| Jun 2010

Majski šar

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Agonija privatnih fabrika – štrajk  glađu u „Gradcu’’, protesti radnika lajkovačkog „Lamada” i ubskog „Trudbenika’’ * Dan pobede partizana i četnika * Valjevska arhitektura u Beogradu * Beograd pomaže Letnju naučnu školu u Petnici * Desankina nagrada Mirjani Stefanović  * Večernji aktovi Ljube Popovića

1.Za prvomajski praznik i urančenje dan plavetan kao lan. Valjevci su najviše uživali na Gradcu, naročito mladi. Začudo, uprkos silnim nevoljama i nepravdama koje podnose radnici ovih godina tranzicije i ekonomske krize, niko ih se ni na međunarodni praznik rada ne spominje, kao da njihov sindikat više ne postoji. Što bi rekla jedna koleginica – tužno i ružno * Jednoglasnom odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC u Beogradu arhimandrit Justin Popović, duhovnik manastira Ćelije, proglašen je svetiteljem.

2. Na Divčibarama, umesto nekadašnje priredbe „Beli narcis’’, održan „Ciklo maj” kojem su najviše doprineli valjevski „zeleni” biciklisti. Lepotica „Belog narcisa” je Valjevka Svetlana Petrović.

 4. Značajnu podršku poljoprivrednicima u Valjevu je nagovestio nadležni ministar Saša Dragin. Posle posete Poljoprivrednoj školi – pohvala da je po primeni najsavremenenijih dostignuća na svojoj oglednoj ekonomiji najbolja u Srbiji. * U Valjevu dan sećanja na 11. godišnjicu pogibije pilota Milenka Pavlovića * Štrajk 90-ak radnika ubskog„Trudbenika’’. Italijanski vlasnik odlučio da im zarade umanji za 15 odsto a istovremeno za četvrtinu uveća radne norme.

5. Pokret za Valjevo poziva grad da posle 66 godina utvrdi istinu o „pasjim grobljima”, posebno o onom na Petom puku. Radi se, navodno, o masovnom streljanju tzv. kolaboracionista i narodnih neprijatelja.

7. Grad Valjevo ne želi skladište opasnog otpada preduzeća „Kemis’” u krugu fabiken „Gorenje”, o čemu je zvanično obavešteno Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje * U lajkovačkoj galeriji „Hadži Ruvim” mala retrospektivna izložba slika Mila Petrovića, uvaženog umetnika iz Uba koji ove godine obeležava pola veka svog stvaralaštva.

9. Na Ravnoj gori Ravnogorski pokret sa liderom SPO, Vukom Draškovićem, obeležio Dan pobede nad fašizmom * Ne tako mnogobrojni, ali osvedočeni veterani partizanskog antifašističkog pokreta, okupili su se kraj Spomenika borcima revolucije na Vidraku na 65. godišnjicu pobede kojoj je Narodnooslobodilačka vojska doprinela kao četvrta sila antifašističke koalicije * Za Dan pobede u ubskoj galeriji„Sveti Luka’’ otvorena je izložba plakata iz vremena sovjetskog Velikog otadžbinskog rata, iz zbirke advokata Dragana Savića.

10. Poljoprivrednoj školi u Valjevu svečano uručeno visoko priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden svetog Save.

11. Sedmorica radnika „Gradca” počela štrajk glađu u upravnoj zgradi fabrike * Radnici italijanske fabrike „Lamado” u Lajkovcu došli u zgradu Opštine da traže pomoć jer još od novembra ne primaju plate a od početka ove godine ne rade.

12. Na prolećnom Sajmu zapošljavanja u Valjevu 26 poslodavaca ponudilo je oko 150 radnih mesta. Kao i uvek, nekoliko puta više je bilo onih koji traže posao. * Nevolje kolektiva Televizije Valjevo sa privatnim poslodavcem: neisplaćene zarade i doprinosi, komercijalnost kao jedina mera uspešnosti * Počeli Dani dečje kulture u Valjevu.

13. Sporazumom sa REIK„Kolubarom’’ Ubska opština obezbedila dodatni prihod od 61 milion, ukupno 150 miliona dinara od ugljenokopa u Kaleniću * U okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture izložba „Savremena arhitektura Valjeva 2000-2010”. Predstavljena i stambena arhitektura našeg grada kao i knjiga Milana Maksimovića o arhitekturi i urbanizmu u Valjevu od 2004. do 2009. * U Valjevskoj gimnaziji kazivanje profesora Vitomira Vuletića o Lavu Tolstoju, slavnom piscu i grofu koji je skončao na maloj železničkoj postaji Ostopovo.

14. U Valjevu Republička smotra više od stotinu najboljih recitatora. Reditelj Miodrag Gajić predstavio je svoju monografiju o 40 godina recitovanja u Srbiji * Podjednaku i zasluženu pažnju javnosti zavredeo je Peti festival literarnog stvaralaštva osuđenika, čiji je domaćin KPZ za starije maloletnike. Najbolju pesmu napisao je Đorđe Vasiljević, na izdržavanju zatvorske kazne u Novom Sadu, koji jedva čeka da se vrati svojoj mladoj porodici i nastavi da piše pesme, „jer je to jedino što znam da radim dobro”. Možda poezija neće spasiti svet, ali poneku zabludelu dušu hoće.

