| Jul 2009

Junska preterivanja

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Nemarenje za vlast u mesnim zajednicama * Sve više nezaposlenih i neosiguranih * Povratak Izraelaca u Valjevo? * Donatorski podvig Ljižanke Marije Sajić i škrtost Ministarstva prosvete spram Istraživačke stanice * Sumnjičenje lekara * O Valjevcima i Slovencima * Međunarodni salon fotografije * „Ćeif” * Džaba krečenje * Kiša

1. Mnogo buke zbog obaveze uvođenja fiskalnih kasa i u oblasti zdravstva i turizma * Sa Festivala glumačkih ostvarenja u Loznici Branko Antonić, prvak Gradskog pozorišta „Abrašević”, doneo još jedno u nizu zvanja najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera”.
 
2. Gradsko veće Valjeva odlučno u stavu da lokalni budžet više neće podmirivati i kreditirati dugove i gubitak Toplane i Javnog komunalnog preduzeća od ukupno 50-tak miliona dinara. Petina korisnika grejanja platila jedva polovinu računa *  Na Međunarodnom festivalu novinara poljoprivrednih rubrika „Selo pres” Predragu Lučiću, novinaru Televizije Valjevo, dodeljena specijalna nagrada za emisiju „Plodovi”.
 
4. Svršeni osnovci u elitnim valjevskim restoranima slave malu maturu, neretki uparađeni i namlovani k’o matori. Opuštanje od pretprijemne groznice, mada za 80.500 budućih srednjoškolaca ima dovoljno mesta * Poslovni fakultet „Singidunum” u Valjevu organizovao tribinu o savremenim komunikacijama sa Dajanom Kromar, ekspertom iz SAD.
 
5. Grad ojadio poljoprivrednike zapadne Podgorine. U Osečinskoj opštini stradala letina na 850 hektara sa štetom od oko 160 miliona dinara. Stradali i voćnjaci Balinovića i Rovni * Lepa izložba najuspešnijih ostvarenja polaznika radionice „L.U.V.R.” u Valjevskoj gimnaziji. Sa talentovanom decom ometenom u razvoju radili slikari Željko Vitorović i Milomir Romanović * Klub „Grin bajk” i zeleni biciklisti iz desetak gradova Srbije raščišćavali divlje deponije po Valjevu i promovisali punktove za odlaganje elektronskog smeća. Zvezda akcije bio je Rambo Amadeus.
 
6. Najzad sunce, a samo dan posle stradanja od grada u odbrambene stanice stigla dopuna od po šest raketa * Na Divčibarama otužna priredba „Beli narcis”, ni nalik nekim davnašnjim. Ovogodišnja Mis Beli narcis je Jelica Alić iz Osečine * Valjevski biljari na Lekotivitim stazama Valjevskih planina, ovaj put u Podbukovima kod domaćina Mila Obradovića.
 
7. U Brankovini svečanost povodom Dana policije * U noćnoj tuči u centru Lajkovca ubijen 17-togodišnji Dejan Čančarević iz Rubribreze.
 
8. Duhovni ponedeljak – slava grada Valjeva * Potpisan protokol o saradnji Valjeva i Novog Beograda * Muke meštana Gorića sa izlivanjem kanalizacije. posledice stihijske gradnje na podvodnom terenu sada padaju na teret čitavog grada.
 
9. Defileom mališana okončani Dečji dani kulture * U petničkom bazenu obuka plivanja za sve prvake škole „Sestre Ilić” * O glumi i duhovnosti u Omladinskom centru kazivao Nebojša Dugalić * Ucvetale lipe, prepuni kafići, iznova šetališnim Tešnjarom do zore luduju tek promovisani maturanti...
 
12. Raspust! U Osečinskoj opštini je 14 vukovaca a đak generacije ja najbolji matematičar Đorđe Živanović. * U Medicinskoj školi se hvale odeljenjem pedijatrijskih tehničara sa 28 odličnih učenika i prosečnom ocenom 4,73. * U Mionici oglasili završne pripreme za otvaranje srednje škole... * Klinci u mom sokaku još se igraju, umesto da bulje u televizor i kompjuter. Mala Natalija poverila je svojim drugarima da njen brat „obožava gole ženske na motoru”.
 
13. U Okružnom sudu u Valjevu savetovanje o izvršavanju alternativnih sankcija, jer su nam zatvori prepuni, u njima je sada 10.600 kažnjenika * Obeležena 20. godišnjica Kluba lečenih alkoholičara „Lav”. Kroz savetovalište je prošlo 1324 zavisnika a 80 odsto njih je izlečeno * Apsolvirala prva generacija studenata Poslovnog fakulteta „Singidunum” * Na površinskom ugljenokopu u Malom Borku arheolozi našli dva kostura stara 7.000 godina.
 
