| Jul 2011

Zakon

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Ukinuta OSA, u pravom trenutku, taman kad stignu milioni od Dinkićev zakon, da se to lepo podeli za otpremnine i nova radna mesta za Naše drugove na belom 'lebu.

(Foto: Ljuba Ranković)

Reklo bi se sve po starom, a kako bi: Skupština donosi zakone, proizvodnja sve veća, kriza, vele, otišla, ima i sitni’ problema, ali to ide u rok službe, Evropa samo što zvanično nije rekla, ‘Ajte vamo, ‘de ste dosad. U međuvremenu se pripremamo, radimo radove, spremamo logistiku za taj veliki korak. Eto, onaj Slobodan Milosavljević, što do juče bio dva puta ministar, nije više ministar. Racionalizacija i smanjenje Javne potrošnje. Tako treba. Taj Milosavljević, pošto nije više ministar, bio kandidat za predsednika Privredne komore Srbije, ali nije više, povuk’o se. Tako je, treba energično sa tom večitom birokratijim, s onim što večito na grbači naroda. Zato je taj Milosavljević, opet vele, turen bude Član Upravnog odbora Naftne industrije Srbije. Za pare naravno, Velike.

I na ostalim poljima široko polje, javljaju da Kusturica Emir krenuo u novi poduhvat. U Višegradu će gradi Kamengrad, „prvi projekat u istoriji čovečanstva koji je inspirisan literaturom”, knjigom Na Drini ćuprija nobelovca Ive Andrića. Radovi na Kamengradu počeli na Vidovdan, i ima koštaju oko 12 miliona evra. Tu će bude sve k’o u Drvengradu, samo lepše i starije, o svaki dinar, koji će da Republika Srpska, odnosno Milorad Dodik, će vodi račun  lično Kusturica Emir. Kusturica, kako samo on ume, dakle umetnički, rek’o da Kamengrad treba da pacifikuje sva ratna iskustva koja mu nisu dozvolila da se razvije renesansa. Sad će tu bude i renesansa, i ostali stilovi, otomanski, hrišćanski, austrougarski. Moguće bude i Film, jerbo Dodik na otvaranju radova u Višegradu rek’o da bi mnogo voleo vidi film Na Drini ćuprija na velikom platnu, u režiji Zna se Koga, to će mnogo košta, ali će se on potruditi. Još rek’o da ozbiljno stoji iza ozbiljnog projekta Kusturice, koga ne bi ni bilo da Kusturica nije navaljiv’o na Dodika sve dok ovaj nije prist’o. Ima oni koji vele, pitaju, šta to Kusturica pacifikuje u Višegradu, gradu u kome pre rata Muslimani bili većinski, gde su se desili mnogi zločini, i ‘de sade od nji’ ima samo hodža, ali je Kusturica umetnički odgovorio da ko god radi i gradi biva kritikovan, od onih koji ne rade i ne grade. Stoji, nije da ne stoji, pogotovu kad drugi daje pare da se igraš.

A u Skupštini Srbije usvojen Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, takozvani Dinkićev zakon, po kome će lokalnim samoupravama pripadati 80, umesto dosadašnjih 40 posto iz poreza na zarade, što je nekih 40 milijardi dinara jošte, koje će od jeseni dobiti gradovi i opštine. Dinkić, po usvajanju Zakona, rek’o da je usvajanje Zakona pobeda građana Srbije, kao i da je ovo prvi i najvažniji korak ka decentralizaciji. Još rek’o da usvajanje zakona oduzima moć političkom vrhu u Beogradu, koji se plaši da gubi na važnosti, te da će novi propisi omogućiti da gradovi i opštine budu samostalni od Republičke vlasti. Vlast, zarad mira u kući, funkcionisanja vlasti, izglasala zakon, ali i u poziciji vele da ne misle da je ovo bilo kakav korak ka decentralizaciji, niti da će na ovaj način biti rešeno finansiranje lokalne samouprave. Ukratko, predizborno češanje Dinkića, jer, biće k’o što biva, naročito sa Dinkićevim usrećivanjem građana, nema od toga ništa.

A nema ništa pogotovu i naročito zato što nije precizirano u koje će svrhe taj novac da se troši, pogotovu i naročito što zdravog novca nema, te da zbog ove Dinkićeve demagogije sledi novo zaduživanje u inostranstvu. Blic anketa među gradonačelnicima i predsednicima opština veli ‘de će oni troše pare, U Novom Sadu ‘oće ulice i arhiv, u Kragujevcu zatvoren bazen, Svrljigu zamene azbestne cevi, a u Beloj Palanci čovek skeptičan da će dobiti pare, ako kojim slučajem pare pristignu ima da ih potroše na javna preduzeća, da bi ih održali. Sva je prilika da će svuda gro para tu i otići, u javna preduzeća, javne delatnike i ostalu golematu gradsku i opštinsku administraciju.

U Kraljevu je izvesno da će deo para ode u Novu komunalnu policiju, jerbo nova vlast, koju čini Evropska Srbija, ne priznaje komunalne policajce koje zaposlila prethodna vlast, i na koje potrošeni milioni za obuku. Vele da sve bilo namešteno i po partijskoj liniji, taj konkurs, sad će biraju nove komunalne policajce, po svoj konkurs.

I u Valjevu raspisan konkurs za Komunalnu policiju, ali će vele, na taj konkurs, biti primljeni oni koji već rade i imaju uniforme. Ti koji rade i imaju uniforme, i kola i plate, već prošli Konkurs, javna je tajna da je i tu radila kvota, ‘voliko demokrata, ‘voliko socijalista, manje od toliko dssovaca, Dinkićevi’ eksperata, Vukovih esperantista...

U Valjevu se jošte desilo da ukinuta Opštinska stambena agencija, ko ne zna javno preduzeće koje je osnovano 2005–e da bi se realizovala italijanska donacija za izgradnju stanova za izbeglice. Agencija 77 stanova radila pune četiri godine, do 2009, i posle toga ništa. Za to ništa nastavili da primaju plate. Vele za prošlu i ovo godine koštali opštinu Osam miliona dinara. Ko ne zna, koštali su i više, prvo sa nju upravljali radikali, tako što su, po priznanju čoveka koji tamo rukovodio, uplaćivali Pet posto u partijsku kasu. Mo’š misliti, pet posto od donacije za izbegličke stanove. Sad upravlja DSS. Taj što direktor veli da će svi zaposleni dobiti otpremnine. Za pretpostaviti je da tu neće biti problema, sa te otpremnine, kao što neće biti problema da se po uzimanju otpremnina jopet zaposle u neko Naše javno preduzeće i ustanovu, ako ne bidne mesta u Opštini, široko je polje, imamo Našu pijacu, Naš parking servis, Našu komunalnu policiju... Eto prilike, i to promptne da Valjevo utroši nešto od ti’ 460 miliona koje treba dobije po Dinkićevom zakonu.

Upišite svoj komentar