| Jul 2014

Koja cenzuraKakva qrac cenzura, drugi, i veći, andrak je ovde u pitanju!

piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika "Vreme"

CC

Mediji, podrazumeva se i ta sloboda, su na najvišem vrhu i vrhuncu. Da se ne licitira ko ima najveće, a tko najlepšije, dupe, oliti, zašto su E- no­vine, samo npr, sve serioznije, niz je i vazdan primera za ovaj aksiom i jedinu istinu. Eto, opet npr, javljaju da je Prva dama, što mu dođe žena od Predsednik gospodin, do­bi­la, od Privredne komora Beograda, na­gr­adu Beogradskog pobednika, vele za humani­ta­­rni rad. Predsednik na Komoru lik za koga vele da pribavio doktorsku diplomu, do­maća, ne treba se nostrifikuje, prije ne­go fakultetsku. Još vele, što će reći javljaju, da ministar unutrašnjih poslova, go­sp­odin doktor nauka Nebojša Stefanović, pr­imio, glumca et pjevača, Stivena Si­ga­la, sa kojim se muški rukovao, i srdačno ra­zgovarao o borbi protiv kriminala. Pr­ije toga ministar doktor, ili doktor mi­ni­star, Stefanović, na Dan policije, u Sa­va centru,  reko da će borba protiv kriminala biti oštra, i iz glave poručio, Na mu­ci se poznaju junaci, doktorski naglasi­v­ši da je to citat, da ne bude posle da je uč­iniuo plagijat, jerbo, kako ministarski na­glasio, svako ko se ogreši o zakon biće ka­žnjen.

Eto, ima li onoga sa zrnom soli, ko, posle ovih primera, može reći da mediji nisu slobodni. Ako li ima, ne treba da bude. Belodano je da se sve to, kano vele SNS gospoda, u nedostatku argumenata, a biće i iz čistog hira i te zlobe, isključivo koristi za napade na Vladu i Premijera! Uostalom nije li lično Prvi premijer, da se ne računa ono na domaćem terenu, pre puta u Austriju decidirano izjavio da u Srbiji nema cenzure. I nije li gospoodin Kurc, tamo u Austriji, kad je primio gosta, da svi čuju reko: Pozdravljam posvećenost Srbije reformama.

Poslednjih dana i tjedana digla se frka oko cenzure na internetu. Toliko da reagov'o OEBS, gospodin Premijer I, strane diplomate, štati­ja­zn­am, pa i Vulin ministar. Kako sam, i tuđom zaslugom, u sve uvučen, bio sam nazočan na nekim sesijama na tu temu. Na panelu u Domu omladine bili i ambasadori Kirbi, kome deda bil žurnalista, i Devenport. Obojica bili decidirani, mada je prvi govorio na engleskom, drugi na srpskom, da je internet sloboda svetinja, te da će se boriti  za afirmaciju sloboda u celome svetu, kome, jelte, i Srbija pripada.

I u Udruženju novinara Srbije, domaćin nedeljnik „Vreme“, bilo poučno. Učešće uzeli i totova na vlasti botovi, na čelu sa gospodin Sima sa kravatu, koji se takođe zalažu za slobodu na internetu, oni su bili, i biće, prvi za to, a naročito su se istakli zalaganjem da se ne upada drugome u reč, jerbo svi znaju da oni, kad drugi govore, ne upadaju u reč. Bio sam slobodan da upadnem sa predlogom, pošto je, jelte, u Srbiji sve slobodno, i pošto Prvi Premijer nema ništa sa onim što mu se spočitava, da se OEBS-u, može preko gospožde Tide, prosledi inicijativa da se Premijeru Prvom dodeli doktorat na kome će na svi UN jezici, plus serbski, piše: Ja, AV, nemam ništa sa cenzurom u Srbiji! Da se zabeleži, ako nije evidentirano, da totova botovi nisu imali ničevo kažu na genijalnost koja mi se projavila prije negoli ti njima.

Nego, sve se nešto pitam, koja vajda od cele ove furtutme sa cenzurom na internetu? Kome će, da uprostim, bude bolje. Teško dati suvisao, smislen, odgovor. Internet je, skromno ću reći, nepokošena livada, i tu vam je mnogo korova, pogotovu onog koji je mirišljav. Eto i sajt „Kurira“ je oboren, i sami Premijer Jedini promptno javio da iza toga stoje navijači iz Hrvatske, Utisci oko „Pe­šča­ni­ka“ se još sabiraju. Nije bez osnova ni pitanje ko sme da stavi ruku u vatru da razni „šminkerski“ postovi o hiljadama spaljenih žrtava poplave u Obrenovcu nisu iz neke, koje li, botovske kuhinje, jer ovo je vreme botova i njihovih totova, da bi to bio izgovor za cenzuru „raspuštene in­ter­net zajednice“. I tako, dok se lome ko­plja, osuđuje i demantuje, oko Nepokošene internet livade, medijska scena, sa tradicionalnim medijima, je Tradicionalno uređena. Na prste jedne ruke, ne menja na stvari da li je to domali ili srednji prst, se mogu nabrojati mediji koji nisu slika i prilika napredne vlasti, što se može sažeti u jednu reč, bljak. Tako da je osnovano, i osnovno, pitanje, šta će nama borba za internet slobode, kad su nam štampani mediji i televizije sa nacionalnim i drugim frekfencijama, u totalnom qrcu i autu, i napredno i neispravljivo nakrivljeni na dunstersku stranu. Dakle, oprem dobro, ne treba imati iluzija da je Svet na strani slobode medija, pa i svake druge slobode i demokkratije, jerbo je on, po „prirodi stvari“ na strani Ove, i svake druge, vlasti. Tako da nam ostaje da se sami o svom jadu zabavimo. Uostalom, ajde saberemo, koja vajda od otvaranja problema sa cenzurom na internetu, te prozivanja političkih priučenjaka za lažne doktorate? Reforme se nastavljaju!

Eto, i npr, na sve strane, na odgovorne funkcije, kako to zna reći Predsednik svih građana gospodin, dolaze iskreni i pošteni borci. Na svu ovu veliku zajebanciju stiže i mala zajebancija. Vraća se Pravi vojvoda. Vele da Vlada, na čelu sa Prvi premijer, koji nekada generalni sekretar Šešelj partije, mnogo nervozna po tom pitanju. Ali, bez obzira šta sa Šešeljem hoće Hag, a šta Vlada, i to će biti čudo za tri dana.

Glavno je da napredovanje dalje napreduje, i to ni jedan Šešelj ne mere više da uneredi. Eto, i npr, javljaju da Su­za­na Mančić novi član Saveza vojvođanskih Mađara! Svi Srbi sa Kosova, 9 od 10, koji su ušli u Skupštinu Kosova, članovi Vu­li­nove partije, koji nije član SNS-a. Po­ra­di toga Rada Trajković, koja i radikal bi­la, izjavila da je, zahvaljujući Vulinu, po­lusvet dobio priliku da brine o Srbima na Kosovu. A RTS, RTS, u vestima, javlja da  Pr­edsednik svih građana gospodin, u Vi­mi­nacijumu, prisustvuje otvaranju Parka ma­muta. Kakva qrac cenzura, drugi i veći an­drak je ovde u pitanju!

Komentari

Imate cenzuru. Pozdravio vas Vucic preko Todora.

Sone | 15.07.2014 u 09:11

Upišite svoj komentar