| Februar 2011

Profesorki, s ljubavljuGimnazijska priredba u čast Ljubice Nožice Ćubane

Redakcija Revije Kolubara

(Foto: Ljuba Ranković)

Reditelj i pisac Vladimir Lale Andrić, profesor književnosti Gordana Prodanović-Lazarević, novinar Radoš Glišić, glumica Jasmina Ranković-Avramović, dramaturg Biljana Maksić, likovni umetnik Dušan Arsenić, lekar i muzičar Voja Milutinović, profesor matematike Vojislav Andrić, profesor književnosti Bojana Jovanović, glumac Vlada Živković, filozofski pisac Nenad Daković, gimnazijalac Lazar Isidorović, političar Dušan Mihajlović, književni prevodilac Ljudmila Joksimović, glumac Voja Brajović i reditelj Miroslav Ćiša Trifunović puna dva sata govorili su o profesorki Ljubici Ćubani Nožici, prvoj dobitnici nagrade za životno delo koja joj je dodeljena jesenas, o proslavi 140. godišnjice Valjevske gimnazije.

Toj skupni pridružilo se desetak sadašnjih učenika Gimnazije sa delom svoje predstave „Kad dođeš u bilo koji grad”. Takođe i stotinak dama i gospode raznih životnih doba i raznih zanimanja koji su pratili taj po svemu neobični program. Poneki su radi toga doputovali iz Beograda.

Dovoljno je reći Ćubana pa da se zna o kome je reč, kao kad se kaže Vuk, Dositej ili Matija – kazao je jedan od učesnika tog emocijama prožetog sabora. Nikad nije postala baba – dodao je drugi. Njena pojavljivanja u učionici sa rukama u džepovima spomenulo je nekoliko njih. I to da je đake spremala da postanu intelektualci. Da je krivac za mnogo šta što je valjano. Od nekog se čulo i kazivanje o prženicama, najlepšim na svetu, pojedenim u Ćubaninom stanu. Nisu zaboravljena ni novogodišnje gimnazijske proslave, putovanja u Pecku, večeri u „Abraševiću”, posek u Markovoj Crkvi...

Komentari

Profesorki, s ljubavlju | 7.02.2011 u 12:36

НИКО КАО ВАЉЕВЦИ-мора се рећи поводом овог лепог и необичог културног догађаја, који је органиован и поред свеопште кризе, посвећеног генијалној професорки Љубици Ћубани Ножици,која је ђаке спремала за интелектуалце и коју је животно дело сврстало у круг просветитеља у којем су Вук, Доситеј, Матија...Браво Ваљевци!

Јован С. Илић | 7.02.2011 u 12:36

Upišite svoj komentar