| Februar 2012

Ima ‘leba, nema ‘leba

Dragan Todorović. Novinar nedeljnika “Vreme”

Vođstvo stranaka, koje veselo članstvo podmićuju davanjem posla, je sve zdravije i mandatnije, dok članstvu nije bitan program, kako se stranka zove, važno mu je da ućari ono što bi u normalnoj državi trebalo da pripada svima.

(Foto: Ljuba Ranković)

Po izveštaju Evropske komisije, jer mi ništa ne vidimo sami, broj zaposlenih u Srbiji je u prošloj godini manji za tri posto, i sada je, vele, na istorijskom minimumu. Stopa nezaposlenosti je 23,7 posto. Druga vest kaže da u Srbiji skoro jedna trećina zaposlenih, 31 posto, radi u javnom sektoru, i to bi, biće, bio istorijski maksimum bez presedana.

To bi, ta nezaposlenost, trebalo da bude prva tema predstojeće izborne kampanje, još, i pre toga, tema buduće Vlade. Izgleda da su toga svesni i u partijama sa „nacionalnom frekfencijom”. Ekonomija je, vele, prioritet. Tu i skoro u Gradu u unutrašnjosti – da ne bude zabune radi se o gradu koji više nije poznat po Mišiću, Desanki, proti Matiji, nego po Mići koji Šest mandata predsednik DS, Mići što za državne pare uradio sebi most koji ne vodi nigde, i Mici za koju TV javila da ima platu 367. 000 dinara – bio koktel Glavne partije u vlasti. Među prisutni znan i neznan svet. One koje znam, jedva prepozn'o na te slike i snimci, lister odela, pastelne koje treba boje kravate koje nisu milion dinara, dobro, nisu dva miliona dinara, negovani, ali jok bledi, gde god i' zagledaš nemo'š nađeš manu. I ostalo, što prisutno, računajući i goste iz druge partije, ko za izložbu. I za svaku statistiku, ako među nekoliko stotina prisutnih nije bilo 100 posto zaposlenih sa dobru platu, nije ni jedan. Ali, dobro, neka ih je tu bilo 99 posto koji su neki stručnjaci kod države, koji nešto upravljaju, dodaju i zanose. Sve pozdravio domaćin, koji šesti i uzastopni mandat predsednik Lokalnog odbora partije, i koji, kao takav, odveden u Glavni grad da generalno upravlja sa Najveći srpski gubitaš. Onda Glavni gost na tu svečanost, kažu, Potpredsednik Partije plus ministar, Svojima rek'o da je situacija u Srbiji Stabilna, te da će se, posle evidentnih rezultata, od naroda zatražiti još jedan mandat. Svi prisutni oberučke podržali. Posle, u to druženje, kad mu je jedan student, simpatizer, član, predočio da Devet od Deset njegovih kolega apsolvenata planira da napusti zemlju, Potpredsednik vele ministarski rek'o, O tome ćemo kad pobedimo izbore.

I druga partija u tu vlast, sve nezaobilaznija, sa koju se Prva pomirila, imala svoj koktel, konferenciju. I tu bilo ko za svaku izložbu i za svaku statistiku. Jedan što post'o glavni, u najbolju kravatu koje treba jarke boje, rek'o da su rezultati Evidentni, te da imaju program i za sledeće izbore, koji će biti koncizan, konkretan, ostvariv, i u interesu građana Srbije. Naglasio da su tu i Provereni kadrovi koji su garant realizacije programa. I tu se svi prisutni oberučke složili.

