| Januar 2011

Napredne drugarice

Branko Vićentijević

Najnaprednije među naprednim drugaricama Vesna Ćirić (DS), Zorica Jocić (DSS – SNS) i Jelica Stojanović (SPS) * Kako su protekli kongresi vodećih stranaka koalicije na vlasti * Čarobnjakovi gafovi u Lajkovcu uoči Nikoljdana * Kako se Milovan Stepandić vratio u KK Metalac

Kraj 2010, a moguće i celu godinu, politički, obeležili su kongresi vodećih stranaka koalicije na vlasti DS i SPS. Socijalisti su bili vredniji, pa su se ranije okupili u Beogradskom centru Sava, gde ih je pozdravio sami Boris Tadić (DS), predsednik Srbije, sa „Dame i gospodo, drugarice i drugovi”, što je izazvalo zapažen aplauz (Boki Taki je po obrazovanju psiholog, razume mase). Ivica je Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i čelnik SPS-a, uzvratio posetom kongresu demokrata, a zabeleženo je i, što bi rekao novinar Miloš Vasić iz nedeljnika Vreme, njihovo „njušenje” tik uz govornicu.

Mali Sloba (Dačić) je, ipak, bio nešto „napredniji” jer je na Osmom (joj, simbolike!) kongresu SPS-a, održanom pod sloganom „Sigurnim korakom”, pevao himnu „Bože pravde”. Podsetilo je to na već davne 1990-te, kada su socijalisti u Mionici, na pravdi Boga, oteli izbornu pobedu opoziciji, izvojevanu u prvom krugi lokanih izbora po većinskom sistemu. Prisutni odbornici i ini gosti iz Beograda, uz pomoć izveštača, naterali tadašnjeg mioničkog prinudnog upravnika Radišu Stankovića da deklamuje „Uskliknimo s ljubavlju…” kako bi pokazao da je „Srbin i srpskoga roda”.

Radiša se potom izgubio u unutarstranačkim obračunima u SPS-u, lokalnom i okružnom, omašio stranu, izmaklo mu se i službovanje u diplomatiji (a tako je lepo učio strane jezike e da bi bio konzul u Rijeci), pa se onda šaltao kod Bogčeta Karića u PSS-u, među radikalima, možda je i naprednjak bivao…

Ali, napredovala je napredna drugarica Jelica Stojanović, koja je tada kao sekretar tog mioničkog Privremenog d’izvinete organa, na opisanoj sednici, od novinara, po Radišinom nalogu, tražila akreditacije. Potom je Jelica u neka doba ostala bez posla, a onda ju je u Valjevsku opštinsku administraciju, kao pravnika od zanata, zaposlio rođak,  sada pokojni radikalski narodni poslanik Ostoja Stojanović Džek.

Jelica je u poslednjem „vučenju” 2008. postavljena, pa po konkursu izabrana, na mesto načelnice Gradske uprave „crvene”, koju duži SPS („žutu” duže demokrate, a tamo načelnikuje Dragana Đenić). Elem, uoči kongresa SPS-a uočena u delegaciji naprednih drugarica, koje su, predvođene Slavicom Đukić Dejanović, što Ivicu Dačića „doživljava k’o brata (a nije Marica)”, koja je narečenog druga posetila na Fruškoj Gori. Drugarice tražile, a drug se saglasio, da u novim d’zivinete organima i telima „crvenih” na funkcijama bude bar 20 odsto drugarica. Ivica, doduše, ako je verovati vazda budnim medijima, zamolio drugarice da sačuvaju ženstvenost, da ih politika ne ubije! Drugarice se, dakako, obećale po tem pitanju.

