| Januar 2010

Fotografi valjevskog kraja

Zdravko Ranković

Stevan L. Jovanović

Stevan L. Jovanović

Biografijama Kuzmana Trivanovića, Leopolda Hajla i I. Hašike, objavljenim u lanjskoj avgustovskoj i septembarskoj svesci Revije „Kolubara”, počeli smo da publikujemo priloge za biografski leksikon fotografa Valjevskog kraja. Nastavili smo takav posao i narednih meseci, držeći se pri tome azbučnog reda a uz to rešeni da u dogledno vreme na sličan način predstavimo i ostale fotografske pregaoce. One čiji su životni i radni vek već okončani. Biografijama koje samo objavili u prošlom broju krug se zatvorio. U narednom razdoblju nastojaćemo da upotpunimo poneke ovde već publikovane životopise i da predstavljamo one koji su nam bili nepoznati.

Znatnu pomoć u ovom radu pružali su nam: Miroslav Aleksandrić, kolekcionar starih fotografija iz Mladenovca; Goran Malić, fotografski umetnik i istoričar iz Beograda; Aleksa Milivojević, matičar u valjevskoj Gradskoj upravi; Dragan Feldić, arhitekta iz Požarevca. Naše čitaoce i sada molimo da nam u tome i oni pomognu ukazujući na eventualne omaške, ali i prilažući dopune za već štampane fotografske životopise.

Aleksandar M. Petrović

U jednom nedatiranom popisu stanovništva Uba, nastalom u vremenu posle Drugog svetskog rata (po svemu sudeći oko 1953. godine), naišli smo na podatke i o jednom fotografu iz tog mesta. Zove se Aleksandar Petrović; sin je Mihaila i Sofronije-Darinke, rođen 1. oktobra 1924. godine u Obrenovcu. Na Ub se doselio 1940, u vreme popisa bio je nastanjen u Ulici JNA br. 41/1.

Ubski fotograf Petrović je imao završen trogodišnji zanat, verovatno kod oca koji je radio fotografski posao u Obrenovcu a možda i među Ubljanima.

Aleksandar je živeo u braku sa Ubljankom Oliverom; u vreme tog popisa imali su kćerke Dragicu i Dobrinku i sina Dragoslava.

Vojislav Voja Todorović

( ? , 1928 – Valjevo, 8. april 1997)

Fotoamater, pripadnik prve generacije članova Foto kluba Valjevo. Objavljivao je fotografije u „Napredu” 1960. godine, u onovremenoj stalnoj rubrici tih novina „Iz albuma fotoamatera” (rad „Dve senke” u broju od 25. marta 1960).

U braku sa Brankom ima sina Predraga (fotoreporter u beogradskom „Privrednom pregledu”) i ćerku Jasminu.

Stevan Todorović

(Novi Sad, 13. april 1832 – Beograd, 22. maj 1925)

Najviše je poznat kao slikar mada se bavio i pedagoškim radom, fotografijom, koncertnim pevanjem i gimnastikom. Zajedno sa Milanom Đ. Milićevićem proputovao je, početkom februara 1867. godine, kroz Obrenovac, Ub, Vrelo, Valjevo, Užice i druge predele Kneževine Srbije „gde je narodno odelo ponajlepše”. Učinjeno je to u ime Srpskog učenog društva radi sakupljanja materijala za sveslovensku etnografsku izložbu u Moskvi.

Todorović je na tom putovanju snimio „više od stotine” fotografija koje su već krajem tog meseca predstavljene javnosti u Todorovićevom beogradskom stanu što je predstavljalo prvu fotografsku izložbu među Srbima za koju se zna. U proleće 1867. godine (od 23. aprila do 19. juna) to je učinjeno i na velikoj izložbi u moskovskom Manježu, među 2.000 fotografskih eksponata. Neki od tih snimaka, danas nažalost sasvim nepoznatih, nastali su svakako i u Valjevskom kraju.

LITERATURA – M. Đ. Milićević, Etnografska izložba u Moskvi 1867, Godišnjica Nikole Čupića, knj. VI, Beograd 1885, 3; A. S. Pavlović, Uvođenje fotografije u rad Srpske akademije nauka i umetnosti, Zbornik Istrijskog muzeja Srbije, br. 24, Beograd 1987, 81-86; Z. Ranković, Žena iz Valjevskog okruga, Revija „Kolubara”, april 2006, 38-39; Enciklopedija Novog Sada, knj. 28, Novi Sad 2007, 198-200.

Milomir Uskoković

(Planinica, 28. jun 1911 –  ? , kraj 1944 ili početak 1945)

Radio je kao putujući fotograf, bez registrovane radnje, uz izvestan radni oslonac na atelje Kuzmana Trivanovića. Bavio se i mađioničarskom veštinom.

Milomir Uskoković, sin Spasenije i Radivoja, preselio se u detinjstvu iz Planinice u Osečenicu, u domaćinstvo svog dede po majci. Pred kraj Drugog svetskog rata mobilisan je u Ravnogorski pokret među čijim pripadnicima je negde i nastradao. Ima sina Pavla i ćerku Nadu, udatu u struganičke Mišiće. Na seoskom groblju u Osečenici porodica mu je podigla spomenik.    

Uz Uskokovića je fotografsku veštinu izučio Milutin Grba Popović iz Komanica.

Komentari

Fotografi valjevskog kraja | 16.04.2010 u 14:00

Hvala svima i doista sam ponosam sto imam takvog cukundedu pa cak i ako ga nikad nisam ni upoznao ni video, hvala svima koji se secaju njega i koje pamte njegove vestine kao mađionicara, po prici dede i pradede, bio je i vrstan slikar, poznat u nasem kraju i selu koje se zove osecenica nedaleko od mionice i valjeva. Jos jednom hvala puno svima.....

aleksandar | 16.04.2010 u 14:00

Postovani Zdravko, iz teksta ne nalazim podatke o Stevanu L. Jovanovicu, ciji portret vidimo na ovoj stranici, a koji je u tekstu Ziveo voz! oznacen kao autor fotografije sa doceka prvog voza na valjevskoj zeleznickoj stanici 1. septembra 1908. godine. Imate li o njemu nekih blizih podataka? Srdacno, Sasa Obradovic

Sasa Obradovic | 21.09.2010 u 20:15

Na sajtu-Slike iz srpske istorije - mogla sam videti i sliku Stevana Todorovica,slikara,koji slavi Djurdjevda Jos kad bi to bila linija moje babe bilo bi mi jedno saznanje vise. Udata za Subotica u Brezi-Visoko Mozda su zajedno doselili.? Sve sto znam,orodjavanjem, Todorvica i Subotica, uz Boziju pomoc, ugledala sam praskozorje,kad se rodih i tako ime dobih. Hvala sto postojite. Samo nastavite Pozdrav

Zora | 7.11.2010 u 21:31

Upišite svoj komentar