| Jun 2010

Vidovdan ministra Mrkonjića

Branko Vićentijević

Da li će 28. juna, makar i u jednoj eksproprisanoj livadi, početi izgradnja autoputa Beograd-južni Jadran na deonici Ub-Lajkovac * Kako je Mrka, pre roka, za deset iljada lumpovao pred soliterom na Titovom trgu, a potom se u gradskom zdanju nije čuo od svirke spolja, ispred sale za venčanja * Valjevski odbornici istu muku sa usvajanjem dnevnog reda imaju sa jednom, kao i sa 30-40 predloženih tačaka * Laki je malo nervozan, pa KK Metalac mora da plati kaznu od 2.500 evra zbog incidenata posle utakmice sa FMP-om

Aktuelna je vlast u Srbiji, posve ciljano, na sve strane zaigrala priču o izgradnji i razvoju, širenju optimizma. Deo tog kolača zapao je i SPS ministra „pre roka” Milutina Mrkonjića, koji je 29. maja pohodio Valjevo. Bio je na obilaznici za Užice, gde se sanira novo klizište.

foto: www.valjevo.rs

foto: www.valjevo.rs (Foto: Ljuba Ranković)

Ako sećanje ne vara, kada je taj valjevski „Skadar na Bojani” svojevremeno otvaran, moguće i uoči prevrata 2000, meštani su žestokim negodovanjem dočekali tadašnju političku vrhušku Srbije sa gotovo kompletnom Republičkom vladom (sada pokojnog) premijera Mirka Marjanovića. Što zbog svoje opozicione nastrojenosti, što zbog, pokazalo se opravdanih, prigovora da su radovi Mloše izvedeni i da će najveći problem biti klizišta!

Elem, Mrka je u Valjevu najavio da će na Vidovdan, 28. juna, početi radovi na deonici Ub-Lajkovac budućeg autoputa Beograd-južni Jadran. Deonice duge 12,5 km, po prvim procenama „teške” 55 miliona evra, novcem „za početak” obezbeđenim iz budžeta Srbije (na toj poziciji trenutno je dve milijarde dinara), a budući izvođači radova moraju se obavezati da će im deo urađenog 2010. biti plaćen u ovoj, a deo u 2011. godini!

LUMPOVANJE – Kako je eksproprijacija zemljišta na toj deonici „kilava rabota”, ministar „pre roka” je džentlmenski dao reč lokalnim šerifima da referišu novinarima. Predsednik Ubske skupštine Leka Damnjanović (PUPS) je o’ma rek’o da nije urađeno ništa jer je prethodna vlast naložila pripremu terena na deonici Obrenovac-Ub, pa je tamo potpisano 87 ugovora o izuzimanju zemljišta, a polovina njih je i realizovana po ceni od 5.000 do 10.000 evra za hektar. Ostali se sude sa majčicom Srbijom, pojedini tamnavski seljaci nisu hteli u avliju da prime ekipu RTS-a.

Stvar su spasli lajkovački čelnici Dušan Živanović Čarobnjak (DSS) i Žika Bojičić (SPS). Vele, bili na terenu, razgovarali sa ljudima, uključili i aktiviste (!). Dogovoreno 100 evra po aru, to je „kopovska cena” (vrednost ara eksproprisanog zemljišta koje RB „Kolubara” isplaćuje da bi širila ugljenokope). „Kad su državni interesi u pitanju, Lajkovčani nikad nisu izdali!”, ushićeno će drug Čarobnjak. Mrka na to pripreti Leki (PUPS) sa Uba – „Jel vidiš kako Lajkovčani rade, nemoj da dođemo kod tebe!”

To kako Lajkovčani rade omogućiće da se na Vidovdan, koji dan tamo ili ‘vamo, obezbedi parče dugo kilometar-dva kako bi mašine ušle da počnu radove, a Mrka da se slika na TV i obeća završetak „pre roka”.

Dok su se važni drugovi dogovarali o važnim poslovima spolja je kroz zatvorene prozore dolazila buka ciganske pleh muzike, koja je ispred sale za venčanja vijala neke svatove! Uvod u tu svirku dao je sami Mrkonjić, koji je pri dolasku u soliter na Titovom trgu lumpovao uz drugi ciganski orkestar trubača. I dao lovu. „Šta je dao, deset iljada!”, rekao je jedan od njih potpisniku ovih redova. Na opasku da je i to dosta jer je kriza, orkestar je horski odgovorio: „Za koga kriza, za njega!”

Mrka je u Valjevu „radno uveličao” još dve stvari – asvaltiranje 120 metara Ulice Vlade Danilovića, od Pantićeve do Železničke, te otvaranje izložbe crteža Ljube Popovića u Modernoj galeriji povodom 25-te godišnjice njenog osnivanja.

