| Februar 2012

Zima, zima, e pa šta je

Branko Vićentijević

Zima u Valjevu (foto: Lj.R.)

Zima u Valjevu (foto: Lj.R.)

Kako je PZP Valjevo držalo u snežnoj blokadi Divčibare i sela podno Povlena * Ko su nova pojačanja valjevskih političkih stranaka uoči prolećnih izbora * Kako NNKZO vodi obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 1998 * Zašto drug Beka (DS) minira rad Sportskog saveza Valjeva * Da li će KK Metalac izboriti opstanak u KLS pojačan Bojanom Bakićem i eventualno Markom Ljubojevićem

Zima o Jovanjdanu opet je iznenadila putare, dakako i u Valjevskom kraju, pa su Divčibare na Maljenu i sela na Povlenu danima bili odsečeni od sveta! Na Divčibarama, na kojima izgibosmo od razvijanja turizma, vikendaši i pojedini turisti bili su u panici, pomagali su i specijalci MUP-a za vanredne situacije. A PZP Valjevo, koje je dobilo posao zimskog održavanja, nije uradilo minimum posla. Uz to, gazda Vidoje (Vujić), koji je pokupovao gotovo sve hotele i odmarališta, u septembru je zakupio i Jugopetrolovu (jedinu) benzinsku pumpu, koja od tada ne radi. Meštani podmaljenskih sela, koji su, uz ostalo, Divčibarcima pomagali i u čišćenju puteva do njihovih vikendica, za novac naravno, sada nisu mogli „da mrdnu” – neprohodno bilo preko Kaone, ali i Bogdanovića brda, pa se za naftu nije moglo ni u Mionicu, ni u Valjevo, ni na užičku stranu!

Povrh svega, Gradska direkcija u Valjevu, koja brine i o zimskom održavanju puteva i ulica, planove prioriteta pravila je ko zna kada, bez ikakvog ažuriranja. Po njima (Direkciji), na Divčibarama još postoji Krušikovo odmaralište, ali ne postoji (bar) nekoliko novih naselja i objekata, do kojih bi putari takođe trebalo da stignu! Hvala na pitanju, do Markovih konaka prote Stojadina uredno čišćeno, javili beogradski mediji po insajderima sa Divčibara!

Na Povlenu, dvoje mrtvih u snegu – nesretna Z. S. (48) iz Derliblata, koja je bila u gostima u Leliću, nađena smrznuta kod škole na Mravinjcima. Starina R. S. (80), iz Donjeg Taora, ostao u snegu, između kuće i štale. Njegovi iz Mionice nisu mogli da odu da ga sahrane, a komšije ga čuvale, najpre napolju, potom ga nekakao uneli u kuću. U Donji Taor nisu uspeli da odu ni policija, istražni sudija i lekar – mrtvozornik, pa je potvrda o smrti, uvereni su prirodnoj (bez smrzavanja) napisana „na reč”!

U snegu je mrtav, u Bobovi podno Medvednika, posle Svetosavske akademiji u OŠ „Ilija Birčanin”, čiji je sekretar bio, nađen mrtav Miroslav Petronić Beli (51). Policija i mrtvozornika „našli dovoljno dokaza da je reč o prirodno smrti, a ne o smrzavanju”.

POJAČANJA

Na valjevskoj političkoj sceni stranke se još zagrevaju pred prolećne parlamentarne i lokalne izbore. Uz SPS, koji se pojačao „naprednjakom” dr Đurom Mihajlovićem, nesuđenim predsednikom Mioničke opštine 1992/93, najagilniji u SNS. Bila tribina u „gradskoj kući”, dolazila fina dama Zorana Mihajlović, mlađani Marko Đurić i „stručnjak” za medije Vilibald Erić. Njihovi nastupi, posebno Erićev, „garantuju” novu, sposobnu vlast!

