| Jul 2010

Škola fotografije za osnovce

Đorđe Đoković

U okviru Lokalnog plana akcije za decu grada Valjeva, u organizaciji Foto kino kluba Valjevo i Centra za kulturu Valjevo, organizovana je škola fotografije za 25 osnovaca od petog do osmog razreda.

U toku dve nedelje deca su – uz pomoć Dušana Jovanovića, Đorđa Đokovića i Siniše Jovanovića – imala priliku da se upoznaju sa fotografijom kroz nekoliko predavanja i prezentacija, ali znatno više kroz snimanje na terenu i pregledanje i komentarisanje snimljenih fotografija. Cilj škole je da se deci predstavi i približi fotografija.

(Foto: Ljuba Ranković)

Tokom trajanja škole, polaznici su mogli da se upoznaju sa nekoliko vrsta fotografije, da nauče kako da snimaju portrete, arhitekturu, „lajf”, pejzaže i makro. Jedan dan bi se snimalo po gradu a sutradan bi se u Modernoj galeriji pregledale i komentarisale te fotografije. Organizovana su dva izleta, u Bebića Luku, gde su se deca bavila makro fotografijom i snimanjem pejzaža, i u Paštrić, gde smo bili gosti kod biologa Predraga Pece Petrovića. Nažalost, u Paštriću nas je sačekalo loše vreme pa je izostalo fotografisanje Ribnice, Ribničke pećine i sela. Vreme provedeno tamo iskoristili smo za snimanje detalja u starom seoskom domaćinstvu. U gradu smo snimali „lajf”, portret i arhitekturu.

Petak je bio prilika za odlazak na pijacu gde su deca mogla da vide kako se snima „lajf” fotografija. Nakon dve nedelje fotografisanja po gradu i dva izleta u prirodu sledi pregledanje, odabir fotografija i priprema izložbe.

Vreme nije bilo najpovoljnije za fotografisanje, ali i pored toga deca su tokom ove dve nedelje

„napadala” prolaznike i sve drugo što im je bilo interesantno svojim foto-aparatima. Rezultat će se videti na izložbi, koja će sredinom jula biti organizovana u Centru za kulturu Valjevo.

Komentari

Škola fotografije za osnovce | 29.03.2011 u 15:05

Upišite svoj komentar