| Jul 2011

Mačka ili mečka

Branko Vićentijević

Radikali poterali mačku, socijalisti isterali mečku. Posle se izmirili pošto „stara ljubav zaborava nema” * Kako na TVA ima slika ali nema ton * Šta će biti sa spomen-sobom ratnih veterana u tuđoj, Rabasovića kući * Zbog čega je predsednik KK Metalac, u pratnji ekonoma Vese, ostao bez Bobinih i Krlovih miliona od šišanja trave i pranja ulica * Ukinuta OSA, prepakovan JP Valjevo-turist, Goran Lučić pobegao na godišnji odmor * Manda u CK URS-a preko Narodne stranke Maje Gojković, dr Aca Gajić se iščlanio iz G17 Plus * Raspust u KK Metalac

Valjevo, centar

Valjevo, centar (Foto: Ljuba Ranković)

Kada sednice Gradske skupštine u Valjevu izgledaju kako izgledaju nije nikakvo čudo da se na njima potera mačka, a istera mečka. A to se desilo na junskim zasedanjima gradskog parlamenta prilikom rasprave o izgradnji sportske dvorane iza Studentovog košarkaškog igrališta. Najveći neimar Kolubarskog zemljotresnog okruga (NNKZO), Dragan Jeremić Poćuta, predložio je tu tačku dnevnog reda u ime SPS-a, što je radikal Blagoje Dinčić doživeo kao „mačku u džaku” s obzirom na to da nikakvog suvislog, ili i manje od toga, pojašnjenja i obrazloženja nije bilo. To „mačka”, socijalista „Kariljo” Milošević, Rom iz Lukavca, shvatio je kao „mečka” (proradila podsvest?) i nastade belaj. Ote se u replikama i pitanje „ko je vod’o mečku” (SRS), na šta bi uzvraćeno da se „radikali šovinistički ponašaju” (SPS), pa Dinčić zatraži zaštitu od predsedavajućeg Gorana Lučića (DSS) zbog fizičkog uznemiravanja (NNKZO mu sedeo iza leđa)... Na drugoj sednici, 30. juna, padoše izvinjenja s obe strane i dogovor da niko više „ne čačka mečku u p....”.

To, međutim, nije bio jedini cirkus na dva junska zasedanja gradskog parlamenta sa po 40-tak tačaka dnevnog reda. Sve „počinje od početka”, a početak je jahanje za govornicom odbornika GG Pobeda za Valjevo, Dragoljuba Krstića i dr Bobe Gvozdenovića. Najpre su problem „odloženi TV prenosi” sednica, koje TVA ne može da radi, iako ima ugovor, jer „ima slika, al’ nema ton”. Potom na red dođu dežurni građani „koji imaju problem”, a za govornicu ih, uz blagoslov vladajuće većine, dovode Krle i Boba, uz stalno prisutnog Ljubomira Bradića iz udruženja ratnih veterana (poslednjih) ratova u bivšoj SFRJ i probleme sa spomen-sobom u Rabasovića kući, preko puta gradskog zdanja, koju bi, prema odluci Vrhovnog suda Srbije, borci morali da isprazne.

U tu priču, na prvoj junskoj sednici, naivno je, il’ politički nepismeno, uleteo i advokat Duško Đukanović, predsednik KK Metalac, koji je tražio dodatna budžetska sredstva za klub što ga vodi od 2001. bez polaganja računa opštoj javnosti, moguće ni onima koji deo budžetskog kolača za Metalac izdvajaju.

Boba i Krle smislili da bi moglo da se Metalcu da 20 miliona dinara namenjenih Vidraku za šišanje trave i pranje ulica jer je to ionako „pranje para”, a (neiskreno) podržali i drugi opozicioni prvaci u gradskom parlamentu.

Problem je između ostaloga i u tome da ono što predlože Krle i dr Boba ne može da prođe ni kada su u pravu! Đukanovića je, izgleda, u tu priču gurnuo i gradonačelnik Zoran Jakovljević (DS), koji nije moga da se drugačije odbrani od stalnih pritisaka braće Đukanović, posebno dr Boška, a potom sa govornice izneo podatak da Valjevo sa 10 miliona dinara godišnje najviše od svih gradova u Srbiji, pomaže košarku u ligi u kojoj se takmiči i Metalac. Više čak i od bogatijeg Kruševca.

