| Januar 2011

Mioničanka Ana KrstićUmetnička mladost ovenčana nagradom ali i suočena sa stvaralačkim izazovima

Miroslav Trifunović

Dobitnica nagrade publike u Čačku, na jubilarnom, 25. Memorijalu Nadežda Petrović je Ana Krstić, likovna umetnica iz Mionice (diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu) za rad prostornu instalaciju pod nazivom „Devojke iz grada”. Nagrada publike omogućava Ani Krstić samostalnu izložbu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u narednoj sezoni.

(Foto: Ljuba Ranković)

Mioničanka Ana Krstić rođena je 1978. u Valjevu. Diplomirala u klasi profesora Mrđana Bajića 2009. godine. Osim skulpture, njen rad čine performansi, instalacije i video radovi. Samostalne izložbe: 2009. „Opšta mesta” u beogradskoj galerija Remont. Izabrane izložbe: 2010. „Žensko pismo” takođe u galeriji Remont i „Mladi majmuni” (zauzimaju grad) u Francuskom kulturnom centru;  2009. „Med i krv”, Booze Cooperativa, Atina; 2008. Aprilski susreti, SKC , Beograd; KEF 09 u Kulturnom centru REX i mnoge druge.

Nagrada publike je ustanovljena na 2. Memorijalu Nadežda Petrović, 1962 godine, kao izraz galerijske namere galerije u svoj program uključi lokalnu javnost i publiku. U sasvim slobodnom odnosu prema izloženim radovima publika glasanjem iskazuje šta od savremene likovne i vizuelne produkcije zadovoljava njen ukus i njene kriterijume. Nagradu je do sada dobilo 26 umetnika koji najvećim delom predstavljaju značajna i/ili najznačajnija imena nekadašnjeg jugoslovenskog umeničkog prostora i aktuelne srpske umetničke scene...

Negujući živi duh koji je u našu umetnost unela Nadežda Petrović, galerija u Čačku, već pola veka, pokušava da ostvari uvid u savremenu likovnu scenu (Memorijal se održava bijenalno) sa fokusom ka društveno osvešćenim i angažovanim radovima. Dugogodišnja direktorka galerije Milica Petronijević i umetnički direktor Memorijala Miodrag Krkobabić ove godine odlučili su se za tim sastavljen od kustosa mlađe generacije. Selektori 25. Memorijala su Maja Ćirić, nezavisni kustos iz Beograda, Una Popović, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Dušica Dražić, vizuelna umetnica i kustos i Miroslav Karić, kustos nezavisne umetnične asocijacije Remont iz Beograda. Na izložbi je predstavljeno 16 radova, objedinjenih zajedničkim programskim konceptom ovogodišnjeg memorijala – „Ja sam to što jesam/ I Am Njhat I Am”.

Nagrađeni rad Ane Krstić „Devojke iz grada” predstavlja prostornu instalaciju koju čini sedam „letećih” lavora u čijoj unutrašnjosti se nalaze audio, video i mirisni sadržaji. Centralno mesto zauzima lavor sa „Devojkom iz grada” – čuvenim spotom za pesmu Miroslava Ilića sa legendarnom Sonjom Savić, koji, po rečima autorke, za nju predstavljaju idealnu paradigmu našeg urbano-ruralnog identiteta, neprestane borbe između velikog grada i ostatka zemlje, šizofrene podele uzrokovane neravnopravnom raspodelom političke i ekonomske moći. Sonja Savić (inače rođena Čačanka) primer je neshvaćenog umetnika, žene koja se nije snašla u velikom gradu jedne male zemlje.

Ana Krstić od nedavno radi kao urednik likovnih programa u Kulturnom centru u Mionici. Budući da se zgrada Centra nalazi u temeljnoj rekonstrukciji, o svom povratku, angažmanu i planovima ovako razmišlja:

- Budući da se moji radovi bave statusom umetnosti i umetnika, posebno u Srbiji u današnjem trenutku, za mene poseban izazov predstavlja rad u instituciji. Smatram da se rekonstrukcijiom institucija može aktivno učestvovati u pokretanju društvene svesti i održavati aktivan odnos prema sopstvenoj kreativnosti. Zato mi šansa da radim u Kulturnom centru otvara brojne mogućnosti, od likovnog, kustoskog rada, uz kombinovanje programa od amaterske do akademske umetnosti, sa idejom da galerija Kulturnog centra u Mionici krene dobrim primerima Požege, Zrenjanina i drugih „malih sredina” koje ostvaruju znatne rezultate.

Ostaje da se nadamo da će tako i biti. Prvi korak u dobrom pravcu je učinjen.

Komentari

Mioničanka Ana Krstić | 7.01.2011 u 09:49

Upišite svoj komentar