| Januar 2009

Bora Vujić

Zdravko Ranković

Bora Vujić

Bora Vujić

Valjevo je 8. decembra ostalo bez Borislava Bore Vujića, koji je višestruko zavredeo da među sugrađanima dugo bude pamćen.

Stekavši za svoje vreme solidno ekonomsko obrazovanje službovao je u tržišnoj inspekciji Valjevskog sreza, bio sekretar Trgovinske komore u Valjevu, direktorovao u Trgovinskom preduzeću „Kolubara” i u svim tim poslovima postizao visoke rezultate.

Naročito dubok trag ostavio je stvaralački se interesujući za prošlost Valjeva i za sudbine nekadašnjih Valjevaca ali i svojih savremenika. Kad bi se njegovi publikovani radovi o tome sabrali u knjige, nastala bi edicija impresivnog obima. Dakako – i trajnog značaja.

Vujić je rođen u Obrenovcu, 5. novembra 1924. godine, gde mu se u to vreme otac bavio trgovinom. Školovao se u Valjevu i Beogradu.

Izdavačko društvo „Kolubara” je od svog nastanka imalo u Bori Vujiću dragocenog saradnika i prijatelja. Njegovi zanimljivi i aktuelni prilozi, objavljivani u našim izdanjima, privlačili su mnogu pažnju. Razlog više da ga se često i rado sećamo.

Komentari

Bora Vujić | 2.09.2009 u 12:13

Imao sam priliku da upoznam Boru Vujica u Valjevu kad sam tragao za jednom granom moje familije Vasic u Valjevu, a poreklom iz Azbukovice. Pomogao mi je i pronasao sam potomke te grane u Beogradu. Bio je to covek - ziva enciklopedija. Nadam se da ga Valjevo pamti. Imao je kucu u Tesnjaru. Na Boru me je uputio slucajni poznanik Mitar Mitrovic koga sam sreo na obali reke Gradac. Taj M. Mitrovic je bio rodom iz Srebrenice i bio je ratno siroce jer su mu ustase pobile celu porodicu. Njegova porodica je drzala pekarsku radnju u Srebrenici. Tad mi je rekao da ima celu knjigu napisanu u rukopisu o stradanju Srba u Srebrenici u vreme Drugog svetskog rata.Nije to objavio jer se u to vreme o stradanju Srba nije mnogo govorilo. Pronadjite Valjevci potomke tog coveka i objavite Mitrove zapise.

Zivko Vasic | 25.09.2019 u 20:00

Upišite svoj komentar