| Januar 2012

Mrka i statisti

Branko Vićentijević

Ministar Mrkonjić (foto: FoNet)

Ministar Mrkonjić (foto: FoNet)

Kako je Koridor 11 iz Nepričave napredovao do panel diskusije na Divčibarama * Ko koga kopira, NNKZO ministra Mrkonjića ili obratno * Šta je državni sekretar Periša Simonović otvorio na Petom puku i zbog čega sirotinja ‘ranu sa kazana čeka pod vedrim nebom * Kako NNKZO gradi Skadar na Bojani pored Ljubostinje * Kako koaliciono funkcionišu paša Radiša (SPS) i kum Bobiša (DS) * Zbog čega je budući gradonačelnik valjevski Veliki Štrumf (DS) preusmerio sirotinjski Beovoz  na Prokop * Ko je kriv za loše rezultate KK Metalac u prvom delu sezone 2011/2012

Ministar je infrastrukturni Mrka opet poodio radove na Koridoru 11, u Nepričavi kod Lajkovca, a potom učestvovao na panelu (!), na Divčibarama, o značaju tog kapitalnog projekta za privredu zapadne Srbije (a i šire). Koliko je ta stvar ozbiljna, Koridor 11, svedoči i podatak da se na ubskom delu deonice Ub-Lajkovac mesecima ništa ne radi, a čelnici Ubske opštine i ne znaju kad Milutin Mrkonjić doodi u Nepričavu.

U novim „pričama iz Nepričave”, na novinarski upit šta se dešava sa radovima na području Ubske opštine, Mrka mlađoj koleginici veli: „Dušo, nisi ti to razumela, radi se (misleći, valjda, na lajkovački deo deonice), a kad već pitaš evo ekskluzive – za mesec dana biće tender za nove deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, 50-tak kilometara vredi oko 250 miliona evra, radiće domaći izvođači!”. Znano je već da Mrka drži rokove k’o babini zubi lastiš!

Stvari, ipak, stoji bitno drugačije – u Ubskoj opštini ne radi se mesecima, PZP kao član Nibens grupe u velikim je problemima, a prvobitna, delimična, eksproprijacija na toj deonici, u Stublenici, biva promašenom jer je u međuvremenu izmenjena trasa budućeg autoputa na Koridoru 11.

Veliki Mrka k’o da se ugledao na Malog NNKZO, partijskog druga Dragana Jeremića Poćutu, ili je ugledanje išlo u obrnutom smeru (nebitno je), tek i jedan i drugi rade šta ‘oće i kako ‘oće. NNKZO sve više se nameće kao Glavni Baja Valjevski, što bi sam rek’o „da sam ja neko do-mu od gradonačelnika…(ne daj Bože da nas još i to strefi u ovoj svekolikoj muci valjevskoj)”, sve pršti od obećanja i započinjanja.

Mala sportska dvorana na livadi ispod igrališta KK Student pored Ljubostinje, u inat pojedinim novinarima, započeta je, izliveni su temelji i tu se stalo. Čeka se, valjda, proleće i špic predizborne kampanje. Ne zna se ko je investitor (biće da je to ipak Grad Valjevo po „odluci odbornika”, ali te odluke nema među onima objavljenim u Gradskom službenom glasniku), a finansijer Zemljotresna direkcija iz novca namenjenog za obnovu još (najmanje) 1.200 kuća oštećenih u „mioničkom zemljotresu” 1998. godine.

Projekat je dobijen prepravkom „na brzu brzinu” postojećeg tipskog projekta. Dozvole su, opet u inat pojedinim novinarima, izboksovane gotovo uz „davljenje” nazočne načelnice u Žutoj gradskoj upravi, izvođač radova Ingrap Omni, mimo svih normi lepog ponašanja i zakonskih obaveza, među zainteresovanim ponuđačima izabran po sistemu „oni su ponudili najmanje, skini cenu stotinak ‘iljada da bi dobio pos’o”. Novogodišnji koktel SPS-a, ako vam je zanimljivo, održan je u Omni centru…

RADIŠA I BOBIŠA – Iz istog novca, namenjenog sanaciji kuća oštećenih u zemljoresu 1998, adaptirano (i dograđeno) 160 kvadrata prostora u MZ Krušik, na Petom puku, za ambulantu, apoteku i Mesnu kancelariju. Objekat otvoren, govorio Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, makaze drž’o dr Miša Srećković, bila kompletna SPS svita. Objekat ne radi, tek ga treba opremati, a 30-50 onih što se hrane obrokom Narodne kujne pri Crvenom krstu na otvorenom čekaju da sa kazana stignu pasulj, ili krompir, sa pola vekne ‘leba! „Jeste ‘ladno, al’ šta ćemo”, nevoljno su komentarisali u izjavama lokalnim elektronskim medijima. A što su pod vedrim nebom, pa nema ‘artije o tehničkom prijemu zgrade. U Crvenoj gradskoj upravi rekli kako znaju za problem, biće rešen za nedelju dana, a dodatno se oglasili izjavom, opet čerez pojedinih novinara, kako objekat i nije otvoren nego ga Zemljotresna direkcija predala na upotrebu Gradu!

Slični poduhvat priprema se i u Poćuti (!), pare iste, finansijer isti – NNKZO! U čitavoj priči nije nezanimljivo ni to kako se vlada gradonačelnik Zoran Jakovljević (DS) – zahvalan Mrki (njegovi ministri k’o da ga ne zarezuju), NNKZO mu sedi uz skute i rukave (videti, recimo, video klip sa panela na Divčibarama).

