| Januar 2012

Valjevac Ličnost 2011. godine

Redakcija

Plaketa

Plaketa "Ljubomir Nenadović"

Jedanaestog januara, a to je dan osnivanja Izdavačkog društva „Kolubara”, Revija „Kolubara” će, osamnaesti put, izabrati Valjevca ličnost godine. U ime ovih novina to će učiniti žiri koji sačinjavaju naši novinari i saradnici. Pridružiće nam se poneki od dosadašnjih nosilaca ovoga zvanja.

 Najavljujući novi izbor Valjevca ličnosti godine donosimo i prve predloge za to priznanje. Podsećamo, u isto vreme, da za Valjevca ličnost godine konkurišu uspešni industrijalci i zemljoradnici, zanatlije i trgovci, đaci i profesori, političari i sveštenici, umetnici i sportisti, naučnici i novinari. Konkurišu, dakle, Valjevci svih zanimanja, bez obzira na pol, starost i prebivalište, baz obzira na politička i druga uverenja.

Nosilac zvanja Valjevac ličnost godine proglašava se na početku svake nove za proteklu kalendarsku godinu. Uvek se dodeljuje samo jednoj osobi.

Dobitniku ovog počasnog zvanja pripada, kao trajan spomen, plaketa sa likom Ljubomira P. Nenadovića (rad keramičara Milovana Blažića).

PREDLOŽENI KANDIDATI

Željko Krstivojević

Željko Krstivojević (Foto: Ljuba Ranković)

Srbija jeste finansijski nejaka, ali nije u takozvanom „kamenom” dobu po pitanju uvođenj automatike, odnosno robota u proizvodne procese. U to nas četiri i po godine uverava i valjevska inžinjering firm „Robotakt” čiji je osnivač i direktor diplomirani elektroinženjer ŽELJKO KRSTIVOJEVIĆ  (40). Reč je o jednoj od ukupno četiri firme ove vrste u našoj zemlji koje se bave takozvanom sistemskom integracijom fotoćelija za određene aktivnosti , odnosno poslove koje će obavljati roboti.

„Robotakt” je ujedno predstavnik i ovlašćeni serviser dve svetski poznate kompanije u ovoj oblasti – ABB i „Fanuk”. Firma čija je adresa na Šabačkom putu bez broja, u kojoj je na početku bilo zaposleno 12 a sada, zbog krize, šest mladih i stručnih ljudi, do sada je za najrazličitije poslove osposobila oko 30 robota instaliranih kako u domaćim tako i fabrikama i pogonima na prosturu negdašnje Jugoslavije i regiona. Na pitanje odakle mu tolika hrabrost da mimo metropola i ostalih „carskih” drumova ovako pametnu firmu otvori u Valjevu, Željko je objasnio da je upravo ključni motiv bio da nešto takvo uradi u svom gradu kojeg smatra podjednako naprednim i progresivnim kao što su roboti. A svi oni, dodao je, kojima su potrebna kvalitetna rešenja i usluge, lako će pronaći Valjevo i Šabački put.

Ovaj mladi i preduzimljivi čovek, koji je valjevskim robotima „zasukao” rukave, predstavlja pravu dragocenost za grad, njegovu budućnost i imidž. Stoga ne bi bilo rđavo da ga nagrada Revije „Kolubara” za Valjevca ličnost godine dodatno podrži u njegovoj sjajnoj misiji koja vrca među šljivama, malinama a bogami i pluralističkim kupinama.

Budo Novović, novinar lista „Politika”

 

Vigor Majić

Vigor Majić (Foto: Ljuba Ranković)

VIGOR MAJIĆ, direktor Istraživačke stanice Petnica je moj kandidat. Uoči godine u kojoj će, uz 50. godišnjicu te važne obrazovne institucije, njen rad podržati i UNESKO, bilo bi prirodno da zvanje Valjevac ličnost godine ponese čovek čijom zaslugom, pre svega njegovom, IS Petnica uživa veliki ugled. Pre nekoliko godina Majić je proglašen za ličnost godine u Srbiji, ali je tamo konkurencija blaža, u međuvremenu je, valjda, dorastao da za laureata bude izabran i među nama Valjevcima.  

U moje favorite za ovo zvanje spada i inženjer JOVAN DAVIDOVIĆ, generalni direktor „Krušika”. Najzaslužniji je što se nekadašnji industrijski gigant nanovo izdigao iz pepela.

Dušan Jovanović, fotograf

 

Dr VOJA MILUTINOVIĆ, višedecenijski ugledni dečji hirurg, ortoped, pedijatar... Naporedo i kompozitor, muzičar, jedan od utemeljivača Valjevskog Jazz festa... Dobitnik mnogobrojnih nagrada za komponovanje muzike na republičkim i medjunarodnim festivalima... Svoj ugled u Valjevu duguje izuzetnom radu, posvećenosti i nepripadanju bilo kom klanu, politickoj stranci ili funkciji... Istinski ugledni Valjevac.

