| Februar 2012

Januarski šiz

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Sneg, ciča zima i skuplje grejanje * Tr žrtve smrzavanja * Valjevske trojke * Slovački “Bamako” sa 105 radnih mesta * Valjevac godine Vigor Majić * Izložba od Stančića do Stanića” među najboljima 2011 * Božićni koncer kvarteta MISS

1  Prohladna ali prijatna novogodišnja noć. Doček na Gradskom trgu i u Karađorđevoj ulici sa grupom „Kal”, posle ponoći uz mnogo više ritma i raspoloženja sa trubačima Mije Bondžulića i mladi bend „Soul tač”. Bilo je i skromnog vatrometa, ne samo gradskog. Sve u svemu, prilično skromno i trezveno spram očekivanja u novoj godini.

3  Snežne Divčibare  pune gostiju i skijaša *  Za ugrožene Valjevce ove godine u Narodnoj kuhinji povećanje sa 350 na 500 toplih obroka dnevno.

4  Na Ubu potpisano ugovori o otkupu pet seoskih domaćinstava za izbeglice * Zeleni Valjeva apeluju na sugrađane da za badnjake ne seku velike hrastove i cerove grane, pogotovo ne čitava stabla, što očito nema naročitog odjeka. O jednu trošnu i naherenu kuću u Tešnjaru naslonjen badnjak do na vrh krova * „Krušik” obezbedio unosan posao remonta minobacačke municije članica NATO-a.

5  U Lajkovcu vraćene crkvene knjige  rođenih, venčanih i umrlih još od 1916. godine i prvi zapis iz 1898. u vezi sa Slovcem * Prema oceni Đorđa Kadijevića, likovnog kritičara nedeljnika „NIN”, među deset najboljih likovnih događaja u Srbiji 2011. izložba „Od Stančića do Stanića” u Modernoj galeriji je na trećem mestu.

6  Živopisni Badnji dan i veče. U lepo uređenoj i osvetljenoj porti Hrama vaskrsenja Gospodnjeg osvećenje i paljenje badnjaka, raskošan vatromet i ponoćna služba vladike Milutina. Jeste u srpskoj božićnoj tradiciji, ali se ipak  previše pucalo sa svih strana * Predbožićno raspoloženje pokvarila nova pljačka pošte u Gradcu a još više objava Poreske uprave Srbije po kojoj se među 50 najvećih poreskih dužnika nalaze „Valjevska pivara” sa oko 2,7 milijardi dinara (iako je na taj račun preduzeće vraćeno u državno vlasništvo) i „Krušik” sa dugom od 1,146 milijardi dinara.

8 Lije kiša a na Divčibarama snežni pokrivač od oko pola metra * Veče za uživanje uz Božićni koncert Gudačkog kvarteta MISS sa Bahovom „Ave Marija”, Albinonijevim „Adađom”, Mocartovim „Divertimentom” i Britnovom „Običnom simfonijom” * Za zaklete rokere u holu Doma kulture koncert  grupe „Invazija”.

9  Od pet fabrika vode u našem kraju danas rade samo dve, „Voda voda” u Vrujcima i „Vujić” u Petnici, a i one „na leru” * Poslednje sedmice  božićnog raspusta Tehnička škola omogućila svim školarcima besplatno kupanje u  zatvorenom bazenu.

11 Pred početak drugog polugođa počela isplata zaostalih jubilarnih nagrada prosvetnim radnicima * Za obnovu od zemljotresa na koju 13 godinu čeka 6.700 stradalih kuća ove godine samo 180 miliona dinara. Nadležni sada već otvoreno kažu da će obnovu  dočekati tek 900 najugroženijih porodica * Žiri Revije „Kolubara”  odlučio da priznanje Valjevac godine 2011. dodeli Vigoru Majiću, direktoru Istraživačke stanice Petnica.

12  Na Zimskom seminaru za profesore srpskog jezika i književnosti u Beogradu lingvističkoj i novinarskoj sekciji Valjevske gimnazije uručene nagrade za uspešno  negovanje maternjeg jezika, odnosno za školski list „Gimnazijalac” * Društva arhitekata i istraživača predstavili program „Reintegracija urbanog biodiverziteta kroz zelenu arhitekturu i planiranje”. Moglo se to nazvati i srpskije. U svakom slučaju, dobro je vratiti onaj, ne tako davni,  zanosni pogled s visine na zelene oaze po valjevskim ulicama i prostranim baštama u zaleđu ušorenog gradskog jezgra.

13  Ubska skupština odlučila o osnivanju preduzeća „Eko-Tamnava” za upravljanje regionalnom deponijom u Kaleniću, ali je odložila izjašnjavanje o predlogu da novi Dan opštine bude 26. januar, na koji  je pre 140 godina osnovana Čitaonica ubska * Iz Fonda B92 „Bitka za bebe” Valjevsko porodilište dobilo savremeni inkubator, uz podsećanje da se niko odavde nije pridružio ovoj akciji * Osim u Lajkovcu i Mionici Srpska nova godina nije dočekana organizovano, čak ni u većini viđenijih restorana * Duž puta ka Beogradu do Iverka poskidani poklopci sa svih šahtova. Dokle ovako?