NOVI CeKaI - U novom CK SPS, po podacima sa veb sajta te stranke našle se i drugarice Slavica Terzić Pavlović iz Valjeva i Duška Andrić iz Osečine. Od drugova, u partijskim vr’ovima Milorad Ilić – Mića Kaplar (zapao ga i Politbiro), Dragan Jeremić Poćuta, Đorđe Miliđević, svi iz Valjeva, Dragan Gavrilović iz Mionice, Slobodan Milivojević sa Uba, Žika Bojičić iz Lajkovca…

Kod „žutih” stvari su nešto komplikovanije, u CK se bira po više osnova, pa se tamo našao Milovan Marković, kao član Predsedništva stranke „za region Užice”. To podrazumeva područje od Prijepolja i Priboja do Lazarevca i granice Grad Beograd – UžaS. „Velikom Štrumfu”, koji „kumu po nadimku” izrečenom za govornicom gradskog parlamenta u Valjevu, Bibanu Jankićeviću (LDP) još košulju nije darovao, mandate na rukovodnim mestima više se i ne broje. Demokratski, nego šta, k’o što se i na kongresu za diskusiju gotovo niko nije javio od 3.000 drugarica i drugova delegate! MM je još odbornik Gradske skupštinme u Valjevu iako je, vele zli jezici, promenio atresu i postao Beograđaninom, što bi, ako je tačno, bilo u suprotnosti sa važećim propisima. Moguće je, doduše, da oni (zli jezici) ne rane, pa ne vide „prvog srpskog železničara” kako Beovozom, ujutru u pet sati, ‘ita na pos’o u prestonicu!

Opet po podacima sa veb sajta, u Politbirou se održao Nebojša Andrić, a u CK ima i poslanika iz Kolubarskog okruga, drug Urošević sa Uba, drugarica Stojaković-Milovanović iz Lajkovca, možda još poneko po nekom drugom osnovu.

Ipak, najviše je napredovala Vesna Ćirić, koja je na sednici Vlade Srbije, 2. decembra 2010, imenovana za direktorku Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita! Teška srca je, sigurni smo, ostavila voljeno Valjevo i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Uzdamo se da će se već naći neko ko će moći da je tu, u Zavodu, zameni iako to neće biti lako!

ČAROBNjAK – Lajkovačke demokrate se žale kako je u danu (subota) njihovoga kongresa u Beogradu zakazana skupština lokalnog parlamenta na kojoj su predsednik Opštine, od milošte Čarobnjak (Dušan Živanović, DSS) i koalicioni mu partneri proterali rebalans budžeta za 2010. i budžet za 2011. godinu. Nešto se tu krije, mudro su zaključili lajkovački „žuti”. Ne pominju, doduše, kako je predsednik parlamenta predsedavao i izraze saučešća sa govornice primao za preminulim ocem, koji, ispostaviće se, još nije bio ni sahranjen. Ta žrtva u stranci Koštunice Voje svakako će biti cenjena. Demokratski terror većine se podrazumeva u ovovremenoj Srbiji, samo je pitanje „ko je gori, a ko doli”.

Nije čarobnjak ali je postala naprednjak, Zorica Jocić iz DSS-a prešla u SNS, na pres konferenciji promovisao je lično Darko Glišić! Mandat u Gradskoj skupštini Valjeva, gde je bila šefica odborničke grupe DSS, zadržala je, a tituliše se kao „slobodan odbornik”. Može biti da se, pod firmom neslaganja sa politikom Gradskog odbora DSS-a, koji opet vodi Goran Lučić, preveslala u SNS e da bi u novoj „deobi karata” posle narednih lokalnih izbora iznova uhvatila mesto načelnice Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug. Iako je na to mesto došla „spolja”, voljom politike i tadašnjeg okružnog načelnika iz svoje (bivše) partije, nije ostala bez posla po političkoj smeni, kao što je to izgleda strefilo njenu drugu Valentinu Vukojičić – Stefanović posle smene sa direktorskog mesta u Ustanovi za predškolce „Milica Nožica”.

