| Jul 2010

Junske nevere

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Nebeska pohara – oluje, grad i poplava. * „Spreg”. * Malinari najzad zadovoljni. * Eparhija protiv vampirskog brenda. * Sjaj i beda knjižarstva: otvorena „Laguna” – ugašen „Plato”. * Međunarodni salon fotografije „Život”

1. Zapaženo  gostovanje Gradskog pozorišta „Abrašević” na maloj sceni Naradnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Leptirica” * Valjevcu Dušku Bojinoviću   priznanje za skulpturu „Pas” na Majskoj izložbi primenjenih umetnosti u Beogradu * Zbog kvara na električnim vodovima noćas na Železničkoj stanici u Valjevu  izgorela dva vagona  Beovoza.

2. Učenica iz Brankovine Nada Dragojlović drugonagrađena na republičkoj smotri „Istraživanjem  do znanja” za svoj rad „Moja porodica u 20. veku”. 

3. Gradska skupština raspravljala o stanju valjevske privrede,  posebno u fabrici vijaka „Gradac”. Traži poništenje privatizacije ako se potvrde ozbiljne  nepravilnosti na koje ukazuju  radnici  „Gradca” tokom dvomesečnog štrajka * Valjevo se oprostilo od Jordana Ivanovića, velikana jugoslovenskog sportskog novinarstva. Ko bi ga mogao zaboraviti, sem da zaboravi sebe.

4. Na međunarodnom festivalu „Dani harmonike” u Ugljeviku apsolutni pobednik  Valjevac Aleksandar Nikolić a prvonagrađeni  Aleksa Mirković i Jovan Jovanović.

5. Na matematičkoj olimpijadi „Arhimedes” u Beogradu prva nagrada za valjevsku gimnazijalku Sanju Malešević i druga za Mariju  Ognjenović iz Osnovne škole „Sestre Ilić” * U Podbukovim pohod „Lekovitim stazama Valjevskih planina” posvećen blagotvornim svojstvima trešnje * Za Svetski dan planete svi se razleteli da pokupe silno đubre na javnim mestima i kraj reka. U Valjevu su skupili 450 kubika otpada, koliko do sledećeg jutra kad samo u parkovima osvane na stotine  ispijenih plastičnih boca piva i koječega.

6.  Održani izbori za Savet nacionalnih manjina. Najbolji odziv, uglavnom Roma,  u Mioničkoj opštini (62 odsto) * U Rubribrezi otvoren obnovljeni seoski Dom kulture.

7. Vest dana otvaranje prave knjižare  „Laguna” u lepom prostoru  kod sata u Knez Miloševoj ulici * Mali maturanti iz večeri u veče u „Grandu” slave izlazak iz „magarećih godina”. Dečaci su malo uredniji a devojčice se baš trude da budu k’o matore klecajući na visokim potpeticama.

8. U Valjevu otvorena Italijanska poslovna kancelarija za Zapadnu Srbiju * U Internacionalnom umetničkom studiju  izložba slika Luke Berberovića „Poetika Mediterana”.

9. Zavod za udžbenike poklonio školama u Osečini i Peckoj po pet računara  i 400  knjiga za najbolje učenike * Ub domaćin Dečje pozorišne smotre sa 10  najboljih  dečjih predstava od kojih, začudo, nijedna nije iz našeg kraja * Proglašenjem najboljih na konkursu za stihove na temu „Želim da ti kažem” u Valjevu okončani Dani dečje kulture. Najlepše pesme napisale su Marija Teodosić iz Leskovica i Jelisaveta Novaković iz škole „Nada Purić”.

10.  Valjevo posetile sportske legende – Dane Korica i Aleksandar Šoštar *  Uhapšena još dva dilera droge i zaplenjeno 70 grama heroina.

11. Podockan i ne bez neprijatnih prigovora opozicionih odbornika za nedomaćinsko trošenje – Gradska skupština usvojila Završni račun budžeta za prošlu godinu * U Narodnom muzeju otvoren Majski međunarodni salon fotografije „Život”. U konkurenciji stotinak autora  druga nagrada za kolekciju pripala je Valjevcu Branislavu Brkiću, kao i plaketa „Đorđe Bukilica” za najbolji portret * Oko 250 raspevanih mališana iz Valjeva i Loznice  nastupilo  na koncertu „Srbija u ritmu Evrosonga”. Deca su nekad sanjala da budu filmski glumci a danas pevači. 

12. Vlasnik „Gradca” Dušan Sekulić pripretio tužbom zbog štete koju trpi dvomesečnim štrajkom  radnika * Škola kompjuterske grafika i slikanja „Raskršće” na Desankinom vencu održala takmičenje u crtanju. Nagrađeni su Bojan Damjanović iz škole „Desanka Maksimović” i Miljana Čalić iz škole „Sestre Ilić”.

14. Zahvaljujući ugljenokopu Lajkovac doneo novi, skoro za trećinu bogatiji budžetski rebalans, tako da će imati milijardu i 150 miliona dinara u opštinskoj kasi * U manastiru Ćelije  obeležena prva slava Prepodobnog oca Justina, nakon njegovog nedavnog proglašenja svetiteljem * Pred  Domom kulture  koncert italijanskog ansambla „Moreskanova” * U Skadarliji izložba slika Zorana Andrića „Boje Kipra” * U Ljiškoj biblioteci koncert violinistkinje Jelene Rokvić.

15. Malina dobro ponela a prva otkupna cena u Gornjoj Bukovici  je  130 dinara * Odeljenje  muzičke škole u Lajkovcu sa 51 učenikom uselilo se u  veći i bolji prostor nekadašnje opštinske kuće.

