| Januar 2009

Prestupi u prestupnoj godini

Branko Vićentijević

Leto gospodnje 2008. ostaće upamćeno i po tome što je u politici, srpskoj i valjevskoj, sve zarad naroda i države, nemoguće postalo jedino ispravno i moguće, pa bi u 2009, nastavili se tako, čudnih koalicija tek moglo da bude

Godina je 2008. baš bila prestupna, Srbiju, pa i Valjevo u njoj, strefila je velika koalicija DS-a i SPS-a, što je pre 11. maja, kada su bili parlamentarni i lokalni izbori, malo ko, osim analitičara stranih ambasada u Beogradu, mogao i da nasluti. Ili je slutio, a ćutao! Prestupno se nastavilo i dalje, posle formiranja Vlade Srbije i lokalnih vlasti po gradovima i opštinama, pa su se u SRS raspucali na tvrdo krilo Šešeljevo i tobožnje evropejske naprednjake Tome Nikolića i Aleksandra Vučića. Sluti se da ni tu nije kraj prestupima svake vrste, te se može desiti da i LDP buntovnog Čede Jovanovića uđe u taj koloplet.

Kao, sve je bilo samo da se izopšti Koštunica dr Vojislav, ali u Valjevu gradskim parlamentom predsedava Goran Lučić iz DSS-a, a dozvolu mu za koaliciju sa „žutima”, veli Mali Džokej, dao sami Koštunica! Nastavi li se ‘vako, proglasi li ko i 2009. prestupnom, eto nama novh koalicija, na novim izborima ili i pre njih, kakvih nije bilo otkako je krme zakovrčilo rep.

U svemu ovome, sve se radi zarad naroda i države, niko da pocrveni, nikoga da gricne savest pa da se povuče iz političkog gliba u kojem je Srbija odavno. Ni ovi novi, što nisu komunisti, nisu ništa manji grabuljisti – grabe sebi i svojima, puca im prsluk za guravu raju.

BOMBE – Ima u toj priči i disonantnih tonova, sporadičnih doduše, tek koliko da se narod zabavlja, naročito uz TV prenose „direktne ili odložene”. Tako se u srpskom parlamentu za guše ‘vataju radikali i naprednjaci, šta će tek biti u novoj kampanji da se naslutiti – rat do istrebljenja! Na lokalnoj, valjevskoj sceni pokoja varnica sevne tek između dve struje socijalista – Dačićevih i narodnih.

Tako su na sednici Gradske skupštine Valjeva, 26. decembra, baš divanili Mika Jokić (SNS) i Mića Ilić (SPS), a za jezik ih povuk’o dr Boba Gvozdenović. Došlo se i do bombi, ako smo razabrali reč je o 1999. kada je eksploziv, po svemu vojni plastični, puk’o u centru grada, na pragu kuće Nebojše Andrića, tadašnjeg prvaka lokalnog DS-a i vođe protesta Saveza za promene (SZP). Još tada se šizofreno slutilo, tako se želelo predstaviti, posle istrage o N. N. počiniocima, da je Neša, sebi i svojima – trudnoj supruzi Vesni, sinu Branku i još nerođenom Bogdanu, sam valjda poturio eksploziv!

Elem, Mika darnu u Kaplara, ovaj eksplodira pa reče da je istraga rekla svoje, te da je sami Jokić, a ne (sadašnji koalicioni partner) DS, tražio istragu. Na to Mihailo uzvrati kako su ozbiljne stvari u pitanju, te da će drug Kaplar to na Sudu morati i da dokaže. A drugovi Mika i Mića nisu bilo ko – Jokić je bio ministar prosvete u Prelaznoj vladi Srbije posle uje 2000, Ilić je valjevski gradonačelnik sa najdužim stažom u istoriji ove varoši do sada!

KUKASTI KRSTOVI – Da bi zapržio čorbu, javi se i Dragan Jeremić Poćuta (SPS) da pita čemu sve to i obznani kako se zna ko je (valjda opozicija) u „vunenim vremenima” iz Beograda slala u Valjevo one koji su ljude batinali (valjda i bombe poturali, kukaste krstove crtali, automobilske gume bušili)!

