| Januar 2011

Magistar u Gimnaziji

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Drug, koga viču Poćuta, od malena čita novine, pa je na temu štampe, na Svom fakultetu, magistrir'o. Kako lično Tadić veli, a Dačić se sve slaže, da će sledeća godina bude radna, a jok izborna, eto prilike da Poćuta i doktorira 

(Foto: Ljuba Ranković)

Dva su događaja obeležila poslednji mesec u 2010. godini, Kongres SPS-a i Izborna skupština DS-a. Na Kongresu SPS-a jedini kandidat za predsednika partije je bio Ivica Dačić, i ponovo izabran, na Skupštini DS-a, jedini se prijavio Boris Tadić, i on izvojev'o pobedu. Kako agencije javile Dačić poručio da je vreme da se u Srbiji prevaziđu ideološke podele iz prošlosti, i da se političari iz SPS-a i ostalih partija okrenu sadašnjosti i budućnosti. Prisutni predsednik, države i svoje partije, Boris Tadić se složio, oko zajedničke budućnosti, i izrazio uverenje da će demokrate i socijalisti zajednički, kao saveznici, kreirati budućnost Srbije koja dolazi. Da se i Milošević i Đinđić prevrnu u grobu.

Odma' posle socijalista izabrale se i demokrate, takoreći jednoglasno. Ponovo izabrani predsednik Tadić poručio da ta stranka nikada neće napustiti evropski put, i dodao da 2011. godina ne može da bude izborna, nego radna, da bi Srbija postala kandidat za Evropsku uniju, i da je cilj demokrata pobeda na redovnim izborima 2012. Na temu te pobede poručio - Pobedićemo, ali ne za DS, nego za Srbiju i njene građane, za sve narode koji žive u našoj zemlji, zbog regiona u kome živimo i zbog naše zajedničke evropske budućnosti. Preporučuje se da se ovo pročita još Jedared.

Dakle tako stoje stvari po vodećim političarima. Ali stvari stoje i drugačije i suprotno. O tome je progovorila Srbijanka Turlajić u Utisku nedelje, po njoj je najveći krivac za stanje u državi i društvu - za bezizlaz u kome smo, otuđenost partija i države od naroda, nepotizam, korupciju, državu u kojoj je najvažnije biti Član Partije - upravo Demokratska stranka, jer je svojim ustrojstvom omogućila vladavinu i privilegije za nesposobne.

Pa jel' tako, jeste, i gore. Ili će biti, jeste, i bolje, zavisi sa koje strane se gleda na stvari, sa strane onih koji su u partijama, ili sa strane onih koji to nisu. Evo primera, domaćeg, što će reći valjevskog, i podužeg. Socijalistički rukovodilac Dragan Jeremić, koga viču Poćuta, magistrirao je, i tim povodom u Valjevskoj gimnaziji organizovao promociju knjige „Štampa u političkom marketingu i izbornim kampanjama”. Drug Poćuta nije za svoju promociju odabrao Zadrugu u Poćuti, zgradu i prostorije Svoje partije, zgradu i prostorije Svog Megatrend fakulteta, koja je u istoj zgradi i prostorijama gde i partija, jok, imala je to biti, i bila je, Svečana sala Valjevske gimnazije. Izvanredan i kulminirajući završetak proslave 140 godina ove vele ugledne škole. Zašto u Gimnaziji, u Svečanoj sali, pa zato što magistratura, i knjiga, druga Poćute nisu više stvar njega i Njegove partije, nego svih nas, celoga društva i države. Nije mala zajebancija biti magistar, i to verifikovan i nostrifikovan.

