| Jun 2010

Mlada je zbrinuta

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Opet bio taj MMF, i opet pit'o šta je sa otpuštanjem javnih službenika u državi Srbiji. Naši jopet rekli biće tog otpuštanja, a dole, u državi Valjevo, nema viška, nema otpuštanja, u toku je naveliko pripuštanje u NRR.

Hronično aktivni predsednik Srbije Boris Tadić bio i u Azerbejdžanu, dočekan kako treba, rek’o sve što treba, i to da je Kosovo ‘de jeste.  Treba li reći, Azerbejdžan se sa sve složio, postignuta puna i ostala saglasnost po sva pitanja. Ondak Predsednik bio jošte i svuda ‘de stig’o, a stig’o i dole u Trgovište u te poplave. Ozdo pozv’o sve, a ponajpre biznis i privredu da pomognu ugroženima. Odazvali se svi, ponajpre javna, ili ta državna preduzeća u kojima komanduju predsednikove demokrate. Odazvalo se i predsednikovo Ministarstvo odbrane sa 2000 komada ćebadi. Sad ozdo, iz to Trgovište, vele da pomoć ne stiže kome treba, i vele da Ministarstvo odbrane onu ćebad dalo demokratama, a da ovi sa ćebad pokrivaju po svoji standardi i svoju procenu. Nema ga ćebe za sve i svakog, samo kome demokrate procene da potrebno.

Predsednik jošte stig’o na centralnu proslavu Dana policije u Makišu, a na prve Trojice. Tude se Predsednik, iako pala kiša, složio sa ministar Dačić da je policija narodna i da je Ministarstvo narodno, i jošte da smo prvi po bezbednost, da bezbednost ne uvozimo, nego da bezbednost izvozimo. Tu je Predsednik lično od Ministar primio priznanje odlikovanje i rek’o jedan mnogo lep govor koji bi mog’o uđe u te policijske udžbenike. Predsednik rek’o da svaki pos’o težak, i pos’o lekara, i pos’o pekara, i pos’o prodavca lozova, ali da najteži pos’o ‘de se opasnosti izlaže sopstveni život. Posle Predsednik predsednički stig’o i u Bor, gde raspisani prevremeni lokalni izbori, ali je bez obzira na tu okolnost nastupio kao totalno narodni i sviju predsednik.

Negde oko svega toga, pa vremenski, stig’o MMF da vidi šta se ovde radi i kako se troše pare. Kao što biva, postignuta puna saglasnost, Srbija ispunjava sve obaveze, dogovoreno da nema povećanja penzija i plata u javnom sektoru, može samo jedna regresna isplata u iznos od pet ‘iljada dinara. Jedina zamerka bila u vezi otpuštanja viška administracije, 10 posto obećano jošte u decembru prošle godine. MMF poručio da ako se iz adminstracije Gore, i administracije Dole, za mesec dana ne otpusti skoro deset hiljada ljudi, nema više para i kredita. Naši poručili, nema problema, istakli da to nije jednostavno, ne mogu tek tako ljude ostaviti bez ‘leba, i, kano i dosadaske, da će Sve biti kako je Dogovoreno sa MMF-om.

Ministar Dragan i domaćin Nenad Jezdić

Ministar Dragan i domaćin Nenad Jezdić (Foto: Ljuba Ranković)

Kad je tako na Gornji nivo, se vidi šta ima u Donje odaje i taj vodostaj u Valjevo. Bio onaj ministar poljoprivrede Saša Dragin. Posetio Poljoprivrednu školu, sve što ima, pa i te junice, pohvalio, i u pratnji svoji’ DS vodiča nastavio dalje. Bio i u Bukovicu, u napredno domaćinstvo sa dosta junica, i tu sve pohvalio i u kameru Biroa za informisanje Vlade Republike Srbije rek’o da mu drago i veliko zadovoljstvo što u Valjevski kraj, da ovde ima toga što ima i da Ministarstvo kojem je on na čelu sve to podržava i subvencioniše. Na kraju te posete bio i kod domaćina Nenada Jezdića u Zabrdici, a u cilju popularizacije poljoprivrede, gde je pohvalio voćnjake i namere domaćina Nenada. Jezdić, svaka čast, zasadio preko nekoliko hektara sa šljivu i višnju i ima nameru proizvodi brendiranu rakiju imena Dikosava, a ministar doš‘o sve to podrži i isprati.