Što bi drug Jokić rekao, valjda će se sve znati jednoga dana, kada se razvrgne brak iz ljubavi ovih „ničijih” (SPS) i „žutih”. Jer, Neša je Andrić u emisiji, koju je tada vodio na TVA, savitlavao ministra unutrašnjih dela Dušana Mihajlovića (DOS) da utvrdi ko mu je bombu na prag kućni stavio, držao je i konferencije za novinare o godišnjici bombanja pred zgradom novog SUP-a. Jok, zavera ćutanja bila je jača.

Ako je za utehu, što utehom biti ne može, slično je procenjeno, u istim krugovima i istim službama, kako je i dr Gordana Filipović Đinđić samu sebe docnije napala u svojoj porodičnoj kući, u Beloševcu! Pa onda dr Goca imala policijsku zaštitu, a ti iz MUP-a što su je štitili gradivo utvrđivali sve čitajuć beletristiku Milorada Lukovića Ulemeka Legije! Oni k’o posle bili smenjeni, ojađenoj sestri ubijenog premijera dr Zorana Đinđića (1952-2003) svega preko glave bilo…

TIKVA – Valjevski se naprednjaci iz nekadašnje Đurovića (sada Vujića) kuće u Pantićevoj preselili u lokal, u novoj zgradi „Ingap Omnija” pored Bulevara vladike Nikolaja, kod OŠ „Nada Purić”. Njihov vodeći odbornik, dok im mandate nije uzeo Okružni sud i vratio ih radikalima, Dragan Popović Pop, kažu, razišao se sa Acom Jokićem „oko nekih kadrovskih rešenja”. Kako je on, Pop, bio zakupio lokal u Pantićevoj, gde je i krsna slava Sveta Petka proslavljena, i platio ga „kešom” do 31. decembra, on je polagao i pravo prečine da se pita u nekim delikatnim stvarima poput unutarstranačke kadrovske politike. A kad to nije moglo, po dobrom srpskom običaju,  tikva je pukla.

Lider naprednjaka u Kolubarskom okrugu je Darko Glišić, Ubljanin iz Stublenice, kum Ace Vučića. U nekoj od ranijih predizbornih kampanja „sudarao” se, kao radikal, sa Bobanom Ilićem (DS) i dr Ilijom Tripkovićem (LS). Govorio što je govorio, pozivao ih da ga tuže i obećao da se neće pozivati na poslanički imunitet koji je tada imao. Boban i dr Ilija tužili, Darko se pozvao na imunitet, a kada je bez njega ostao počeo da boluje. Tužbe su zstarele pred Opštinskim sudom u Valjevu, ne isključuje se mogućnost da konačnu reč o svemu kaže Evropski sud u Strazburu.
 
Anđelka i košarkaši
Najbolji sportisti 2008
 
Revija „Kolubara” je za najbolje sportiste Valjevskog kraja u 2008. proglasila Anđelku Petrović, plivačicu „Valisa” i KK Metalac, novog člana Svislajon lige Srbije.

Anđelka (1992) je na takmičenjima u zemlji i inostranstvu tokom 2008. osvojiula 30-tak medalja, među njima i na Juniorskoj balkanijadi u Piteštiju (Rumunija). Učesnik je SP za juniore u Montereju (Meksiko) i EP za juniore u Beogradu, te EP za seniore u malim bazenima u Rijeci (Hrvatska). Olimpijski je kandiat za Letnje olimpijske igre 2012. u Londonu (Engleska).

KK Metalac se osvajanjem drugog mesta u sezoni 2007/2008. plasirao u Svislajon ligu Srbije, gde je trenutno treći sa skorom 10/5 pre Novogodišnje pauze. Na dobrom je putu da se u finišu sezone, pre završnog plej-ofa za titulu prvaka Srbije, nađe u Super ligi sa ekipama koje prvi deo sezone igraju u Jadranskoj NLB ligi – Partizanom, Crvenom zvezdom, Hemofarmom, FMP-om i Vojvodinom. Trener Vlada Đurović je osam igrača iz Valjeva i okoline znalački ukomponovao sa braćom Marojević, Mićeviće, Ljubojevićem, Jereminovim (do teže povrde kolena), Gagovićem… Sa 1.500 gledalaca po utakmici, Metalac ima najbolju posetu u Svislajon ligi Srbije.

Upišite svoj komentar