MUKE – Odbornici gradskog parlamenta u Valjevu muku muče i na sednici sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Tako je bilo 28. maja, kada je, pod pritiskom opozicije i medija, trebalo raspravljati samo o Prostornom planu Srbije od 2010. do 2021. godine. Muka štrajkača glađu i ostalih u FV Gradac morala je naći mesta, na po sata rad je blokirao Ljuba Bradić problemima Udruženja boraca ratova od 1991, ali i Udruženja ratnih veterana Srbije, koji se, tvrdi Bradić, zahvaljujući SPS-u, finansira iz gradskog budžeta. Kako gotovo niko od odbornika nije hteo da sluša ni njegovu priču o pokušaju atentata dok se kolima vraćao sa sastanka u Bajinoj Bašti, Bradić je blokirao govornicu.

Posle pauze i dogovora šefova odborničkih grupa kod „prvog spikera” Malog Džokeja (Gorana Lučića, DSS), saopšteno je da će prvih dana juna biti sednica samo o problemima privatizovanih preduzeća, posebno FV Gradac, a do kraja juna i dve redovne sednice sa po 20-tak tačaka dnevnog reda! Bilo kako bilo, dnevni red je opet usaglašavan nekoliko sati, a „ozbiljan rad” potrajao je do večeri.

Bile su kamere TV Marš zbog „odloženog prenosa” (zahtev pojedinih opozicionih odbornika), a po uslovima pozivnog tendera za taj posao moraju se imati dve kamere u sali (!) i da prenos (snimak) počne tek po usvajanju dnevnog reda!

ŠUMADIJSKI ROK EN ROL – Do kraja Superlige Srbije u košarci ostala su dva kola, Metalac dočekuje Tamiš iz Pančeva i gostuje beogradskom Partizanu. Serija poraza nastavljena je, jedino je, po drugi put, pobeđen čačanski Borac, koji i nije imao nekih ambicija. Metalac se na nekim utakmicama obrukao, pojedine je nesrećno izgubio, ali to ne menja osnovni utisak sa početka ove sezone i dovođenja trenera Stepandića i pojačanja da u klubu nema ozbiljnog sistema rada. Improvizacije, otpuštanje angažovanih igrača i stručnjaka, davanje prilike treneru, čiji je limit Druga srpska liga, a problem deset igrača sličnih kvaliteta, što dovodi i do toga da nikako ne uspeva da pogodi najbolju petorku, nije obećavalo ništa bolje od viđenog.

Kako je vreme odmicalo „Laki je bio sve nervozniji”, pa je do kulminacije gluposti došlo posle izgubljene utakmice sa FMP-om u Valjevu. Verbalni duel predsednika kluba i beogradskog arbitra Milorada Milojkovića koštao je 2.500 evra Metalac, uz prekršajne prijave policije protiv obojice zbog „narušavanja javnog reda i mira u težem obliku”, kao i ocenu nadležnog tužioca da li ima mesta i eventualnom pokretanju krivičnog postupka.

To ko je tada kome pretio upucavanjem, a ko pominjao mrtvu ili živu majku, stvar je redovnog sudskog postupka ukoliko se akteri rasprave „pred 50 svedoka i komandirom policije” odluče za tu vrstu zadovoljenja pravde.

Iz Metalca je pominjana mogućnost istupanja iz ove i osnivanja posebne, Šumadijske lige, kao pokušaj zaštite od nespornog uticaja beogradskih klubova na tokove u Srpskoj ligi. Radnički iz Kragujevca je, međutim, uspeo da iz plej-ofa i Jadranske lige eliminiše FMP iz Železnika, čiji je zvaničnik Raša Radovanović pominjao „šumadijski lobi” i navodno donošenje odluka „čak i u (beogradskim) zdravstvenim ustanovama”. Trener Kragujevčana „Muta” Nikolić znao je da je za bivše Lajonse iz Vršca, koji su se zahvaljujući njemu udomili kod gradonačelnika Verka Stevanovića, biti ili ne biti opstanak u Jadranskoj ligi. U suprotnom, elitna košarka se u Kragujevcu ne bi igrala!

Spasla se i Crvena zvezda, uprkos svim mukama svojim, Borac nije preambiciozan, a Tamiš još uvek nije u Šumadiji! Šumadijski rok en rol još se neće igrati, a pitanje je šta Metalac čeka koliko u novoj sezoni sa ovako kratkovidom politikom. Uz nejake valjevske momke, ne računajući bar desetak njih po vas celom svetu, ugovore imaju samo Birčević (najavio je da ide na NBA draft) i Trtić. Mašala!

Upišite svoj komentar