| Februar 2011

Svađale se jetrve

Branko Vićentijević

Kako je ministar Mlađan Dinkić, specijalista za obaranje Vlade Srbije, zavadio Valjevo i Zaječar * Zbog čega se gotovo svi akteri političkog života u Valjevu češkaju tek sada iako ih je đe treba zasvrbelo odavno * Da li će ostavka ministra zdravlja Tomice Milosavljevića uticati i na stanje stvari u valjevskom Zdravstvenom centru * KK Metalac se bori za Superligu Srbije ali nije uspeo da se plasira na završni turnir Kupa Radivoja Koraća

Januar za nama obeležio je spor Valjeva i Zaječara o tome zbog čega slovenačko Gorenje svoju novu fabriku gradi u Timočkoj krajini, a ne u Kolubarskom okrugu. Glavni junak postao je Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, lider stranke G17 Plus i Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Dinkić je u Valjevu optužen kako glavni krivac za otimanje Gorenja, pre toga i Valija, čije je nove pogone dislocirao u Loznicu. Privrednik Žika Cvetković, vlasnik Elbija, predložio je da se Dinkić proglasi „ubicom valjevske privrede”, a (bivši) političar Aca Stefanović Četnik da mu se „zabrani ulazak u Valjevo”!

Čitavu stvar zakotrljala je VTV u čijoj je emisiji „Kroz Valjevo”, uz ostalo, reprizirana izjava Božidara Đelića (DS), potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije i ministra za nauku i tehnologiju, data u novembru 2010, o tome da kabinet Mirka Cvetkovića neće dozvoliti da „jedan ministar” Valjevu otme i Gorenje nakon Valija! Posle svega, posle prepucavanja na raznim nivoima politike i vlasti u Srbiji, gle čuda, Đeliću zapalo u deo da nakon sednice Vlade Srbije, na Savindan, pojasni znatiželjnim novinarima kako odluka o investiciji Gorenja u Zaječaru „nije štetna” za Valjevo!

Iz Ministarstva finansija oglasio se državni sekretar dr Slobodan Ilić, Valjevac, žestokim atakom na Dinkića zbog čega bi se, ne daj Bože, moglo desiti da bude kolateralna šteta u „peglanju” odnosa u vladajućoj koaliciji sa DS-om na čelu. To se da naslutiti iz izjava pojedinih uglednika G17 Plus i URS među kojima je i Miloje Obrenović, načelnik Kolubarskog upravnog okruga, stavovima iznetim prilikom gostovanja na VTV-u. Lepi Mija je, utisak je potpisnika ovih redova, demokratama postavio nekoliko posve logičnih pitanja o njihovom (ne)radu na koje „žuti” i nemaju neki uverljiv odgovor.

Demokrate i njima skloni uzvraćaju tezom kako se Obrenović zapravo obraćao članstvu i preporučivao stranačkoj centrali u Beogradu s obzirom na to da nije reizabran za okružnog načelnika jer je raspisan novi konkurs za to mesto! Kako je valjevski odbor G17 Plus poodavno podeljen, o načelniku Kolubarskog upravnog okruga, lako je moguće, odlučivaće drug Vidoje (Petrović) iz Loznice, koji je partijski šef  za bezmalo pola Srbije, van Beograda i Vojvodine. Nije onda nikakvo čudo što je Loznica iz NIS-a, kojim upravlja partijska mu drugarica Verica Kalanović, dobila novce i za uređenje gradskih parkova, a Kragujevac, Zaječar i Pirot milione evra za zatvorene bazene i sportske dvorane.

LOTO – Ipak, najsmešnija u čitavom kalamburu je tvrdnja Gradskog odbora G17 Plus (ma šta to značilo) kako je Dinkić „doveo u Valjevo” Gorenje i Vali (pa valjda može da ga kao miraz seli đe mu je volja). A Gorenje i Vali su doveli čelnici DOS-ove vlasti iz DS-a (2001-2004), Tomislav Milanović i Žarko Kovač. To priopćenje G17 Plus očito je stiglo iz Beograda, slične tvrdnje mogle su se prethodno čuti i iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, odnosno od uglednika G17 Plus, prezimena Papak recimo.

Nakana Gorenja da investira i u Zaječaru slutila se mesecima, u Valjevu je malo ko reagovao na tu mogućnost, a prašina je uskovitlana tek po Dinkićevoj izjavi da je to svršena stvar. Ekonomisti i biznismeni lako uočavaju prostu računicu da Slovenci samo slede logiku kapitala i idu tamo (Zaječar), gde im neko, država i ministar Dinkić, nude tri puta povoljnije uslove nego što bi imali u Valjevo. Na taj način Gorenje će da otplati, pa i da alali, i 180 miliona dinara uloženih 2008. u zakup na 99 godina 4,81 hektara građevinskog zemljišta u blizini Fabrike rashladnih uređaja kod Poljoprivredne škole u Valjevu.

A kako Valjevo vodi računa o svojim građanima svedoči i podatak da će i republička smotra recitatora „Pesniče naroda mog” posle svih godina bitisanja u centru Kolubarskog okruga u 2011. otići u Zaječar (!) s obzirom na to da u valjevskom budžetu nisu predviđena sredstva za tu manifestaciju. Još jedan razlog da zaludni i šereti konstatuju kako je neki Zaječarac, na proputovanju kroz Valjevo, ovde uplatio listić i dobio 350.000 evra na Lotou!

