| Jun 2009

Majska nevera

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Upola manje para za regionalne i opštinske investicije * Gest očajnika – Dragan Marić s bombama u Predsedništvu * Gosti iz Velenja i Prilepa * Saša Obradović Valjevac – najevropljanin * Gašenje tradicije – umesto gradskog uranka izložba pasa * Umivanje fasade Doma kulture * Noć muzeja * „Memorija pristaništa” * Veče talenata

1. Čisto neradno obeležen Međunarodni praznik rada. U Beogradu mladi protesti sindikata, u Valjevu uranci po navici * Umesto nekadašnjeg prvomajskog uranka na stadionu Pećina održana izložba pasa svih rasa.

2. U naselju „Milorad Pavlović”, zvanom Radnička kolonija, obeležena desetogodišnjica bombardovanja u kojem, srećom, niko nije stradao * Godišnji koncert KUD „Krušik-Plastika” u Osečini.

4. U Valjevu i Gornjem Crniljevu sećanje na desetu godišnjicu pogibije pilota Milenka Pavlovića, uz ponovljen zahtev da se junak odbrane od NATO agresije najzad proglasi herojem. Njegove kolege načinile su nekoliko počasnih krugova migovima nad Valjevom i Bujačićem, a vrhunski umetnici program svečane akademije „Plava linija života”.

5. Radi bržeg i lakšeg zapošljavanja sve više onih koji se odlučuju na prekvalifikaciju. Danas je njih desetak steklo diplome za vođenje knjigovodstva * Na Bairu održan „Džipsi fest”, veče vedre romske muzike i pesme.

6. Za dve sedmice na konkurs za otvaranje pripravničkih radnih mesta prijavilo se čak oko 1.500 poslodavaca a samo stotinak onih koji bi da započnu svoj radni vek. Poslodavcima država namiruje pripravničke plate od 16 do 20 hiljada dinara, kao i doprinose * Na Ubu Festival muzičkih talenata Srbije na kojem su talentovanim domaćinima pripale tri prve i jedna druga nagrada.

8. U Valjevu produžen rok za podnošenje poreskih prijava za posedovanje nekretnina, budući da se u zakonskom roku prijavilo tek 1.300 vlasnika kuća, stanova i poslovnih zgrada * Valjda ohrabreni dobrom posećenošću, društvo „Serbona” odlučilo da ubuduće naplaćuje prisustvo na svojim tribinama sa po 150 dinara * Osnivačka skupština Podružnice Vukove zadužbine u Valjevu * Na stotine malih, živopisno kostimiranih folklorista ulepšalo i razveselilo Valjevo na smotri „Mali opanak”.

9. Omladina SPS kraj Spomenika borcima revolucije na Vidraku obeležila Dan pobede nad fašizmom, kao i borci NOR-a svečanom akademijom * Dvodnevni sabor na Ravnoj gori. Vuk Drašković traži istinu o pogubljenju Draže Mihailovića.

11. Oluja sa jakim gradom po treći put zadesila Podgorinu, uništivši dobar deo useva i rano voće. U Lopatnju su grad zgrtali lopatama * Delegacija Valjeva gostovala u Somboru, nastavljajući dogovore o saradnji započete pre nekoliko godina na Tešnjarskim večerima. Prilika za nastup Gradskog pozorišta „Abrašević” sa predstavom „Razvojni put Bore Šnajdera” * Iste večeri u Valjevu predstava Zvezdara teatra „Generalna proba samoubistva” * Oko 400 posetilaca u Domu omladine na predavanju prof. dr Vladete Jerotića o dosadi. Uvaženi psihijatar kaže da se suza ne treba stideti, jer, „plakanje je lekovito”.

12. Zakazano rušenje mosta u Gunjacima sprečili meštani. Njihov sugrađanin Boža Urošević traži da mu opština na ime eksproprijacije njegovih tek 13 kvadratnih metara parcele za most isplati 400.000 dinara! Sud mu je dao za pravo a Osečinska opština nema tih para * U Valjevu tribina o bezbednosti dece na Internetu, od kojeg bi mogli stradati i roditelji, jer deca olako daju i lične podatke * U Udruženju književnika Srbije predstavljena knjiga pesama Ubljanke Sanje Kuzmanović „Stvari koje niko ne prodaje”.

13. Na neobezbeđenom pružnom prelazu u Popučkama voz udario u Imlekovu cisternu, srećom bez ljudskih žrtava * Štrajk upozorenja 150 radnika nekad ugledne ubske „Zimpe”. Oni od novih poslodavaca traže zaostalu martovsku zaradu. Ove godine plate su im umanjene u proseku 20 odsto * U prvom javnom obraćanju novi načelnik Valjevske policije, Predrag Đajić najavio beskompromisan obračun sa mafijom, uz indicije da su u njene poslove bili umešani i neki policajci * U Beogradu predstavljena knjiga pesama Marije Škornički „Kroz Jelisej”.

