetpetorici vozača da sami podnesu otkaze a potom pričekaju na novo zaposlenje u „Betonutovom” pogonu u Vojvodini  * U Valjevskoj biblioteci veče pesnika i slikara Dejana Bogojevića, autora 40-tak knjiga, antologija i zbornika. Ipak, najlepše je to što Dejan, učiteljujući u Rajkoviću, umetnošću zavodi seosku decu.

25. Valjevci revoltirani najavom da će „Gorenje”, uz podršku Ministarstva ekonomije, novu fabriku otvoriti u Zaječaru, umesto u Valjevu kako je najavilo i za nju zakupilo zemljište * U  Valjevskoj gimnaziji koncert pijaniste Aleksandra Serdara i violiniste Jovana Bogosavljevića * Povodom presude ubicama francuskog navijača Brisa Tatona na robiju i do 35 godina na Domu kulture ispisan grafit: „1941: 1 Nemac – 10 Srba a 2011: 1 Francuz – 14 Srba” Neka čudna računica kao mera pravde po glavi stradalnika.

26. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja neuverljivo demantuje da ima ikakvog udela u odluci „Gorenja” da  fabriku mašina za pranje i sušenje veša gradi u Zaječaru * Svetosavska akademija  u Domu kulture uz besedu jeromonaha hilandaskog Dositeja, scensko-muzički prikaz Dramskog studija Valjevske gimnazije i poj Crkvenog hora „Hadži Ruvim” i Omladinskog hora „Abrašević” * Šesnaest Valjevaca uz pomoć lažnih dokumenata podizalo kredite i oštetilo šest banaka za šest miliona dinara i 118.000 švajcarskih franaka.

27. „Gorenje” i zvanično otvara fabriku u Zaječaru uz subvenciju od 10.000 evra po radnom mestu * Tehnička škola u Valjevu dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete * Pobednici Svetosavske atletske trke Valjevka Ana Subotić i Velimir Bojović iz Leposavića, kao i juniori Nađa Cerovac iz Šapca i Filip Lišanin sa Uba * Povratak u bioskop je još moguć: prve večeri domaći film „ Montevideo” videlo 900 Valjevaca.

28. Zbog neispunjenog zahteva za povećanje plata za preko 20 odsto škole u štrajku, osim Poljoprivredne u Valjevu i Tehničke u Lajkovcu * U Valjevskoj gimnaziji veče u čast legendarne profesorke Ljubice Nožice Ćubane, koja je svoje đake hrabrila i hvalila u prvotnim literarnim i scenskim pokušajima, više nego što su tada zasluživali, ali neretki  kasnije jesu * U Valjevu dobitnik Loto premije od oko 35,5 miliona dinara.

U novoj godini sve je isto, samo još gore. Pljušte poskupljenja, ljudi se guše u dugovima, neretkima uručuju otkaze. Samo budžetski službenici štrajkovima ucenjuju već uzdrmanu Vladu. Ostali ćute i trpe čuvajući kakav-takav posao i zaradu, uzdaju se još jedino u sebe, u svoj mali svet ličnih podviga, ne libeći se ni teških dopunskih poslova. Jer, svi imaju pravo da budu junaci sopstvenih života.

Komentari

Januarsko opetovanje | 2.09.2012 u 17:45

Upišite svoj komentar