| Januar 2009

Decembarski haj – nehaj

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Jubilej podstanarske Valjevske biblioteke * Prvi stanovi za porodice palih boraca   Plate u naturi * Porodično nasilje – biju supruge, neretko i majke * Betovenove sonate sa Kolundžijinog „Gvarnerijusa” * Fantastični portreti
 
2. U „Srbijanci” radnici u štrajku postigli sporazum sa vlasnicima o postepenoj isplati zaostalih zarada i doprinosa za povezivanje devetomesečnog staža * Nastavlja se nacionalna muzička sezona u Valjevskoj gimnaziji gde je sinoć nastupila vrsna pijanistkinja Rita Kinka.

3. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku nudi socijalni program za još 74 radnika propalog „Stefila”, uz ranijih 250 radnika za čije se otpremnine postaralo Ministarstvo ekonomije * Ove godine nešto manje turista u našem kraju. Sa popunjenim kapacitetima 90-100 posto prednjači Banja Vrujci * Gradsko veće, uz prihvatanje koncepcije budućeg Centra za kulturu, za novog vršioca dužnosti direktora Doma kulture imenovalo akademsku slikarku Katarinu Marinković * U SANU održan naučni skup o istoričaru Ljubomiru Kovačeviću.

5. Javna rasprava o Zakonu o zadužbinama i fondacijama, sa kojima Valjevo do sada nije bilo baš spretno * U Galeriji „34” u Tešnjaru izložba Art grupe „Akt” koju predvodi svestrani stvaralac Dejan   Bogojević.

6. Učiteljsko društvo u Mionici raspravljalo o probemima seoskog školstva, koje je u ovoj opštini solidno organizovano, ali je sve manje seoske dece i još uvek teško zainteresovati romske mališane za školovanje * U Omladinskom centru nesvakidašnji koncert umetničke muzike u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti okupljenih u gudačkom sastavu „Infiniti kvintet” * Planinarsko društvo „Magleš“ proslavilo svoju 50. godišnjicu.

8.  Kao da nismo u 21. veku, lopovi nam komotno ordiniraju sečom bakarnih žica i kablova po železnici i telefonskoj mreži čak i u sred Beograda. Noćas su valjevski lopovi „ogulili” bakarnu oplatu sa krova obdaništa „Naša radost”, pričinivši štetu od oko 100.000 dinara. Niko ni čuo ni video u sred stambenog naselja * U Valjevskoj gimnaziji koncert pijaniste Aleksandra Serdara i trubača Mladena Đorđevića * Tiho, u svojoj sobi u Tešnjaru do kraja okružen jedinstvenim zapisima iz starog Valjeva, ovaj svet je u 85. godini napustio veliki hroničar, Borislav Vujić. Koga ćemo od sad pitati kako je bilo?

9. Osam porodica palih boraca useljeno u stanove u Novom naselju. Već početkom iduće godine stambeno će biti zbrinuto još osam takvih porodica * Iz programa Evropske unije valjevski Dom zdravlja dobio 50 računara * U blizini Gradca ubijena besna lisica.

11. Štrajk upozorenja vaspitača dečje ustanove „Milica Nožica” koji tvrde da Valjevska opština ne ispunjava finansijske obaveze prema njima. Kolektiv od 325 zaposlenih stara se o 1.800 mališana, 700 više od normativa * Zahvaljujući širenju toplovoda sada se u centru grada lakše diše, ali problem zagađenosti opet muči obodna naselja i kvartove * Lopovi noćas inkasirali 300-otinak hiljada dinara pljačkom jedne benzinske pumpe i kladionice.

13. Valjevska biblioteka obeležila svoju slavu – Andrijevdan * Svoja iskustva u novoj školi porodiljstva „Prim. dr Vojin Šulović” u Valjevu razmenili ugledni i mladi ginekolozi i akušeri * U Modernoj galeriji izvanredna izložba portreta 23 autora koji su do sada ovde imali svoje izložbe.

15. Uzbuna u zgradi opštine zbog očekivano lažne dojave o postavljanju eksplozivne naprave. Nekad su se tako zabavljali valjevski đaci, ali se sada sve češće neko ozbiljno zaigrava. Malo li nam je svakojakih zastrašivanja, ponajviše krizom 2009. * Javna rasprava o valjevskom budžetu za godinu krize. Najveće uvećanje je za socijalnu zaštitu * U Domu kulture vrhunski koncert violiniste Jovana Kolundžije, Betoven samo za maestre.

16. Valjevska biblioteka u svečanoj gimnazijskoj sali proslavila svoju 140. godišnjicu, uz učešće mnogih uglednika i uručenje Ordena Svetog Save, visokog priznanja SPC. Ipak, pesnik Matija Bećković svojom besedom o gradu koji „sva važna zdanja odavno ima, a Biblioteku nema” posramio je sve Valjevce * Premijera vedrog pozorišnog sočinjenija za decu „Kuda idu stare godine” u režiji Angeline Lukić * U Muzičkoj školi koncert na harmonici Zorana Vujovića.