BRANKO VIĆENTIJEVIĆ, urednik, novinar... Jedan od retkih doslednih zastupnika demokratskog prava na slobodu pisane reči, bez obzira na promene iz totalitarnog u diletatantsko demokratsko drustvo... Dosledni borac za slobodu medija u Valjevu što je daleko teže s obzirom na tradicionalnu palanačku uskogrudost vlasti.... Pravi primer za to je činjenica da je jedini izostavljeni iz ovogodišnje odluke komisije grada za opštinsko priznanje sramnom odlukom skupštinske koalicione partijske nagodbe.

BOGOLJUB BOBAN PANTELIĆ, vlasnik Štamparije BOSIS, jednog od retkih privrednih subjekata u Valjevu koji umesto smanjenja broja zaposlenih i gašenja privredne deletnosti, radi na značajnom proširenju proizvodnih kapaciteta... Veoma uključen u drustveni život grada redovnim pomaganjem gotovo svakog oblika stvaralastva.

DUŠAN JOVANOVIĆ, umetnički fotograf, kolekcionar jedne od najobimnijih i najkvlitetnijih zbirki fotografija istorijskih znamenitosti, prirodnih lepota i gotovo svih oblika društvenog zivota Kolubarskog kraja... Dolaskom na čelo Moderne galerije daje značajni lični pečat (donoseci bogato iskustvo u radu brojnih društvenih inicijativa, zasnovanih na neizbežnom entuzijazmu)  unapredjenju i ponovnoj živosti ove prestižne ustanove kulture... Posvećuje posebnu pažnju radu mladih likovnih stvaralaca i mladih umetnickih fotografa nagoveštavajući mogućnost značajnijeg otvaranja i dinamizma Moderne galerije...

Da postoji nagrada za kolektivne junake, svakako bi trebalo uvrstiti porodicu ubijenog premijera ĐINĐIĆA koja, prepuštena sama sebi, pokušava da pojedinačnim tužbama utvrdi istinu o očiglednoj političkoj pozadini ovog zločina koji je za više decenija Srbiju vratio unazad.

Miroslav Trifunović, reditelj

 

Zoran Jakoviljević

Zoran Jakoviljević (Foto: Ljuba Ranković)

Za 2011. godinu kažu da je nikad gora i nikad teža. Otuda, ni malo nije bilo lako uraditi nešto valjano i vredno pažnje u godini kada para nema, a nezadovoljstva i besa i, previše, ima. Moj predlog za laskavo i  prestižno priznanje „Valjevac ličnost 2011. godine” je ZORAN JAKOVLJEVIĆ, gradonačelnik. Sumirajući, za novogodišnji program, šta je  učinjeno a šta ne u godini koja je na izmaku, bila sam, priznajem, iznenađena, da je ipak mnogo više učinjenog.

Urađene su Karađorđeva  i Pantićeva ulica, asfaltirano preko 40 km ulica u gradu, rekonstruisan Gradski trg, urađen prvi  kružni tok, rekonstruisan Urgentni centar, Dom zdravlja. Dom vojske je vraćen gradu,  prodate lokacije u Industrijskoj zoni, gradi se obdanište u Gradcu (prvo u toj mesnoj zajednici), nastavljeni radovi na školi u Brđanima, otpočeli radovi na izgradnji Transfer stanice.  Valjevo je prvi grad u Srbiji koji je vratio crkvene knjige, među prvim gradovima  je uveo elektronsku upravu – izvod iz matične knjige rođenih. Otvoren za građane kontakt centar, za porodilje povećana novčana naknada, za penzionere preko 65 godina starosti obezbeđen besplatan prevoz, za privatnike smanjena taksa za isticanje firme.

U ovoj godini beležim i podrške (novčane). Podrška građevinskoj operativi, podrška medijima, podrška kulturi, sportistima, talentovanim mladim uspešnim ljudima... Posle nekoliko godina pauze organizovan je doček Nove godine na Trgu, a po prvi put Valjevce će zabavljati Valjevci. Mladim muzičarima data je prilika da sviraju u svom gradu. Sve ovo desilo se za gradonačelničkog mandata Zorana Jakovljevića.

I konačno, uz Slobodana Ilića, naš gradonačelnik  izgovorio je ono čuveno NE Mlađanu Dinkiću za „ode Gorenje u Zaječar” . I ako pitate upravu „Gorenja”,  ko je zaslužan što će slovenačka firma sledeće godine (ako nas sve ne proguta kriza) graditi još jednu fabriku u Valjevu, odgovoriće – vaš gradonačelnik.

Milomir Romanović

Milomir Romanović (Foto: Ljuba Ranković)

Moj predlog je proistekao i zbog toga što se Zoran Jakovljević nije ponašao kao političar, nego kao gradonačelnik koji je u okviru svojih nadležnosti štitio interes Valjeva i radio za Valjevo. Kad se sve sabere, Zoran Jakovljević je bio gradonačelnik, a ne političar. Valjevac je!

Darija Ranković, Radio „Patak”

 

MILOMIR ROMANOVIĆ, slikar i profesor, i te kako zaslužuje ovo prizanjanje zbog svega što čini. I kako čini. Čini čast Valjevskoj gimnaziji i gradu Valjevu.

Ljiljana Ljiljak

Komentari

Valjevac Ličnost 2011. godine | 7.01.2012 u 17:18

Upišite svoj komentar