Bila i ta Noć muzeja, gde se Valjevo vazda i uvek ističe. Valjda zato, a ima i drugi razlozi, u tu Noć u Valjevo stig’o lično ministar kulture Nebojša Bradić. Bio u Kulu Nenadović, koja se još restaurira i koja će bude načisto restaurirana jerbo ministar obeć’o dvanaest miliona ministarski’ dinara. Sve to, i preko toga, g. Ministar rek’o u samu Kulu, u društvo sa kadrovi iz kulturu, predsednik Saveta za kulturu of Valjevo i potpredsednicu Saveta za kulturu of Valjevo, te Dva domaća primerka G17 eksperta. Od tu vlast ne bilo niko, jerbo i’ iz ministrovu partiju nisu obavestili da ministar dolazi, isto kano i što nije obavešten Brano Lukić, klasić sa dramaturgije, koja na FDU bila zajedno sa režijom, gospodina ministra i Bradića.

Jošte bila Slava grada Čikaga, Druge Trojice. Bila litija, bio vladika Milutin, direktora Patrijaršije Stojadina nešto ne bilo, i sve bilo kako treba. Grad se u celini i celosti istak’o, Sto ‘iljada dinara, opredeljenih za Slavski ručak, uplaćeno na atresu radnika fabrike vijaka Gradac koji već nekoliko nedelja štrajkuju. Bila i Skupština Grada, vanredna, prekoredna, sa temom, Predlog mišljenja o nacrtu Prostornog plana Republike Srbije. Na tu sednicu priliku da se kaže dobio i Predsednik štrajkačkog odbora fabrike Gradac. Tamo već više nedelja radnici štrajkuju, nekoliko njih i glađu, jerbo ljudi traže neisplaćene plate i pos’o. I tako oni glad gladuju, a Ovi iz Gradsku upravu imaju puno razumevanje i reči da im nisu u opisu posla. Za sada nisu u opisa posla ni ministrima, i ostalima kojima bi trebalo, a zašto, možda najbolje rek’o pomenuti Predsednik štrajkačkog odbora, Možda su u štrajk trebali da krenu pred neke izbore.

Ali da se stvar vrati na glavnu temu i tematiku, to otuštanje viška administracije u državnim službama koje ultimativno zahteva MMF. Kao što se zna, Naši jopet, što ponavljaju od decembra prošle godine, rekli da će bude i toga kad su toliko zapeli. Kako se sve To odnosi i na administraciju u lokalnim samoupravama, što se na primeru Grada Čikaga zove Gradska uprava, se vidi kako taj proces ođe teče. O’ma, što bi rek’o Džane Vićenijević, se kaže da to sa Grad Čikago nema veze i smisla, ovde nema otpuštanja, čak i šta više, u toku je Veliko Pripuštanje. Na stalni pos’o, i platu, primnjen Predsednik Skupštine Grada, na stalni pos’o, i platu, primnjen i Jošte jedan član Gradskog veća, koji bez portfelja, a na stalni pos’o i tu platu stalnu primnjeno Jošte članova u razne potrebite Službe sa radnim stolom i radnu fotelju. Vele nema dana a da na neki sprat povisoke, i sa puno spratova, Gradske kuće ne bane novi drug, drugarica, gospodin ili gospođa i gospođica. Tako na jedan od gornji spratova zbrinuta i Drugarica SPS Mlada koja je obnašala mesto direktorke Gradskog i javnog TV servisa. Kako je Javni TV servis, zbog taj zakon, prodat SPS mlada je promptno pojačala Gradsku kuću, jerbo je dokazani stručnjak, ovaj put za te pare i poreze. Ispravno, đe taki stručnjak da oplođava pare u privatnik, daj ga ‘vamo u Naše Radne Redove. I eto SPS Mlade u NRR.

Komentari

Mlada je zbrinuta | 8.06.2010 u 17:01

Lep primer od ministra poljoprivrede Sase Dragin da poseti Valjevski kraj i Podgorinu, koje nije samo poznato po seci knezova nego i po prvom evropskom revolucionaru na Ravnoj Gori u Drugom svetskom ratu. Zna Sasa da je Valjevski kraj bogat po vocarstvu, suvi sljiva, pitomih malina kao kupina ali ima i kvalitetnu rakiju koja je cuvena u svetu. Onda je sasvim prirodno zasto se grad Cikago opobrati sa Valjevom ,imaju ci u vidu da u Cikagu zivi 200 000 Srba, dok su Valjevci poznati po gostoprimstvu. Svaka vam cast Valjevci! Zivan M.Lajsic (iz svedske)

Zivan M.Lajsic | 8.06.2010 u 17:01

Procitaj de Zemljace Tekst jos jedared

dragan todorovic | 10.06.2010 u 07:30

Upišite svoj komentar