15. Valjevska „Noć muzeja” okupila sve gradske kuće kulture. Pa ipak, malo je programa koji nisu poznati i već viđeni. Čast izuzecima, poput izložbe valjevskih pozorišnih kostima i scenografija kojima su se, još davnih godina, ovde posvetili ugledni umetnici – Vladislav i Slavica Lalicki, Dušan Stanić, Slobodan Jevtić Pulika... Dobro je došao ministar kulture Nebojša Bradić da potvdi značaj obnove Kule Nenadovića za koju je obećao donaciju od 12 miliona dinara. Za početak je vredan napor Mioničana da, uglavnom sopstvenim snagama, osmisle svoju prvu „Noć muzeja” * Na Smotri recitatora Srbije najviše nagrađenih je iz Vojvodine, ali i dve Valjevke – trećenagrađene Marija Arsić iz škole „Andra Savčić” i Milena Marković iz Muzičke škole.

16. U Brankovini svečano uručenje nagrade „Desanka Maksimović” pesnikinji Mirjani Stefanović. Prethodne večeri u Valjevsakoj gimnaziji istoimena nagrada za najbolju srednjoškolsku zbirku pripala Jeleni Brkić, učenici Filološke gimnazije * Na međunarodnom takmičenju horova u Hajnovki u Poljskoj zapažen nastup crkvenog hora „Hadži Ruvim” iz Valjeva..

17. Valjevski stočari i ove godine ponajbolji na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Titule sajamskih šampiona poneli su Milan Milaković iz Mratišića, Marko Milosavljević iz Dučića, kao i Centar za poljoprivredu iz Lajkovca * Po završetku izložbe svojih kosmičkih slika u Valjevskoj gimnaziji, Slobodan Jevtić Pulika ponovio spremnost da zavičajnom gradu ustupi dragocenu kolekciju umetničkih dela, pod uslovom da i njegovi zvaničnici to žele i da obezbede prikladan prostor.

19. Gradonačelnik Zoran Jakovljević posetio sedmoricu radnika „Gradca” koji već deveti dan štrajkuju glađu i izašao vidno potresen. Jer, pitanje je šta grad može da učini za ponižene vijačare, kao i za mnoge druge loše privatizovane firme. Likvidacija preti i Pivari, najstarijoj valjevskoj firmi.

20. Prvi dan posle kiše radnici gradskog zelenila razleteli se po parkovima sa kosačicama i metlama, a desetak dana ranije oživele su i cvetne rundele * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena knjiga Miloša Jevtića „Autonomija mišljenja” – razgovori sa dr Darkom Tanaskovićem, profesorom orijentalistike i ambasadorom * Prolećni koncert folklorista „Abraševića” za 105. godišnjicu Društva. * Za Dan škole „Sestre Ilić” lep scenski prikaz starogradskog života u Tešnjaru.

21. Uvažena primedba Valjeva da, kao grad od 113 hiljada stanovnika, u Planu regionalnog razvoja Srbije dobije status grada od nacionalnog značaja. * Lajkovačka skupština usvojila plan za trajno zbrinjavanje izbeglica, vredan 5,4 miliona dinara. Za četiri godine 60 izbegličkih porodica biće stambeno obezbezbeđeno a za njih je predviđeno i 60 radnih mesta * Maturanti Valjevske gimnazije uz trubače slave kraj školskog doba. Lajkovački maturanti u podne plesali Štrausov kadril sa vršnjacima širom Evrope.

22. Grad Beograd izdvojio milion dinara Istraživačkoj stanici u Petnici kao pomoć u realizaciji Letnje naučne škole.

23. U organizaciji Srpsko-ruskog bratstva Valjevo je posetilo više od 200 članova Društva za očuvanje spomena na Ruse u Srbiji. Prijatelji iz Rusije posetili su Lelić a kocert je izveo hor „Ličinjuška”. Upravo čitam priče Gajta Gazdanova o tuzi ruskih emigranata od kojih jedan nudi „svu holandsku književnost za jedan san kneza Andreja”. * U Brankovini obeležen Dan srpske policije.

24. Druge Trojice – slava grada Valjeva sa litijom ali bez slavskog ručka, umesto kojeg je 100.000 dinara uplaćeno kao pomoć radnicima„Gradca’’.

27. Predstavljen projekat zatvorenog bazena u Petnici.

28. Gradska skupština raspravlja o predloženom Prostornom planu Srbije u kojem se Valjevci i dalje osećaju zapostavljenim i na slepom putu

29. U Modernoj galeriji izložba crteža Ljube Popovića, 1952-1962. Otkrivanje poetike tame mladalačkim studijama večernjeg akta.

Maj najviše pristaje mladima a oni, u opštoj pometnji, ne znaju šta će i kako će. Sve ih, nažalost, upućuje na snalaženje i muvanje do brze zarade. Jer, kakva vajda od obrazovanja, kulture i iskrene ljubavi. U raznim kvizovima i šou programima rastužuju nas neznanje i neobaveštenost mladih koji, uz to , loše govore i slabo misle, „brate”. Kao da u školi ništa nisu naučili, a ozloglašene „šuvarice” su davno ugašene.

Komentari

Majski šar | 23.07.2012 u 08:00

Upišite svoj komentar