Na toj historijskoj promociji u Svečanoj sali Gimnazije, gde bilo puno drugova, i oni' koji to 'oće budu, čulo se da je drug Poćuta magistrirao na Fakultetu za Poslovne studije Megatrend univerziteta u Beogradu. Čulo se i da je radni vek počeo kao novinar(!), da je pored silnih rukovodećih funkcija, jedno vreme, bio angažovan na Megatrend univerzitetu Beograd, kao Izvršni direktor Fakulteta za menadžment u Valjevu, a da sada, uspešno nego kako, rukovodi Direkcijom za obnovu i razvoj Kolubarskim okrugom, što će reći sa Zemnjotresom. Dva čoveka koja su bila prisutna, za koje rečeno da ugledni profesori, rekli da u Poćute delo originalno, da kao takvo daleko prevazilazi obim i značaj magistarskog rada. Jedan od ta dva čoveka mu javno i iskreno čestit'o na poduhvatu, uz želju da u sklopu predstojećih doktorskih studija, koje svi očekuju, temu dalje razradi, i svemu da novi kvalitet koji će nadmašiti nacionalne okvire u razvoju nauke. Drug Poćuta skromno rek'o da on i eto čita novine od malena, pokaz'o jedne koje čuva od desete godine, ali videlo se da nema ništa protiv, i da je to gotova stvar, glede doktorata i toga da će nadmaši nacionalne okvire nauke. Šta reći jbg nego Pobedićemo. I to dvaput i kol'ko bude trebalo.

Zahvaljujući tak'oj nadgradnji, magistrantima i ostaloj nauci koja cveta, i baza, što će reći život sami, ne manjka i ne oskudeva. Iz same Opštine, što se zove Grad, javili za veliku i najveću investiciju u ovoj godini. Pored redovnih plata za oko 300 nameštenika, a koliko je tako zbrinuto članova porodica, ide to do 'iljadu, iz Direkcije za izgradnju Valjeva javljeno da je postavljeno Osam klupa preko puta Suda, Sedam kod Opštine, i Dvadest pet kod Centra za kulturu, te da je zamenjeno Osamdeset četiri štafne, daščice, na klupicama na Pećini, i da je invesrticija iznosila celi' 185 000 dinara. Nije javljeno da kafić „Bioskop” koji je zakupac prostora u Centru za kulturu, i kojim rukovodi izvesni Drug Gruja, ne plaća zakup skoro godinu dana, a vele da ni sa korišćenom srtrujom stvar ne stoji bolje, ako nije daleko gora. Kad su Drugu Gruji, u tom Centru, zahvalili na takvoj daljoj saradnji, vele da Drug Gruja prečuo, pa „Bioskop” i dalje radi po Drug Gruja uslovima. Vele da garant takvog i daljeg rada Druga Gruje u interesu svih, nisu Druga Gruje socijalisti, jok, kao garant da je Drug Gruja dobar čovek, i da nema veze što ne plaća zakup, i što se bakće oko struje, lično drugovi i gospoda iz Demokratske stranke.

Ko još može da kaže da nećemo pobediti, i to ne zbog sebe, nego zbog svih građana Srbije. Za kraj da se kaže i veli da u Centru za kulturu promovisana knjiga Emira Kusturice, odakle je i slika uz ovaj tekst. Treba pohvaliti što je organizator bila Kancelarija za veronauku Crkvene opštine Valjevo, a ne tamo neka Biblioteka, Centar za kulturu, i ini koji primaju plate za to.

Komentari

Magistar u Gimnaziji | 17.01.2011 u 14:25

Bravo Todore!<br /> Mada, j... se njima za to. Oni idu svojim putem. I napreduju. Jos malo pa odose u neku BGD agenciju za zbrinjavanje DS i SPS kadrova ,,jako naprednih,,!<br /> Sto ja pisem kad ovo objaviti necete, kad nisam rotarijanac tj. bolje da sam jupiterijanac!

Gradjani X | 17.01.2011 u 14:25

Чика Тодоре,<br /><br /> Хвала што пишете колумне у Колубари и што имамо могућност да исте прочитамо преко интернета!<br /><br /> Поздрав!

Komsija | 31.01.2011 u 12:07

Upišite svoj komentar