| Januar 2008

Peca i Šurka

Branko Vićentijević

Odbojkaši

Odbojkaši "Budućnosti" 1954 - Predrag Peca Sretenović četvrti sdesna

Valjevo je u decembru 2007. ostalo bez svojih uglednih sugrađana, advokata Predraga Pece Sretenovića (1935) i rudarskog inženjera Aleksandra Krivošejeva – Ace Šurke (1932), koji su preminuli posle kraće bolesti.

Peca Sretenović, učiteljski sin pokojnih Radovana i Mašinke (rođ. Tomić iz Sovča), unuk Radivoja Tomića, predratnog poslanika Narodne radikalne stranke, posle Valjevske gimnazije završio je prava u Beogradu i zaposlio se u Okružnom javnom tužilaštvu, gde je napredovao do zamenika okružnog tužioca.

Kako je sam napisao u „Kolubarinom” leksikonu „Ko je ko u Valjevskom kraju 2006”, otpušten je iz državne službe jer mu je otac bio oficir u tzv. „kraljevoj vojsci stare Jugoslavije”. Biva, međutim, da je na njegovu odluku da se posveti advokaturi uticala i svojevremena istraga o malverzacijama u „Krušiku”, koju je kao zamenik okružnog tužioca 1960-tih godina vodio. Onog trenutka, kada su odluke o tome ko će biti procesuiran, a ko pošteđen, počele da se donose „na konsultacijama u Komiteji”, Peca je okončao državnu službu u „nezavisnom pravosuđu”.

U mladosti je igrao odbojku i posle Valjeva našao se u vodećim beogradskim klubovima. Prema svedočenju njegovih sportskih ispisnika, Ace M. Milovanovića iz Ljiga, recimo, Peca je bio sjajn smečer na mreži. Imao je, međutim, lošiju tehniku i „tanje prste”, što ga je omelo da napravi reprezentativnu karijeru. „Da se tada igralo po današnjim pravilima, da se 'dizač' mogao kriti, a smečer uglavnom igrati na mreži, Peca bi bio ono što je danas Miljković”, tvrdi Milovanović.

Aleksandar Krivošejev je godinama radio u Regionalnoj privrednoj komori, a bio je i direktor Rudnika nemetala „Valjevo” na kojima je Valjevo u drugoj polovini 20. veka dugo gradilo razvojne ekonomske programe.

Sugrađani, posebno društo iz Brđana, pamte ga kao sjajnog čoveka i velikog drugara, člana „Brđanske mafije”, kojoj pripadaju i Pence, Fleger, Čapa, Bećina, Belac, Kele, Mićin, Gnjeca, Mišutka, Zub, Butaš, Maruša… Živeo je, živeli su, za godišnja okupljanja i susrete u „Grandu” i Brđanima.

Komentari

Peca i Å urka | 2.09.2009 u 12:16

Upišite svoj komentar