15. Slab odziv birača na prvim neposrednim izborima za skupštine šest gradskih i 15 seoskih mesnih zajednica Valjeva. Odazvalo se jedva 12 odsto birača, u najvećem valjevskom naselju Kolubara II tek dva i po odsto * Najtopliji dan ove godine – 34 stepena.
 
16. Vest u svim medijima da roditelji bebe umrle netom po rođenju optužuju dvoje valjevskih ginekologa koji su vodili porođaj zasenila je zabrinjavajući podatak Zdravstvenog centra da je sve više neosiguranih pacijenata, njih oko 40.000 * Neformalno, novu sezonu Događanja u dvorištu biblioteke otvorilo je kazivanje Zdravka Rankovića o Valjevcima i Slovencima u 19. i 20. veku * Biciklistička trka kroz Srbiju u Valjevu i na Divčibarama.
 
17. Sve manje posla i sve više nezaposlenih u našem kraju. U Valjevu broj nezaposlenih povećan za sedam odsto a u okrugu dva odsto, ili za 257. Ipak, najavljeno je 20-tak programa sa 265 radnih mesta * Izložba likovnog ateljea Omladinskog centra koji vodi Katarina Marinković i predstava Škole glume pod vođstvom glumca Igora Ilića.
 
18. Na Jovanovića imanju u Šarbanama Poljoprivredna stručna služba predstavila najbolje sorte pšenice. Žetva se bliži a ratari se ne uzdaju ni u naročit rod ni u kakvu vajdu * Po ugovoru sa REIK „Kolubarom” u Lajkovačkoj opštini će do avgusta u komunalnu izgradnju biti uloženo 86 miliona dinara, a do kraja godine u opštinsku kasu će priteći milion i po evra * U godini svog jubileja Društvo istraživača anketira Valjevce o 101 razlogu za ostanak u zavičajnom gradu, od Tešnjara i Gradca, do čarobnih sitnica poput uštipaka kod Šmekera.
 
19. Istraživačkoj stanici u Petnici iz Engleske je stigla oprema za biohemijsku laboratoriju vredna 100.000 evra, dar Ljižanke Marije Sajić * U Galeriji Narodnog muzeja Treći međunarodni salon fotografija sa 104 autora iz 33 zemlje * U Domu kulture dobrotvorni koncert svestranog muzičara Slobodana Trkulje u korist obnove Valjevske crkve * U ubskoj galeriji „Sveti Luka” izložba slika Dejana Bogojevića.
 
20. U okviru saradnje na projektu vizije grada do 2020. godine, koji finansira holandska Vlada, delegacija Valjeva u poseti Sitard – Galenu * Na Ubu veče sećanja na pesnika i boema Miroslava Antića.
 
23. Iz Valjeva opet ružna udarna vest: Istraživačka stanica Petnica alarmira da još nije dobila ni dinar od obećana 24 miliona dinara iz Ministarstva prosvete, čime su ugroženi svi letnji programi. Istovremeno, priprema se proširenje kapaciteta Stanice! * Valjevska industrija kože u trećem pokušaju privatizacije ostala bez kupca, uz dugove i gubitak od po 190 i više miliona * U Diplomatskom klubu u Beogradu, posredstvom Mađarske ambasade, izložba slika Zorana Andrića * Sjajna predstava „Ćeif” Beogradskog dramskog pozorišta i Egon Savina.
 
24. Predstavnici Kolubarskog okruga u Sloveniji na poziv „Gorenja” i Instituta za ekološka istraživanja iz Velenja. Prilika za dragocena iskustva u zaštiti životne sredine * U Gradskoj kući prijem za 115 valjevskih vukovaca * Otkrivena spomen ploča sa imenima 57 palih boraca i preminulih invalida ratova 90-tih godina.
 
25. Ministar prosvete Žarko Obradović tvrdi da rad Istraživačke stanice u Petnici neće biti ugrožen, jer je za nju obezbeđeno 7,6 miliona dinara * Ambasador Izraela Artur Kol izjavio da su privrednici njegove zemlje zainteresovani za saradnju sa Valjevom. Od 1992. godine zamrle su veze čak i sa zbratimljenim gradom Rehovotom.
 
26. Danima lije kiša. Danas najviše štete od poplave trpi Mionica.
 
28. Dan maline u Brankovini.
 
Ulazak u leto obeležen je bezmernošću. Najpre smo se pržili a potom kiša nikako da stane. U svemu gubimo dragoceni osećaj za meru stvari, ljudskosti, praštanja i poštovanja dostojanstva, makar dece. Olako sumnjičimo i žigošemo. Preterana želja za očuvanje instant lepote stajala je života Majkla Džeksona i Faru Fosit. Ali, sa Oljom Ivanjicki poljuljana je nada da istinska svežina duha i mladalački sjaj radoznalih očiju mogu biti večni.

Upišite svoj komentar