| Februar 2011

Petnaest godina Društva arhitekata ValjevaI izložba povodom toga

Ljiljana Ljiljak

Izložbom diplomskih i studentskih radova od 2005. godine do danas, koja je otvorena sredinom decembra u holu Doma Kulture, obeleženo je 15 godina postojanja Društva arhitekata Valjeva – DAV.  Prepun hol na otvaranju izložbe, nakon čega je dr Predrag Todorović držao predavanje „Dadaizam u umetnosti”, potvrđuje da dobro pripremljene i postavljene izložbe ovakve tematike imaju svoju publiku i u malim sredinama a takođe i koliko je dobro češće organizovati predavanja na temu urbaniteta i graditeljstva. Brojnost autora i skoro u svim projektima valjevski prostori kao inspiracija, svakako su bili dodatni motiv za takvu zinteresovanost.

Iizložba je u Domu kulture trajala jedva dva dana da bi nakon  prekida od desetak dana ponovo bila postavljena u izloge nekadašnje Robne kuće što se pokazalo kao pravo mesto da se prikaže bogatstvo koje ovaj grad poseduje u tek diplomiranim arhitektama i u studentima arhitekture. Pažljivo pregledanje panoa i maketa u izlozima pod nastrešicom, zadržavanje pred njima mnogobrojnih prolaznika u danima niskih temperatura, potvrđuje koliko je značajno to osetljivo čulo za prostor u jalovoj ponudi uslova za bilo kakvo izlaganje stvaralaštva.

Upoznajemo preko projekata mnogobrojne mlade Valjevce u kojima se već može naslutiti koja ih oblast interesuje bez obzira što su to studentski radovi. To su: Aleksandar Branković sa konceptualnim projektom oživljavanja poteza od Tašmajdana do Vukovog spomenika u Beogradu; Vlada Lukić sa radom koji je laureat KNAUF konkursa za uređenje Ade Huje; Božidar Nestorović sa konkursnim radom za zgradu TNT-a; Snežana Andrić sa projektom „urbanog hibrida” na Mostarskoj petlji; Marko Filipović se bavi stambenim naseljem na Banjici; Stefan Pavić dizajnerskim rešenjem ulaska u javni objekat; Vukašin Đurić projektom stambenog bloka u Beogradu; Branko Nestorović takođe projektom stambenog bloka. Milica Vujić  i Marija Jokić nude idejna rešenja za preuređenje jednog bloka Dorćola a Nastasja Mitrović poslovno stambeni objekat na Novom Beogradu. Kristina Milanović je preokupirana dizajniranjem nameštaja; Katarina Dražić studijom novih sadržaja u stambenom bloku; Nataša Gajić smelo nudi projekat budućnosti za metro stanicu u Londonu; Nemanja Crnobrnja studiju za Paviljon arhitekture dok nas Marina Mijatović upoznaje sa arhitekturom „novog talasa”. Idejni projekat kuća u nizu nudi Natalija Malešević; Igor Georgiev se predstavlja projektom škole; Marko Aćimović i Isidora Čarnojević projektima poslovnih objekata a Jagoda Andrić projektom vizitorsko-ekološkog centra. Na izložbi možemo videti i laureata međunarodnog konkursa za spomenik ropstvu u SAD-u  – Kuću Robova, Filipa Narandžića o  kome je „Kolubara” svojevremeno već pisala.

Teme diplomskih radova, koje uglavnom prate i makete, svakako privlače posebnu pažnju. Aleksandar Čarnojević se bavi rekonstrukcijom starog jezgra Valjeva, Snežana Andrić nudi projekat dečjeg centra na Petom puku, Dragana Janković  projekat rekonstrukcije Doma vojske, Andrijana Obradović studiju potencijala neuređenog prostora Ušća kome nudi projekat za novi gradski muzej.  Daliborka Davidović diplomira sa projektom Kulturnog centra Valjeva, Milan Jakić rekonstrukcijom Istraživačke stanice u Petnici, Smiljana Ranković stambeno-poslovnim objektom na lokaciji nekadašnje INE, Jelena Radojević dogradnjom valjevskog Narodnog muzeja a istraživanjem te teme diplomira Aleksandar Petrović. Diplomski rad Ivane Kandić nudi urbanističko arhitektonsko rešenje integracije objekata u prostorima Malog Maljena, Marija Mitrović apartmanskog naselja na Divčibarama, David Maksimović projekat Regionalnog centra za obuku spasilačkih ekipa. Jovan Jovanović je autor projekta novog gradskog trga Valjeva u centralnoj zoni, Vladimir Šuković projekta železničke stanice, Denis Opalić sportskog centra na Novom Beogradu a Nataša Popov Mišić projekta turističkog objekta na Dunavu. Filip M. Popović se bavi analizom stanovanja Roma i marginalnih grupa u Valjevu nudeći idejna rešenja za modernizaciju postojećih objekta socijalnog stanovanja.         

Ova izložba, sa ukupno 39 radova, studentskih i diplomskih, nije obuhvatila sve mlade Valjevce koji su u proteklih nekoliko godina završili ili upravo završavaju petogodišnje studije arhitekture. Temama svojih radova oni otvaraju pitanja ali i nude povode za razmišljanja o unapređenju oblikovanja i mestu arhitekture u ovim, u nas,  rastrzanim vremenima.

Uvodna reč na otvaranju izložbe Milana Makismovića, docenta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, inače idejnog pokretača svih aktivnosti u okviru višegodišnjeg projekta „Vreme arhitekture”, otuda je  više od podsticajne.

Komentari

Petnaest godina Društva arhitekata Valjeva | 31.07.2011 u 13:33

Upišite svoj komentar