15  Poslednjeg dana zimskog raspusta veje sneg. Do Divčibara preko Krčmara jedva prohodno.  Skraćene neretke  autobuske linije do sela.

16  Na tribini o Medijskoj strategiji i predstavljanju Saveta za štampu gradskoj vlasti prigovoreno što za medije izdvaja tek 0,5 posto iz budžeta, umesto preporučenih dva posto, a da pri tom finansira čak i piratske stanice.

17  Slovačka kompanija „Bemako” najavila za april otvaranje fabrike za proizvodnju PVC opreme u kojoj će zaposliliti 105 Valjevaca.

18  Dani sve duži a malo i topliji * Na portalu U gradu info fotografija dana Borisa Dimitrova sa automobilima parkiranim uz  Hram na ušću uz citat iz Jevanđelja po Mateji: „Ovde moj dom molitve neka se zove, a vi načiniste od njega pećinu hajdučku”.

19  Bogojavljenska  litija i osveštenje vode na Vojvodinom  trgu. Na Gradcu, među 29 takmičara do časnog krsta prvi doplivao mladi košarkaš Đorđe Marković, a u Vrujcima Aleksa Grujić iz Mionice * Gradonačelnik Zoran Jakovljević na ručku sa valjevskim novinarima * U Valjevskoj gimnaziji veče o prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću.

22  Valjevka Milena Radosavljević rodila trojke, dva dečaka i devojčicu, prve ovdašnje bebe začete vantelesnom oplodnjom. Porodiljama ove godine iz gradskog budžeta po 10.000 mesečno do bebinog prvog rođendana.

23  Ozvaničeno smanjenje zaštićene vojne zone „Boričevac – Belo polje” sa 1350 na 350 kvadratnih metara, uz iseljavanje dela skladišta naoružanja, što je otklonilo  opasnosti i prateće nevolje građana ovog dela šireg gradskog jezgra.

24  Gradsko veće odobrilo poskupljenje grejanja za 7,7 odsto * Svetosavska akademija Lajkovačke biblioteke sa uglednim kulturnim i crkvenim zvanicama * Britanski savet u saradnji sa Kancelarijom za mlade u Valjevu organizuje besplatan kurs engleskog jezika za mlade koji koriste računare i internet * Valjevska premijera kontroveznog filma Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci”, snimljenog u Tešnjaru .

26   Sneg od preksinoć neprekidno pada. Zavejana brdska sela  i Divčibare. Ipak, snežni prizori su bajkoviti a deca  najzad dočekala sankanje u Đinovom sokačetu * Valjevo se priključilo Programu  zaštite žrtava porodičnog nasilja. Do leta biće otvorena i sigurna kuća, ali se pitam zašto nasilnike  ne udalje iz porodičnog ognjišta, umesto što žrtvama gradimo sigurne kuće? * Izložba fotografija 17 polaznika Škole  fotografije za valjevske osnovce.

27  Svetosavske školske svečanosti i atletska trka u Valjevu * U Valjevu  uručene prve stipendije za obrazovanje Roma - četiri studenta i 18 srednjoškolaca * Ub  izdvojio 70 miliona dinara za otvaranje 350-400 novih radnih mesta.

30  Treći dan ciče zime. Jutros temperatura  minus 18 stepeni. Tokom vikenda troje stradalih  od smrzavanja u Taoru i Bobovi kod Stava. Štab za odbranu od elementarnih nepogoda kritikovao neažurnost putara * U Art holu (zašto ne u Glišićevom spomen-domu u Gradcu?) održano „Berkovo poselo”, sećanje na Velibora Berka Savića, predanog baštinika valjevskog kulturno-istorijskog nasleđa. Inicijativa da mu se  podigne spomen-obeležje u vidu Parka umetnosti.

Sad je baš zagustilo. Sve se klima, od ekonomije do nakaradnog sudstva, i preti da nas sve povuče u duboki kalj. Uoči izbora su čak i neki zvaničnici šiznuli. U eksploziji samoljubivosti, nadmenosti i prekosti više ne znaju šta pričaju i kome prete. Na stranu afera oko pripreme atentata u Banjaluci, ružne i tužne zavade crkvenih i gradskih vlasti na stratištu novosadske racije, divljanja domoljubivih navijača, prepolovljene kazne Tatonovim ubicama... dosta je videti obeznađene i obezdušene mladiće i devojke kako se troše i lude po tešnjarskim birtijama i bljuju po sokaku.

Komentari

Januarski šiz | 11.02.2012 u 16:59

Тако је Љиљо, а све то је због оних који су шизнули и који су нас довели у дубоки каљ из којег ћемо се тешко извући ако се уопште извучемо мада никад не зна се с обзиром да нам то није први пут и да смо се увек али уз велику, чак невероватну, цену извлачили!

Јован С. Илић | 11.02.2012 u 16:59

Upišite svoj komentar