16. Taman se obradovasmo još jednoj  knjižari u gradu a danas iseliše kafe-knjižaru „Plato”, mesto koje smo voleli i gde smo se sretali. Na opštinsku ponudu za novi zakup niko se nije odazvao, jer se knjižarstvo  izgleda ne isplati * Otvoren Sedmi sajam privrede Kolubarskog okruga „Spreg” sa oko 120 izlagača i gostiju iz Kragujevca, Požarevca i više vojvođanskih gradova * Popodne  dolinom Kolubare protutnjalo olujno nevreme koje je nanelo grdne štete i nevolje u selima  Valjevske, Mioničke i Lajkovačke opštine. Mnogi su ostali bez krova, pa i Dom zdravlja u Lajkovcu, a zbog kidanja električnih vodova stali  i vozovi.

17. Valjevska eparhija negoduje što se vampir Sava Savanović koristi kao turistički brend našeg kraja: „Treba da tražimo istinite simbole života, koji neće biti samo ukras, marketinški trik, podsmeh i „brend”, već vidljiv izraz onoga što jesmo”, stoji u saopštenju Eparhije * Na pozivnom konkursu Grada  za spomenik borcima ratova 90-ih godina odabrana skulptura Nemanje Radojičića – stilizovani mač u kamenu, s neizbežnom asocijacijom na mitski Eskalibur.

18. Šesnaest učenika Tehničke škole posle obuke u Velenju dobilo „Evropas”- dokaz da su  osposobljeni po evropskim standardima * Ubska opština nagradila 44 svoja najbolja učenika *  Prva škola stranih jezika „Lingva” obeležila 20. godišnjicu * Za mesec i po dana 14 ujeda zmija, od kojih je polovinu zadao poskok * Emisija TV studija B „Gradologija”  oslikala Valjevo boljim i lepšim nego što ga mi uistinu doživljavamo * U Osečini izložba zavičajnih suvenira polaznika dečje vajarske radionice.

19. U sred dana Valjevo i okolinu zadasila nezapamćena oluja sa gradom koji je uništio svu vegetaciju. Gradonosni oblak širok 15 kilometara harao je od Osečine do Šušeoke. Mnogo štete  pričinio je Valjevu, čijim su  ulicama tekle bujice a ledenice  skupljane lopatama.

21. Regionalni krizni štab ocenio da se subotnja nepogoda nije mogla sprečiti, ali se mogla ublažiti da je bilo više protivgradnih raketa, bez kojih je ostala trećina stanica. Kiša prvog dana leta ne sluti na dobro * Predstavljen projekat Agro-biznis centra u Lajkovcu, čiji će prvi deo biti otvoren krajem septembra * Prijemni ispit za 1.792  nova srednjoškolca u našem kraju za koje ima dovoljno mesta.

23. Kiša od preksinoć neprekidno pada. Posle oluje i grada, eto nam i potopa.  Osečina  je pod vodom, zamalo i Ub. I dalje plaćamo danak neregulisanim vodotokovima i nepametnoj gradnji na depresivnom terenu * Radnici „Gradca” sa predstavnicima grada u Ministarstvu ekonomije traže osam zaostalih zarada, uplatu doprinosa i socijalni program. * Valjevska biblioteka predstavila Sabrana dela Dragoljuba Jovanovića.

25. Šteta od grada, olujnog vetra i poplava procenjena  na više od 500 miliona dinara. Stradali su usevi na 19.000 hektara i 780 hektara voćnjaka. U Tamnavi poplavljeno 21 selo i 4.000 hektara, zaraženo  560 bunara a voda je prodrla i u mnoge kuće na Ubu *  Svečanost za 114 valjevskih vukovaca * Počele Valjevske letnje igre za mlade  hip-hop muzičare, brejk densere, autore stripa, rolere i skejtere...

26. U osmodnevnoj poseti Pfafenhofenu 16 valjevskih srednjoškolaca * Međunarodni plivački kup u Petnici sa više od 350 takmičara.

27. Kišni Dan maline u Brankovini. Voćari ovog puta zadovoljni cenom od oko 100 dinara, pošto malinu više traže nego što je ima * Posle obilaska postradalih od nevremena u Podgorini ministar Milan Marković najavio 40 miliona dinara kao interventnu pomoć Vlade celom Okrugu.

28. Valjevo, zajedno sa Novim Sadom i Kraljevom, steklo mogućnost da za sopstveni razvoj koristi novac koji nudi svetsko tržište kapitala * Izabran izvođač radova na autoputu Ub – Lajkovac.

Nebo nam nije sklono. Leto odmiče a oblaci se ne razmiču i svaki čas kiši. Ostaje nam samo da se nadamo da će nas zaobići neke nove oluje, grad i potopi. Da li je to samo nostalgija, ali leta su u našem detinjstvu bila duga i topla, jeseni kišne i vetrovite a zime snežne. Možda smo se u međuvremenu o prirodu ogrešili i sada stojimo nemoćni pred njenim hirovima.

Komentari

Junske nevere | 5.07.2010 u 05:37

Огрешили смо се о природу него шта Љиљо!Кад год је реч о том греху треба се подсетити шта је рекао поглавица Сијетла када су моћници хтели да купе земљу на којој је његово Племе било насељено. Моћници нису тај вапај увазили већ су ту земљу отели. Било би добро да ваша уважена Ревија објави цео текст тог поглавичиног вапаја, што ће обрадовати наше и екологе широм света!

Јован Илић | 5.07.2010 u 05:37

Upišite svoj komentar