| Jul 2014

Obnova

Branko Vićentijević

U Obrenovcu je, na Vidovdan, započeta obnova Srbije postradale u majskim poplavama uz obećanje premijera Aleksandra Vučića (SNS) da će svi koji su ostali bez krova nad glavom dobiti kuće.

Diljem Srbije to, za sada, izgleda posve drugačije i sluti kako bi se mogla ponoviti loša iskustva iz 1998. i potonjih godina, kada su se, po pravilu, propuštali lepi dani, a građevinski radovi započinjali u jesen.

Jer, ministri su šetali Srbijom, pa i Valjevom i Kolubarskim okrugom, utrkivali se u obećanjima, sočili tobož ozbiljnu državu kojoj građani mogu da veruju, zamuckivali na pojedina novinarska pitanja koja im nisu bila „u vinklu“.

Tako je najavljivan leks specijalis e da bi se izbegla nepotrebna papirologija i ne bi gubilo vreme, ali se ipak ispostavilo da se ta, ili neka druga, zakonska rešenja još krčkaju, pa ni pred Vladom Srbije nisu bila, a do narodnih poslanika nisu ni krenula!

Lokalni političari, poput pojedinih valjevskih SPS „buldožera“, već su obnovili Rebelj, ne zna se doduše na kojoj lokaciji, i to tipskim projektima pripremanim za „mionički zemljotres“. Pritom, nije odgovoreno na osnovnu dilemu – može li ta, takorekuć ravničarska, kuća opstati na visinama vrletnog Medvednika.

Kako god bilo, valja požuriti, ne treba čekati jesen i zimu ako ni zbog čega drugog ono zbog nepisanog pravila da se u novu kuću useljavaš za godinu-dve, a samo dušmana teraš da u njoj odmah živi. Takođe, spiskovi za obnovu, ako ih bude, morali bi da važe od sada do kraja tog posla, Nikako, kao u „mioničkom zemljotresu“, da se svake godine (!) prave nove rang liste sa kriterijumima „na lastiš“!

Upišite svoj komentar