17. Vlasnici „Krušik-akumulatora” pohvalili se poslovnim dostignućima u ovoj godini. Sa 50 odsto uvećanim izvozom kažu da su lideri u plasmanu niklkadmijumskih baterija u ovom delu Evrope. Ipak, plate 181 radnika su 25.000 dinara, dosta manje od republičkog proseka. Njima barem plate uredno stižu, dok se kod neretkih „uglednih” valjevskih gazda radnici ne smeju javno ni požaliti da ih nemaju po nekoliko meseci. Ili ih isplaćuju u naturi.

18. Valjevo sa „Gorenjem” sklopilo ugovor o zakupu neizgrađenog zemljišta kod Poljoprivredne škole za novu fabriku malih kućnih aparata. U novom pogonu „Gorenja” 2010. radiće 500 Valjevaca * Regionalna privredna komora u Valjevu svečano obeležila svoju 45. godišnjicu, uz knjigu Zdravka Rankovića i priznanja zaslužnim privrednicima i preduzećima * Na turističkim sajmovima u Srbiji „Valjevo turist” nagrađen za mini kartu i publikaciju o seoskom turizmu čiji su autori Silvana Birčanin i Hana Nikolić * Tradiconalna godišnja izložba Foto-kino kluba Valjevo, tri godine zaredom najuspešnija u Srbiji. Među novim autorima deset gimnazijalaca.

19. Na Nikoljdan primetna živost u gradu. Radi se uglavnom do podne, u školama skraćeni časovi * U Goriću na slavu otvoren asfaltni put kroz selo dug oko dva kilometra * Stigla je vest da je u Čikagu u saobraćajnoj nesreći nastradao Aleksandar Nikolić, svima znani Aca Santoro. Još jedna urbana legenda Valjeva koja je njegov vedri duh i srčanost pronosila putevima Amerike, nešto kao Pekinpoov Patak, vozač drumske krstarice.

22. Borci NOR-a obeležili 60. godišnjicu Prve proleterske brigade, koja je učestvovala i u oslobođenju Valjeva * U Domu kulture premijera predstave „Devojački snovi”, koju je po motivima melodrame Todora Manojlovića režirao mladi Vukašin Nikitović.

23. Valjevski rezervisti, od kojih je nekolicina prekjuče učestvovala u pokušaju proboja administrativnog prelaza kod Merdara i sukobu sa policijom, polegali u kancelariji sekretara Skupštine grada tražeći od opštinskog rukovodstva da ispuni data obećata. Predsednik Zoran Jakovljević ih je uverio da će spomen-ploča u Pričeviću i jednokratna pomoć za ratne invalide stići do kraja godine * Predstavljena nova organizacija parkiranja u gradu sa tri zone. U centru 131, a nešto dalje 633 mesta za parkiranje uz naplatu.

24. U Regionalnoj privrednoj komori dodeljene godišnje nagrade. Najviša priznanja u našem kraju pripadaju „ABC testu”, „Ingrap omniju”, „Bosisu”, pekaru Milenku Dragojloviću i poljoprivredniku Milovanu Tešanoviću iz Đurđevca kod Mionice * Izdavačka kuća „Kolubara” predstavila novo izdanje knjige „Ko je ko u Valjevskom kraju” i mladom dramskom piscu Dušanu Spasojeviću svečano uručila priznanje „Valjevac – ličnost godine 2007.” * Na katoličko Badnje veče ponoćna misa u Valjevu okupila 45 vernika * Sneži.

25. U Iverku otvorena asfaltna saobraćajnica kroz buduću industrijsku zonu duga oko dva kilometra. Put od „Jablanice” do Popučaka započet još 1997. godine a za sad mu se najviše raduju neretki okolni meštani * U Valjevskoj biblioteci predstavljena monografija o 140 godina najstarije i najdragocenije kuće kulture * Košarkaši „Metalca” u ime nadležnog komesarijata uručili novogodišnje poklone neretkim mališanima iz izbegličkih porodica.

26. Uz mnogo kritike opozicionih odbornika, Gradska skupština sigurnom vladajućom većinom usvojila rebalans ovogodišnjeg i predlog novog budžeta vrednog milijardu 900 miliona dinara.

27. Ranko Milivojević, radnik KPZ za starije maloletnike, uhapšen zbog sumlje da je osuđenicima unosio drogu.

29. Nedeljnik „Vreme” proglasio Vigora Majića za ličnost godine u Srbiji.
 
Dok se najbogatije zemlje sveta ozbiljno i složno pribiraju za doček godine teške krize, kod nas sve tutnji od zahteva za odmrzavanje plata (penzioneri za sad ćute), za obećane tople obroke i regrese za godišnji odmor (šta to beše?); opozicija ucenjuje Vladu za budžet koji izgleda Skupština neće doneti na vreme a sve uznemirava javna nesloga zvaničnika čak i u Vojsci... Istovremeno, čine se veseli novogodišnji kokteli i pripremaju skupoceni dočeci. Zavaravajući haj-nehaj vlada i u našem okruženju. U svemu najviše trpe mladi koji nikako da izađu iz godina simuliranog života.

Komentari

Decembarski haj – nehaj | 2.09.2012 u 00:09

Upišite svoj komentar