Posle svega, nije bilo teško shvatiti razočaranje Duška Đukanovića i pratnje mu, u kojoj su bili ekonom Vesa Kojić i neki momčić za koga kažu da je majstor za održavanje „oldtajmera”, pa se po tom osnovu sa predsednikom KK Metalac i druži. Visoka klupska delegacija, nema šta!

Druga junska sesija ostaće zapamćena i po tome što su izostali gradonačelnik Jakovljević i prvi spiker Lučić, kažu da su na godišnjem odmoru. Lučić je imao dodatni razlog da pobegne – ukinuta je Opštinska stambena agencija (OSA), čiji je direktor bio DSS kadar Dragan Brankovioć Šumar. Od najavljivane Lučićeve smene ne bi ništa, nije lako naći takvog pajaca koga će na koncu da drže đa jedni, đa drugi, iz Beograda ili Valjeva, svejedno! Prepakovan je i JP Valjevo turist, čija je direktorka Gordana Jovanović sa kvote G17 Plus (URS). Kako su organizovali poslednji Dan maline u Brankovini bolje da ih ni – trebalo je i njih ukinuti, a ne prepoloviti! Dogodine, za 50. Dan maline, ako ne može bolje, časno je obznaniti njegov kraj!

Građani Valjeva, nije teško izračunati, svako ludačenje pod krovom gradskog parlamenta, što se zove sednicom, plaćaju najmanje 300.000 dinara, ne računajući plate funkcionera,  imenovanih i postavljenih lica, čiji je posao servisiranje Gradske skupštine!

POJAČANJA – Nova Srbija se pojačala Predragom Vuletićem, osnivačem i predsednikom pokojne Liberalne stranke, prve registrovane partije u Srbiji posle obnavljanja višestranačja 1990-tih. Kažu da u miraz nije odneo prostorije na uglu Pantićeve i Vuka Karadžića, u kojima poodavno funkcioniše jedino bife sa jeftinom brljom. Te prostorije je, po poslednjem vučenju, dobila Nova Srbija, a Vuletić je tada rekao kako ih neće napustiti.

Naprednjaci (SNS), ako je verovati predsedniku Gradskog odbora dr Dobrivoju Grujičiću, najavljuju takva pojačanja od kojih će da boli glava! Imena se iz konspirativnih razloga još ne pominju, biće promovisani kada za to dođe vreme, ali se najavljuju i doktori nauka, koji predaju na Beogradskom univerzitetu. Bumo vidli.

Njihov nesuđeni vođa Miroslav Mandić Manda, do 2000. bojovnik SPS-a, vaskrsao je u Centralnom komitetu Dinkićevih Ujedinjenih regiona Srbije, preko Narodne partije Maje Gojković, nekadašnje Šešeljeve radikalne i gradonačelnice Novog Sada (2004-2008), kolektivnog člana URS-a.

U LDP-u se kao pojačanja pominju Miloš Filipović i Dragan Živanović, a u medijskoj sferi Predrag Lučić i Aleksandar Ranković (bivši DSS-ovac, koliko juče naprednjak, ali posle poraza varoške struje...).

Ipak, najveće pojačanje doživeo je G17 Plus, čiji je Gradski odbor u Valjevu raspušten – dr Aca Gajić se iščlanio! Umorio se od svega, zabatalio nauku i porodicu, mora da počne ispočetka... Ostaje da se vidi gde će dr Zaven der Hazarjan kome je G17 Plus možda i peta stranka čiju člansku kartu uredno ima. Za sada, dok je 30-tak hiljada apanaže od zamenjivanja Gorana Lučića u Gradskoj skupštini i mesta zamenika v. d. direktora samostalnog Doma zdravlja, ne buni se mnogo.

Da je kampanja za nove izbore, izgleda razdvojene lokalne i parlamentarne, ali u 2012, uveliko počela svedoče i turniri u malom fudbalu. SPS je, preko podstanarskog Megatrenda, organizovao Ligu u malom fudbalu. Uzvratio je SNS, Vidovdanskim turnirom u OŠ „Desanka Maksimović”, u Novom naselju, a početni udraca izveo je, ako snimak VTV-a ne vara, sami dr Doca Grujičić.

