| Januar 2010

Sve moj do moga

Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Zasedanje Skupštine grada

Zasedanje Skupštine grada

Valjevo ima tablu koja veli da je Grad, ima i Viziju, ali za sve to nema veze i te potrebe, jerbo Vizija razne i partijske Bulumente živi i deli se prostom deobom.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u Švedskoj, koja predsedava, predao kandidaturu – reći ćete Znamo, ali treba to Ponavljati i Obnavljati – Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Predsednik rek'o da je Srbija spremna da ostvari Taj cilj, i da ćemo ući u Evropu sa sopstvenim Identitetom. Šta još rek'o, Stav evropskih institucija je da pre toga moramo da ispunimo sve svoje obaveze, uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Svakog dana svoje dnevne obaveze počinjem tako što razmišljam i radim na hvatanju Ratka Mladića i Gorana Hadžića. To je dužnost srpskog predsednika danas, ali nadam se da ćemo to završiti što je pre moguće. Još rek'o da za razliku od nekih zemalja, koje su postale deo Unije pre nego što su ispunile sve uslove, Srbija namerava da učini sve, i da je cilj za naše integracije 2014. godina.

To bilo To, i za uvod. Ajde vidimo kako Te stvari stoje dole i u Valjevu. Pred Novogodišnje praznike održana sedica Skupštine grada na kojoj treb'o bude usvojen budžet, i još toga, za sledeću godinu. Budžet od neki' 1,7 milijardi dinara, i, vele, treba bude socijalni i razvojni. Dakle, sala Skupštine k'o nova, renovirana, sve okrenuto kontra, predsedavajući astal na suprotnoj strani, sve okrenuto prema Tome. Za predsedavajućim astalom troje, četvoro, odbornici na broju. Usvojiše dnevni red, krenuše u te kobejagi diskusije, pristigoše i DS Direktor Srpskih željeznica Mića, i SPS, što u Ministarstvu za puteve, isto Mića. To zapisničarski i samo tako bi konstastovano. Bi ti' diskusija, javi se i DS Mića, koji Šef odborničkog kluba DS, reče da se dogovorili da Stanu iza projekcije politike vođenja grada, tj. tog budžeta. Bi tu još kobejagi diskusija, biće da  sve i usvojili kad su iza Svega stali. Da se reče da tu većinu, koja iza Svega Stala, i koja iza Svega Stoji,  čine demokrate, socijalisti, DSS, te G17 i SPO. I opozicija na broju. Ali, utisak, sve to isto, diskusije tak'e da se ne zna ko DS, ko SRS, ko taj LDP, a ko Grupa koja se u Sve to Uklapa. Sve to Tak'o i Toliko da bi sve to trebalo priključiti na taj Vrelovod i ostalu Kanalizaciju. Sve to gospodo, sve to drugarice i drugovi, sve to braćo i sestre, što bi rek'o, što će reći, pesnik koji nije, niti će biti, Lubomir Mihailović, Moj do Moga.

Zato se u Sve Uklapa to što je Valjevo samo formalno Grad,  ustvari Valjevo je pre Mahala i Donja Prćilovica. Recimo, postoji Direkcija za izgradnju Valjeva, postoji Direkcija za izgradnju područja postradalog od zemljotresa, i postoji Opštinska stambena agencija. U svim tim  organima, institucijama, ili šta li je to već, postoje rukovodioci i drugi zaposleni. A šta je sa Gradom, koji nosi titulu grada. Grad Valjevo, nažalost i po izgledu se ne može porediti ni sa Loznicom. Dovoljno je proći glavnom ulicom, najjužim jezgrom gde su spomenici, oguljene fasade, rupe na trotoaru, izvaljene i polomljene mermerne ploče. Za to su, reklo bi se, po prirodi posla, zadužene  navedene institucije, za Izgradnju, za Zemnjotres, i ta Opštinska stambena agencija. Ništa zato, Grad izgleda kako izgleda, svi u tim Institucijama na broju i budžetu, pa i ta Opštinska stambena agencija, koja je osnovana da bi realizovala pomoć Italijanske vlade. I šta bilo, skupštinska većina Stala iza Takve politike projekcije vođenja grada.

Šta još Usvojeno na tu Skupštinu, iza čega još Stala ta većina. Većina Stala iza dokumenta koji se zove Vizija grada Valjeva 2000. Šta piše u tu Viziju, evo, Valjevo je važan i dinamičan industrijski, saobraćajni, turistički centar ovog dela Srbije. Valjevo je grad znanja, u kojem se stiču i koriste nova znanja i nove tehnologije, grad preduzetništva, čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Valjevo je grad sigurnog življenja. Svoje programe planira u skladu sa principima ljudskih i manjinskih prava, zdravlja i životne sredine. Lokalna samouprava je moderan, kvalitetan servis građana, ona je pokretačka snaga lokalnog ekonomskog, društvenog i socijalnog razvoja. Valjevo je grad Izvodivosti, Održivosti, Javnosti. Još je samo falilo da piše da će Valjevo u 2020. ući sa Sopstvenim Identitetom. U tri reči, Pišanje, Vrelovod, Kanalizacija. Na žalost i za ovu Nebulozu Nekog Malog Perice otišle su pare iz tog budžeta i ti' donacija. Kakva je partijska Bulumenta i Ostala Kinta Kunte na vlasti, Vizija može da se proglasi Odma' i Sada. Jerbo rečeno kako izgleda Grad koji se diči, koji ima tablu, titulom grada, to braćo i sestre nijedna Vizija ne rađa, to samo 'vaka Koalicija i 'vaka Politika mogu da daju.

Da se nastavi, eto ti i te Kulture, njeni' resursa, njeni' vizionara, i njeni Programa, kakva tu vizija treba da se projektuje kad je Vizija na delu. Najposećeniji, i samim i time najedukativniji, programi su tribine gospodina Radojice Radoševića iz te Serbone, na kojima se promoviše da su Srbi od pre Hrista, a da su Albanci i Ostali Beli svet, sve zajedno, običan i pičkin dim, dalje, tu su jopet tribine, ovaj puta Crkvene opštine, tu ne mereš uđeš, na kojima razni monasi i ispovednici pričaju priče kako ih je Ogrejalo Sunce vere, i najdalje Audicija za Zvezde Granda, tu nije moglo da se uđe ni u Dom kulture, i tek se tu vidi kakav nam je taj Sopstveni Identitet. U Viziju, odma' i automatski, ulazi i projekat Mladih istraživača, koje vele za to finansir'o Soroš, kojim su prezentovali 101 razlog za ostanak u Valjevu. Među 101 razlog 100 kafana, kafića i ćevabdžinica, plus Pogled sa Popara. Što bi rek'o pesnik, koji jopet nije Ljuba Pače, izem ti Viziju izem ti Sve.

A šta ima za kraj i ende, ima da neće biti, ne bilo, Novogodišnjeg dočeka na Trgu, vele zbog štednje. Kako su do sada organizovali i skarabudžavali te dočeke ne treba ni da ga bude, ali 'de nađoše to Zbog štednje, pa što zbog te štednje ne okresaše koje budibogsnama radno mesto u tu opštinu i javna preduzećeta, ili ne daj Bože smanjiše plate za 0,001 posto i procenat.

Komentari

Sve moj do moga | 16.01.2010 u 20:48

Upišite svoj komentar