A gradonačelnik vrli na Ubu ode korak dalje i ne podrži kandidaturu Radomira Stevanovića, bivšeg načelnika Kolubarskog upravnog okruga i, takođe bivšeg, savetnika Dobrog Doktora, dr Jovana S. Tomića (NS), gradonačelnika valjevskog 2004-2008. Obrazloženje, moja skupština to neće prihvatiti, za pismenog znači da ga je, ne po prvi put,  ucenio NNKZO u ime SPS i svoje lično ime jer je „šet’o dupe” po Parizu e da bi vid’o kako to funkcionišu deponije sa reciklažnim centrima. A Stevanović je bio predložen za v. d. direktora kao ubski kadar.

Kad na taj način nije uspeo da obezbedi sebe i potčinjenu mu Direkciju, o čijem ćemo poslovanju drugom prilikom, može biti da će graditi Koridor 11 ili „ratnu prugu” Valjevo-Loznica. Ako mogu „paša Radiša” (SPS) i „kum Bobiša” (DS) da, koaliciono, s vetrom u leđa od Milomira Minića (paša) i Milovana Markovića (kum), dobiju poslove na rasveti u Pantićevoj ulici (Radiša) i udaranju metalne ograde u Bulevaru vladike Nikolaja (Bobiša), što se NNKZO ne bi malo igr’o pruge!

Pa, železnice se igra i prvi srpski vozovođa, MM Veliki Štrumf, koji se Valjevu, što ga poslalo u Beograd, odužio tako što je ukinuo sirotinjski Beovoz do Pančevačkog mosta (Karađorđev park i Vukov spomenik kao bitne prolazne stanice se podrzumevaju) i skrao ga u vukojebinu od Prokopa! Ono, može biti da MM svakodnevno na pos’o u Beograd ide Beovozom, pa se i sam pati (!). Tek, studenti, radnici i ostali putnici namernici sad vele kako im je Veljo iz Čačka omogućio najjeftiniji prevoz do prestonice, a ukinuo ga drug Marković. Objašnjenje iz Železnica Srbije o tome kako je Grad Beograd, za potrebe beogradskih vozova, „zakupio” velegradske železničke koridore nije ništa novo u ponašanju ovovremene političke „elite” u Srbiji – oni su odavno turili tapiju na naše jedine, jadne živote!

Zato, Velikog Štrumfa za gradonačelnika Valjeva na izborima 2012 – uslov je da se kandiduje glavom i bradom. Ako pobedi, nosim ga na krkače do Gunjaka ili Stanine Reke, neka sam izabere. U suprotnom, nosi on mene u Dučić, kod Mionice. Pošteno (ako taj slogan još važi za DS)!

STATISTI – KK Metalac je 2011. završio (ne)očekivano slabo – četiri pobede i 10 poraza u KLS, uz plasman u polufinale Liga kupa Srbije. Ekipa je bez Sinoveca, Ljubičića, Birčevića i Ljubojevića, koji su letos otišli u druge klubove, potpuno obezglavljena. Ni promena trenera, Boško Đokić umesto Milovana Stepandića, nije dala boljitak (bar za sada). Evidentno je da Metalcu nedostaju plejmejker, bek šuter, krilo, krilni centar… Nema vođe tima, atmosfera u svlačionici i van nje nije na potrebnom nivou, pojedinci igraju za ličnu statistiku, ceh je platio Stefan Atanacković, Metalčevo dete, tzv. pojačanja potpuno anemična. Stalno se najavljuje sveža krv, no niko još nije došao (bar do nastanka ovih redova, 28. decembra 2011, uveče). A u tom Metalčevom „hoću-neću”  mnogi dobri slobodni igrači su prošli pored Valjeva i otišli u druge prvoligaške destinacije. O Valjevcima u drugim klubovima, što traje godinama, da ne pričamo.

Predsednik kluba Duško Đukanović jedini tvrdi da ova ekipa ima potencijal (ako je to tako bio bi red da on sedne na klupu kao trener, on je ovu ekipu i selektirao), kuka na suđenje, optimista je što se konačnog plasmana tiče. Trener Đokić je posle poraza u Inđiji najavio borbu za goli prvoligaški život i konstatovao kako su pojačanja neophodna jer „ekipa koja je pre početka sezone slovila kao kandidat za sam vrh i Superligu Srbije (i u tim namerama doživela debakl) ne može da izbori opstanak”! Pritom priča o svojoj samostalnosti kao da nečuje predsednika Đukanovića, koji ima tvrd stav da i drugi koji u Metalcu „odlučuju” to rade uz njegovu saglasnost.

Situacija sve više liči na onu iz VŠK „Sveti Nikolaj”, koji je posle kratkotrajnog uzleta sa igračima van Valjeva, a nagažovanim za debele novce, doživeo krah.

Komentari

Mrka i statisti | 9.01.2012 u 10:46

Ма за Мрку нема зиме будући да је президент Тадић баш у вези Непричаве и то у самој Непричави изјави-не дирајте ми Мрку, што су оштроумни Непричавци одмах схватили да то значи-не дирајте ми социјалисте, а то опет значи да Мрка има стопостотну заштиту која у овој изборној години још више добија на цени. Рокове и све остало може да пробија до миле воље!

Јован С. Илић, Непричавац | 9.01.2012 u 10:46

Upišite svoj komentar