Političku čaršiju valjevsku intriga i pitanje ko to koga mrsi u Ujedinjenim regionaima Srbije (URS) Mlađana Dinkića. Pokret za Valjevo je izglasao ulazak u tu udrugu, ali nema naznaka da se na dalje od toga odmaklo. Verko Stevanović iz Kragujevca, koji je prvi ukapirao čari druženja sa G17 plus, vele, pregovara sa dr Bobom Gvozdenovićem iz GG „Pobeda za Valjevo” – jarani su to iza dana provedenih u SPO, a posle razlaza sa Danom i Vukom i u SDPO.

Kod Mlađe je u URS-u i Maja Gojković iz Novoga Sada, bivša radikalska gradonačelnica srpske Atine, sa svojom Narodnom strankom. Sve su glasniji oni koji tvrde da ona pregovara sa poraženom strujom valjevskih naprednjaka (SNS), koja okuplja bivše socijaliste obe fele (SPS, SNS), julovce, prebege iz Nove Srbije (NS) i DSS. Šta nude u miraz, osim „političkog uticaja”, teć će se videti. Kažu da ni ministar Rasim Ljajić sa svojom SDP Srbije ne miruje, lobira i on u Valjevu, a za to su navodno zadužene visokopozicionirane dame u kabinetima „na prvom spratu” Gradske kuće u Valjevu, opet u dosluhu sa uticajnima u G17 Plus.

SMENA – U KK Metalac trener Velimir Gašić je napustio kormilo (čitaj smenjen), vratio se „trčeći trkom” Milovan Stepandić, koji je ekipu napustio u januaru 2010. posle odluke klupskih čelnika da „pleja” Nenada Stefanovića otpuste bez njegove saglasnosti. Kako je novinarima rečeno, Gašić je ostvario skroman učinak 7/6 u prvih 13 kola KLS, pa je vraćen Stepandić u paketu sa Draganom Galom Simeunovićem, koji je posle nekoliko sezona otpušten na kraju takmičenja u 2009/2010. godini.

Jasno je, međutim, bilo od početka, bar autoru ovih redova, da trener Gašić i predsednik kluba Duško Đukanović „voze na dva koloseka”. Gašić je ponavljao priču o nakani stvaranja mlađeg tima, Đukanović snivao snove o plasmanu u Superligu Srbije i „napadu” na NLB Jadransku ligu. To dvoje ne može zajedno, uostalom „i jare i pare” nikad nisu mogle! Velika je nepoznanica šta će Stepandić, bez pojačanja, moći da uradi jer ekipa ovako selektirana i ne može da igra ono što bi novi (stari) trener želeo.

Da skratimo, Velimira Gašića je u Metalac doveo dr Boško Đukanović, kažu na preporuku Iva Nakića, što je Duško doživljavao kao „uvaljivanje”. Stariji Đukanović je bio za to da Gašić ostane, mlađi brat je presudio drugačije. Tek će se videti da li će taj razlaz u poimanju stvari imati ozbiljnije posledice. A ljudima koji vode valjevsku košarkau ne bilo zgoreg da poslušaju fudbalskog maga Pepa Gvardiolu iz Barselone, koji je nedavno rekao: „Tajna uspeha je dobra omladinska škola!”

Komentari

Napredne drugarice | 11.01.2011 u 06:29

Слушај море Бранко, ценим да ће ово твоје сатирично приказивање шаролике политичке сцене за мене важног дела Србије на којој су се појавиле све могуће и немогуће комбинације боја и сојева све ради очувања власти-кажу највеће сласти, постати веома важна историјска грађа која ће у значајној мери допринети толико очекиваном расплету на нашој толико замршеној политичкој сцени на којој не да се не зна него се зна ко пије и ко плаћа. До расплета ће доће тек онда када онај ко плаћа-народ остане без цвоњка, а то је опет ценим веома близу! Захваљујем се аутору Бранку Вићентијевићу

Јован С. Илић | 11.01.2011 u 06:29

Upišite svoj komentar