MAROJE I TRTA – U KK Metalac je letnji raspust do 4. avgusta, kada počinje formiranje nove ekipe i pripreme za novu sezonu. Trener je i dalje Milovan Stepandić iz Šapca, od pomoćnika više šansi da ostane ima Radomir Simić od Dragana Simeunovića iako za obojicu ima posla. Po ugledu na „velike” klubove, igrači i stručni štab su „zbog štednje” raspušteni tokom letnje pauze. Ostali su igrači pod ugovorom – Savić, Balmazović, Tomašević, Đukanović; Dujković i Sekulić bi mogli da dobiju šut-kartu. Ugovori su produženi sa Marojevićem i Trtićem, Birčević je u Kragujevcu, Ljubojević bi u inostranstvo, kao i Ljubičić, pregovara se Sinovecom, Atanackovićem, Tanaskovićem, Vasojevićem... Dramićanin neće doći.

Novca je, izgleda, sve manje, što bo moglo da utiče i na količinu zabave za sirotinju valjevsku u sezoni 2011/2012. Bez ozbiljnog rada u Školi košarke, koja faktički ne postoji, sve ovo je zabava za sirotinju. KK Metalcu, hteo to neko da prizna ili ne, možda već posle nove sezone, preti sudbina VŠK „Sveti Nikolaj”, koji nije imao četiri (!) takmičara za finalni turnir Kupa Srbije igran u valjevskom „Narcisu”. Ivanišević je otišao u Smederevo, pominju se dugovi igračima, pa i „počasnom članu” Tolji Karpovu, koji Valjevo i VŠK voli do poslednjeg evra, prvi operativac Milan Božić više priča o košarci nego o šahu.

Komentari

Mačka ili mečka | 3.07.2011 u 11:20

Vojvoda i Hirurg - ta ti je dobra Slavko! Nego 'de se den'o dr Mika od Dovaca? Biće da čeka ishod jake rovovske bitke prethodnog dvojca, brez kormilara? Mada on kao i dobri dr Boba Gvozdeni puk, ovijeh dana upriličiše viđanje sa Vlkadom Ilićem iz G17 na kafici u Randez-vous-uuu. Biće mekinja, kažu upućeni. Traže neku lovu, a ovaj im obećao da će i dobiti. Videćemo...

deniel | 9.07.2011 u 09:52

Pozdrav braćo ima nas i još... Dr Gvozdeni puk i njegov Dragi saborac Lignjoslav Krstići i jesu prepoznatljivi kao izuzetni poznavaoci finansijske struke i ljubitelji svega što ima veze sa novcima. Zanat su ispekli na privremenom radu u JKP Toplana, a bilo je para za učenje samo ko je hteo da uči naučio je. Testovi se polagali u Valjevskom Supu. Vojvoda od Stublenice i hirurg iz Đurđevca (hvala Slavko...) su išli na finansijski tečaj takođe za potrebe Toplane. Međutim izgleda da je bilo prepisivanja pa su se žestoko posvađali i nisu izašli na testove... Pomirio ih je dr Mika od Dovaca (Hvala Deniele), kada je došao u stranku, uplašili su se čelične pesnice komunizma i potrčali su jedan drugom u zagrljaj...

Andrija | 11.07.2011 u 10:27

Mando, kako te ne mrzi da saljes ove komentare? Te Slavko, Deniel, Andrija a u stvari Manda...

Suca | 18.07.2011 u 16:39

A da li si ti Suca ili Dare? Spremaj svadbu nemoj da nasekiraš tvog prijatelja hirurga, baš je srećan zbog tvog veselja. Tako bar kažu ljudi mnogo je radostan voli doca svadbe, pogotovu ženske svadbe.

Mihailo | 19.07.2011 u 10:59

e MANDICU gori si od dece SLABO TE UCIO TVOJ DJEKA STA JE SADA SA VAMA POLITICKI VAS NEMA

RAJKO | 29.07.2011 u 18:25

Upišite svoj komentar