Pošto su te partije, sa drugima, ili trećima, i do sada Pobeđivale izbore i vršile tu vlast, pokazalo se kako To izgleda. Pobeda na izborima je služila da se na partijske izbore, koji su u ovoj zemlji važniji od svakih drugih, stavi državni pečat. Tako da je glavni rezultat Pobede izbora bio, a ništa ne govori da tako neće biti ni ubuduće, zapošljavanje, privilegije, i drugi lov u mutnom, za svoje članove. Nema te funkcije, posla, mita i korupcije, naročito velike i ogromne plate i drugi' tantijema, kojoj Član bilo koje partije nije dorast'o. Takav Program se omilio i partijama i članstvu. Vođstvo stranaka, koje veselo članstvo podmićuje davanjem posla, je sve zdravije i dugovečnije, dok članstvu nije bitan program, jesu li ovi Za Evropu, Kosovo, drugo tandara mandara, važno im je da ućare ono što bi u normalnoj državi trebalo da pripada svim građanima, a to je posao i plata. Toga, nažalost nema za sve, pa je to čega nema za sve postalo motiv članstvu, svaka i sva politika iz koje vođstvo crpi glasove i liderstvo. I jedni i drugi znaju da je, da budem savremen i suvremen, jedina adresa za pos'o SAMOVAKODOPOSLA.RS, da Nacionalna služba za zapošljavanje postoji samo za naivne i nezaposlene.

Zbog nabrojano, koje poprima dimenzije epidemije, više nikome nije bitno za šta se koja partija zalaže, kakav joj Program bog te ne bi, već da li je na vlasti, ima li šanse za to, i da li će biti. Ni onima koji vode partije, ni onima koji ulaze u njih, nije važno šta je to Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija...  Važna je samo etiketa DS, SPS, URS, JS, neka druga. Tek ta opozicija, uz izuzetke koji potvrđuju pravilo, je baš programska, koji je to tek šesn'esterac, koji džigibau. Pa taj Velja Ilić se kleo u Draškovića Vuka, kad mu je trebalo podržav'o Đinđića, Koštunica mu bio Otac, i ostalo po muškoj liniji, sad mu Toma Vučić Nikolić Sve i Svja. I to nije radio sam, to radio sa članstvom koje ga sledilo. Da se ne govori gde bio, bili, Toma Vučić Nikolić, kako je tek taj Program resetovan, pa sve to procenata i glasova ni uz kurs ne bi moglo savlada novo gradivo.      

Dotle došlo, u najcrnjoj vulgarizaciji demokratije Onima koji su se kleli u Đinđića, nikakav problem nije da se kunu u Palmu, sutra Gljivu, Bilokako i Kakogod se to zvalo, samo da bude Stabilno, da ništa ne remeti mali i veliki interes malih i velikih članova.

Pošto sam ovo do sada uglavnom prepisao sam od sebe, ajde se malo dopunim, a na temu, naravno. Iz Ujedinjenih regiona Srbije javljaju da je Dinkić Mlađo, preko Tvitera i otvoreno, poručio – Partokratija, odnosno zapošljavanje preko političkih stranaka, je dobila zastrašujuće razmere, i ja, kao predsednik URS, sam totalno protiv toga. Zapošljavanje preko partija je dno dna, totalno sam protiv toga. Bravo, Dinkić Mlađo! Za bravo se javila i prolepšana Trivan Jelena, uzdanica DS, vele izvadila silikone iz usne, koja bez pomagala prozborila da je javnost zagađena izborima, ličnim ambicijama političara, stranačkim kalkulacijama, i svim ostalim što je bljak, ali se ona nada da će građani glasati za znanje i izvesnost, da će glasati razumom i za budućnost koja se zove Dajte nam još jedan mandat.

Javio se i DS Mića Šest mandata, koji predložio da sadašnji Gradonačelnik Valjeva obnaša dužnost još jedared, jer ga dosadašnji rad i sve što je učinjeno ponovo kandiduje za Prvog čoveka. DS Mića jošte rek'o da je DS ozbiljna stranka, sa dosta kvalitetnih i stručnih ljudi, koji mogu u svakom trenutku da odgovore svakom zadatku na svakom mestu. Ko te ne bi Milovane. Za kraj da objasnim fotografiju uz tekst. To su simpatični momci gore negde od Grabovice, koji svaki dan, sa instrumentima koji ne sviraju, silaze do grada, baš do opštine, tražeći pomoć ponavljaju, Nema 'leba. I po zimi, zato bez instrumenata, svakodnevno silaze do grada i ponavljaju, Nema 'leba. Izgleda ne znaju 'de je 'lebac, ili neće da ga traže od onih koji mogu u Svakom trenutku da odgovore Svakom zadatku na Svakom mestu.

Komentari

Ima ‘leba, nema ‘leba | 27.07.2012 u 17:37

Upišite svoj komentar