14. Pravnika, diplomatu i pisca Sašu Obradovića lokalno veće Evropskog pokreta proglasilo Valjevcem – najevropljaninom. Priznanje za doprinos evropskim integracijama dodeljeno Istraživačkoj stanici u Petnici i Vigoru Majiću * Izložbom grafika terakote učenika škole „Sestre Ilić” počeli Dani dečje kulture u Valjevu * Vrhunski kulturni gest načinio je Dom kulture prekrečivši donji deo svoje ižvrljane fasade.

15. U Internacionalnom umetničkom studiju izložba mikro pejzaža Viktora Tihonova iz Belorusije * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena prva knjiga pesama Miloša Ivkovića „Reči neka ućute” i predstavljeno deset najboljih ovogodišnjih srednjoškolskih poeta. Kao i pre koju godinu Iskra Brajović, i Miloš je poreklom Valjevac, sin košarkaša „Metalca” Slobodana Ivkovića Genija.

16. U Brankovini ovogodišnja nagrada „Desanka Maksimović” za ukupno pesničko delo uručena je Rajku Petrovu Nogu * U Modernoj galeriji jedna, ali izuzetno vredna slika Milana Tucovića, veliko platno pod nazivom „Memorija pristaništa”. Uz nju, u predstojećoj Noći muzeja i film Branka Pelinovića o tome kako je slika nastajala. Obilje večernjih događanja Noći muzeja, od kuće starina, preko koncerta braće Teofilović, izložbe u Valjevskoj gimnaziji, do roka u Central klubu * Na Republičkj smotri recitatora u Valjevu među stotinak učenika drugonagrađena je valjevska gimnazijalka Tamara Jokić.

18. U Valjevu boravi kulturna i sportska delegacija slovenačkog Velenja * Momčilo Gajić, učenik završnog razreda škole „Desanka Maksimović”, stekao zvanje najboljeg informatičara Srbije na takmičenju mladih programera * Neretka priznanja Valjevcima na Novosadskom poljoprivrednom sajmu: Klanici Divci za duvan čvarke, Milijanu Jeliću za vina merlot i tamuz, Radoslavu Antiću sa Uba za kajsijevaču, Draganu Čitakoviću iz Mionice za šljivovicu prepečenicu...

19. Na Sajmu zapošljavanja u Valjevu 42 poslodavca ponudila stotinak radnih mesta, uglavnom za mlade * Na Ubu Festival scenskog stvaralaštva dece Srbije sa osam predstava. Začudo, osim ubske, nijedna iz našeg kraja * Dani vreli, 30 i više stepeni...

21. Bivši valjevski biznismen Dragan Marić ušao u zgradu Predsedništva Srbije sa dve bombe! Traži pravdu za izgubljenih 900.000 dolara u sporu sa JAT-om. Kakvo vreme – takav i biznis nesrećnih 90-tih godina, kada nam se Marić smešio ispod brka interlizingujući. Mi smo ostali skromni a on bez ičega * Privredna delegacija Prilepa, nekad zbratimljenog grada, ponovo u Valjevu * U toplim valjevskim noćima zuje cisterne uličnih perača...

22. Zbog budžetske krize ranije odobrena sredstva Nacionalnog investicionog plana za naš kraj skoro prepolovljena: za branu Rovni sa 104 na 75,5 miliona dinara, za regionalnu deponiju u Kaleniću sa 47,5 na 7,5 miliona, tako je i za opštinske programe * Završna svečanost povodom 50 godina Valjevske pete osnovne škole „Sestre Ilić” * Književno veče o ruskom pravoslavnom misliocu i piscu Nikolaju Berđajevu * U Narodnom muzeju prva samostalna izložba fotografija – Dragana Krunića.

26. Okrugli sto o unapređenju zdravlja valjevskih Roma, od kojih većina, nažalost, malo ili nikako o tome ne može da brine * Završni koncert povodom 55. godišnjice Muzičke škole „Živorad Grbić” * Odlazak blagorodnog čoveka – Radovana Pušića, vrsnog veterinara, ljubitelja konja i najboljeg čitaoca knjiga kojeg sam ikad upoznala.

28. U Valjevskoj opštini uzbuna zbog najave da će joj sredstva od republičkog budžeta biti umanjena za 146 miliona dinara, ili za trećinu. Mnogo šta planiranog za ovu godinu moraće da se „kreše”.

29. Od juče nagla promena vremena. * Odložena Revija „Beli narcis”, šteta za već tradicionalni Plivački miting u Petnici * U Valjevskoj gimnaziji veče 30 najtalentovanijih učenika i studenata koji predstavljaju svoje stvaralačke prvence.

Kako god bilo – a dobro još nije – maj uvek lepo prodrma sva naša čula i probudi zamrlu osetljivost za naoko male senzacije. Od zanesenosti raskošnim bujanjem prirode do hladnog trežnjenja i zebnje. Kao da nas kali. Od silnih novih afera i rasprava o fašizmu i antifašizmu, o manastirskom prebijanju narkomana, o očajnicima poput Dragana Marića – ostaje u sećanju novo majsko slavlje valjevskih maturanata, njihova nada da će im se ostvariti životni snovi, kao i devojci iz mog sokaka koja se osmelila da zapeva čak i „Kasta divu”. Ko kuca otvoriće mu se.

Upišite svoj komentar