Među prisutnima, od Mikinih narodnih socijalista viđeni Mima Begović i Slavica Petković, od DSS-ovaca g. Mirko iz sudske straže Osnovnog suda i Dragan Vićentić, Neša Kuzmanović (NS) odavno je pojačao SNS.

Vele da su se „naprednjaci” pojačali i Velikom Malom načalnicom iz vakta Dobrog doktora dr Jovana S. Tomića (NS), gradonačelnika 2004-2008. godine. Milena bi Pavlović, kažu, da opet bude načelnica Gradske uprave, pa da se svima revanšira po zasluzi.

Kod dr Bobe Gvozdenovića, u Pobedi za Valjevo, na pres konferencijama viđeni matematičar i bankar Ivko N. Stojković, pa arh. Peđa Rasulić, šahista Vlada Kostić i fina plavuša kojoj ime nismo upazili.

Demokrate su, jednoglasno na Gradskom odboru, podržale Zorana Jakovljevića, sadašnjeg gradonačelnika, za još jedan mandat. Na tradicionalnom novogodišnjem koktelu, 11. januara, u Domu kulture, opet bio potpredsednik DS-a i ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović. Bili i kolicioni partneri iz SPS-a, kao i predstavnici stranaka pozicije i opozicije. Saglasan bio i Milovan Marković, prvi železničar Srbije, koji je, glas naroda stigao do njega, izdejstvovao da se sirotinjski Beovoz sa Prokopa opet vrati do Pančevačkog mosta. Aferim!

Demokratama se nudio mlađani „naprednjak” Dejan Marković, pa kad nije prošao otišao u URS kod Dinkića. U Valjevskom povereništvu te stranke niko ne zna zbog čega je došao, kao ni to na čijoj je direktnoj vezi u Beogradu kada ga štiti stranački moćnik Vlada Ilić, kandidat za gradonačelnika Požarevca. Prema našim izvorima iz SNS-a, momak je tražio da mu se garantuje poslanički mandat (!), a koštao ih je nešto novca za školarinu na jednom od privatnih fakulteta u Novom Sadu.

Dinkić je mesto čelnika nudio Vojislavu Andriću iz Pokreta za Valjevo ali je dobio odbijenicu. Mlađa i dalje zivka, ne predaje se, ne verujemo da će mu nakana uspeti između ostaloga i zbog toga što je Andrić svojevremeno bio jedini protiv odluke da Pokret za Valjevo bude član URS-a. Ta odluka je docnije opozvana.

Vri i u Ljajićevoj SDPS čiji je predsednik u Valjevu ekonomista Branko Radojičić. Na nuđenje u Beograd išao je dr Aca Gajić, bivši lokalni čelnik G17 Plus, koji se posle smene i raspuštanja Gradskog odbora ispisao iz te stranke. U pratnji mu je bio, zarad sočenja valjda, dr Zaven der Hazarjan, aktuelni zamenik predsednika SO Valjevo. Dr Zaven mudro ćuti, svraća u URS, i za svoj angažman u Skupštini grada redovno prima apanažu (po ugovoru o delu) iz budžeta.

DRUG DRAŽA

Uz Đorđa Milićevića, Minićevog „teoretičara”, sve konce u valjevskom SPS-u drži „praktičar” NNKZO, Dragan Jeremić Poćuta, predsednik Okružnog komiteta za Kolubarski okrug. Glavni Baja Valjevski, od milošte Pole ili Draža, kako je kome milije, izgibe od obnove i izgradnje Kolubarskog okruga, a rezultati rada Zemljotresne direkcije, čiji je direktor od 2009, gotovo su katastrofalni. Opet se prave liste prioriteta (!) – mionički zemljotres je, da podsetimo, bio 1998 – a nova caka je to da se sada grade kuće samo socijalnim slučajevima! Sami NNKZO veli da i po tom kriterijumu treba podići još 1.200 kuća, što će se, dok je on direktor, tvrdimo mi, uraditi o Svetome Nikad.