Valjevu bi, dakle, bilo najpametnije da batali inaćenje sa Mlađanom Dinkićem i njegovim „sejmenima” i insistira na ponudi, što se ministru omaklo posle „afere” sa Gorenjem u Zaječaru, da se, koliko u februaru, Valjevo, uz Kikindu, Sombor, Kruševac i Vranje, nađe među gradovima, koji će, poput Niša, Zaječara, Kraljeva i Novog Pazara, biti meću onim varošima u Srbiji koje će stranim investitorima moći da nude tri puta povoljnije državne subvencije od drugih za svako novootvoreno radno mesto. Uz to, ne bi bilo loše ni da se Mlađa zamoli da „ove svoje” u Valjevu urikta, raspusti, ili iz drugih stranaka u okviru URS-a „instalira” sposobne i politici vične ljude od kojih bi korisiti imalo i Valjevo i G17 Plus (na nekim novim izborima)!

OSTAVKA – Ostavka ministra zdravlja prof. dr Tomice Milosavljevića više je i od „afere Gorenje” zagolicala maštu dušebrižnika da li je to prvi u nizu poteza Dinkića i njegovih na obaranju i Cvetkovićeve vlade. Ministar je rekao, a njegovi su to potvrdili, kako je ostavka data iz „duboko ličnih razloga” te da nema govora o padu Vlade Srbije i novim izborima. Uostalom, na uobičajenom novogodišnjem prijemu demokrata njihov potpredsednik Dušan Petrović je iz Valjeva poručio da izbora nema do marta 2012. godine.

Ministrova ostavka u Valjevu budi nova predviđanja o tome kakva je sudbina ovdašnjeg Zdravstvenog centra i njegovog rukovodstva. Nije novost da su dr Tomica i dr Ilija Tripković dugogodišnji saradnici i prijatelji, da je ministar bio prvi predsednik Upravnog odbora ZC posle petooktobarskih promena 2000. kada je započeta obnova i izgradnja Valjevske bolnice, koja je izrasla, hteo to ko da prizna ili ne, u jedan od najmodernijih zdravstvenih centara u Srbiji van Beograda i drugih univerzitetskih medicinskih centara. Uostalom, i na potonjem konkursu za direktora ZC u Valjevu, kada je dr Tripkoviću poveren novi mandat, bilo je nekoliko kandidata, što takođe govori o snazi te ustanove. Novi konkurs će uslediti po okončanju radvajanja valjevske bolnice od domova zdravlja u Valjevu, Ljigu, Mionici i Osečini (Ub i Lajkovac su to ranije učinili).

Inače, vlast u Srbiji je na novim iskušenjima. U školama je štrajk prosvetnih radnika, naprednjaci (SNS) i Nova Srbija (NS) pripremaju „veliki protest” opozicije u Beogradu, socijalisti (SPS) poručuju kako nije nemoguće da DS i SNS posle novih izbora formiraju novu koalicionu Vladu.

ZIMA – KK Metalac je posle promene trenera popravio rezultate u KLS, bolji od Valjevaca, uz dosta sreće, bio je samo FMP u Valjevu. Na redu je serija utakmica, prva je sutra sa Mega Vizurom u Zemunu, na kojima će pasti odluka o tome ko će uz FMP i OKK Beograd u Superligu Srbije i doigravanje za titulu državnog prvaka (Metalac, Novi Sad...). Valjevci su, doduše, propustili priliku da se po treći put plasiraju na finalni turnir Kupa Radivoja Koraća. Ni po plasmanu na polusezoni KLS, ni zbog poraza od Radničkog Basket (filijale FMP-a), člana Prve B lige.

OKK Mionica igra promenljivo u Srpskoj ligi Zapad, nalazi se pri dnu tabele sa nadom da se ipak neće vratiti u niži rang takmičenja. Boje Mioničana, što je problem, uglavnom brane Valjevci, koji su ranije igrali u mlađim selekcijama Metalca ili u Gimnazijalcu. Sportska dvorana u Mionici nije dovršena, pitanje je kada će biti, pa OKK Mionica kao domaćin igra u Valjevu.

Kolubarska basket liga (KBL) veterana i rekreativaca je nastavljena borbom za prvih osam mesta koje donose učešće na završnom turniru za titulu (fajnal ejt), ali i za beg sa dna tabele pošto poslednja ekipa u ligaškom delu takmičenja ispada.

Već poslovična hladnoća u Hali sportova najveći je protivnik valjevskih sportista u zimskim mesecima.

Komentari

Svađale se jetrve | 7.02.2011 u 07:18

Каква потврда тезе, када је у питању ово надвлачење Зајечара и Ваљева око ино инвеститора, да је код нас на делу политички капитализам у којем заправо премијер владе није нико и ништа у односу на шефа партије, овога пута се ради у госпон Динкићу, дакле ради се о томе да састав владе чине партијски делегати који морају да поштују ставове своји партијских шефова а не шефа владе-премијера! С тим у вези и јесте овде изнета поука да јесте важно додворити се, на све начине неком моћном партијскем шефу, него шефу владе. Изгледа да се код Ваљеваца манифестује синдром лоше процене што у временима прохујалим никако није могло да се деси чак ни када су била у питању надметања са Чивијашима, али изгледа да су се тада поштовала друга, можда и поштенија правила игре! Опет морам да се сетим Вука Стефановића Караџића и оне његове-КО УМИЈЕ ЊЕМУ ДВИЈЕ! Бранко одлично степујеш правећи ове жустре приче, зато тако добре и испадну!Него море сетих се у моменту од чијих се пара то стимулишу ино инвеститори!? Може бити од пореских обвезника али то не мора да значи!?

Јован С. Илић | 7.02.2011 u 07:18

Upišite svoj komentar