Njegov poslednji uspeh je obnavljanje rada Sportskog saveza Valjeva, koji nije ušao ni na bidžet za 2012, a novoizabrani čelnici, predsednik Radomir Simić Simbe i sekretar Goran Marković, sistematizovani kao profesionalci, rade volonterski! Nema ni prostorija Saveza, ni elementarne opreme (računari, telefoni, kancelarijski nameštaj). To, međutim, nije prepreka da Dražin koalicioni partner Radivoje Milutinović Beka (DS), usput pomoćnik gradonačelnika i predsednik Komisije za sport Gradske uprave, za svaki slučaj podeli trećinu budžeta namenjenog za sport u tekućoj godini. Novac su, koliko se zna, dobili KK Metalac, FK Budućnost, čiji je Beka predsednik, i ženski OK Valjevo (nekada Srbijanka, pa Bravo), u kojem „kontrolni paket akcija” ima DS.

Razlozi za Bekinu opstrukciju Sportskog saveza, protiv čijeg je obnavljanja bio, posve su jasni. Ostaje da se vidi da li će Gradsko veće dokrajčiti započeti posao, ili će morati da interveniše Sportski savez Srbije, koji kontroliše SPS, pa je i Ivica Dačić dobio godišnju nagradu te organizacije, ili će na Skupštini Sportskog saveza Valjeva „pući bruka” i aktuelni čelnici biti smenjeni (teško će biti disciplinovani).

MUKE KK METALAC

Valjevski se košarkaši bore za opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS). Posle 17 odigranih kola imaju šest pobeda i 11 poraza, iz KLS najverovatnije ispadaju tri ekipe, a procene su da će za opstanak trebati bar još četiri pobede.

U Valjevo dolaze Borac, Proleter, Železničar (Inđija), a gostuje se u Užicu. Muka je, međutim, to što je u Zrenjaninu zabeležen minus od 16, a u Inđiji od čak 21 koš, odnosno što su Užičani u prvom delu slavili u Valjevo. Doduše, Metalac će biti domaćin Napretku, ekipi koja je savladana u Kruševcu, ali je jedina do sada pobedila vodeću Vojvodinu u Novom Sadu.

Posle otkaza Stefanu Atanackoviću, koji se vratio u tazbinu, pa ponovo igra za Proleter iz Zrenjanina, ostalim prvotimcima su zbog loših rezultata smanjene mesečne prinadležnosti. Kao pojačanje doveden je bek Bojan Bakić iz Podgorice, koji je već igrao u Metalcu. On je bio ključni igrač u pobedama protiv Tamiša i Mega Vizure u Valjevu, dok protiv BKK Radnički u Beogradu nije bio posebno zapažen.

Pominjana je i mogućnost da se ekipi pridruži Marko Ljubojević, Užičanin, prošlosezonski kapiten, koji je zbog neslaganja sa šabačkim trenerom Milovanom Stepandićem otišao u Rumuniju. U Bukureštu se nije najbolje snašao, u užičkoj Slobodi, koju posle smene Miloša Obrenovića (24) sada vodi Vlada Đokić (40) iz Valjeva, nema novca. Uzgred, Aleksandar Icić, Valjevac koji je takođe vodio Metalac, sada je angažovan u Jagodini, a prvu pobedu zabeležio je na gostovanju u Kosjeriću, protiv Crnokose, koju pršle sezone „za dlaku” nije spasao ispadanja iz KLS. Pitanje je da li će Ljubojević biti pravo pojačanje s obzirom na to da na pozicijama beka-šutera i krila Metalac već ima nekoliko sličnih igrača.

Metalčev trener Boško Đokić, Beograđanin, još nije uverio valjevske poznavaoce košarke da je doista pojačanje. A i kako bi kada mu je glavni posao da tiška predsednika Duška Đukanovića, koji je i dalje najglasniji na klupi (ili pored nje), što Metalac košta plaćanja novčanih kazni zbog čestih tehničkih greški njemu dosuđenih.

Upišite svoj komentar