| Jun 2011

Majska (pod)sećanja

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Novi sjaj Karađorđeve ulice * Država platila 200 novih radnih mesta u „Gorenju” * U Valjevu 8.600 nezaposlenih i 4.300 socijalno ugroženih * Stradanje Ljižana od bujice * Šarena Noć muzeja, Strip vikend, Trijenale eksperimentalne i vizuelne poezije, Dani slovenske pismenosti...

1. Prvi maj bez sindikalnih oglašavanja, ali se posrećilo četvorodnevno, uglavnom kišno praznovanje * Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića u njegovom rodnom Gornjem Crniljevu.

4. U Valjevu 12. godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića uz počasni prelet njegove mlazne eskadrile * Gradska i kulturna reprezentacija Valjeva u poljskom gradu Švidniku, na festivalu povodom Dana državnosti * Vlada Srbije obezbedila 66 miliona dinara za završetak sportske hale u Lajkovcu.

5. U Goloj Glavi i na Blizonjskom visu ukradene bronzane biste partizana Vojina Sofronića  i Andrića, dela vajarke Vide Jocić. Jedna nađena oštećena na valjevskom otpadu * Poetsko-muzička predstava „Ponoćni adađo”  Teatra poezije i monodrame „Izakulus” sa glumcima Angelinom Lukić i Aleksandrom Lazićem, kao i flautistkinjom Majom Jezdić.

6. Lep dan za Đurđevdan * Osnovna škola „Milan Munjas” među odabranim širom Srbije za školovanje nepismenih. U Ubskoj opštini 179 odraslih građana nema završenu osnovnu školu, od kojih  86 u nju nije ni kročilo.

7.  Dizajner Dušan Arsenić i Gradsko pozorište „Abrašević” dobili specijalnu nagradu „Joakim festa” u Kragujevcu za oblikovanje pozorišnih plakata. Na pratećoj izložbi  izdvajaju se plakati „Abrofesta” i najnovije valjevske predstave „Život u tesnim cipelama”.

8. Uoči Dana pobede nad fašizmom borci NOR-a kraj spomenika Stevanu Filipoviću * Završnica trodnevnog festivala „Mali zlatni opanak” sa 66 dečjih  ansambala. Najbolji  mali folkloristi iz Nove Pazove,  Kosjerića i društva „Izvor” iz našeg Gorića.

9. Valjevski socijalisti obeležili Dan pobede. Na Ubu to su učinili nekadašnji partizani, ali i predstavnici opštine * Za razliku od većine gradova, Valjevo neće iskoristiti mogućnost da umanji maksimalnu stopu oporezivanja imovine. Gradska kasa očigledno ne može drugačije da namiri svoje potrebe * U Muzičkoj školi koncert dua gitara „Taurus” Zorana Anića i Relje Turudića * U školi u Dračiću predstavljena knjiga pesama  učiteljice Lucije Tasić „Ispod neba deci treba”.

10.  U Valjevu obeležen Evropski dan Sunca. Mladi proširili svoja saznanja o zvezdi koja nam održava život  * Predstavljena knjiga „Valjevska sela”, istraživački poduhvat nove generacije gimnazijskih maturanata i profesorke Jovanke Božić * U Internacionalnom umetničkom studiju izložba slika australijske umetnice Natali Mekarti * U Muzeju razgovor o umetnosti plesa uz knjigu „Let’s dance”  Aleksandra Josipovića,  zvezde „Mulen ruža”.

11. Proizvođač izolacionog materijala „Austroterm” najavio nova ulaganja u svoju fabriku u Valjevu a francuska trgovinska kuća „Intermarše” da će do jeseni  otvoriti davno najavljeni hipermarket * U Valjevu pojačan zdravstveni nadzor nad 90 od oko 250 dece i mladih  sa smetnjama u razvoju.

13. Svečano otvarena lepo preuređena Karađorđeva ulica. Još da osveže Gradski trg, prostor pred „limenkom” i deo Pantićeve ulice, pa da nam centar zaliči na ozbiljan grad * „Gorenje” dobilo od Ministarstva ekonomije 400.000 evra za otvaranje 200 novih radnih mesta u postojećoj fabrici u Valjevu. Njegovi zvaničnici izjavili da će obećanu novu fabriku graditi „kad prođe ekonomska kriza” * Na RTS-ovom krosu u Osečini trčalo 800 školaraca.

14. Vedra i topla valjevska  „Noć muzeja” uz slike Nikole Novakovića i igru „Potraga za kulturnim blagom Valjeva”; u galeriji „Mali konzulat” omaž slikaru Miodragu Bati Mihailoviću, na Desankinom vencu sećanje na velikane fotografije  20. veka, u Domu kulture slike Redžepa Nikšića  i otvorena slikarska radionica, u Modernoj galeriji pesme Marije Škornički iz zbirke „Hotel Adams”... Najoriginalnija, ipak, „Noć psihijatrije” u Valjevskoj bolnici – svedočenje o razvoju ove grane medicine od mračnih i surovih srednjovekovnih metoda do danas *  Izašao Veliki narodni kalendar „Kolubara”, ove godine posvećen obnovi vinogradarstva u našem kraju.

16. U kišnoj Brankovini Dušku Novakoviću uručena nagrada „Desanka Maksimović” za celokupno pesničko delo. Nagrada „Desanka Maksimović” za najbolju srednjoškolsku zbirku pripala Zorani Živanović iz Filološke gimnazije. Među finalistima konkursa valjevski gimnazijalci Ana Golubović i Nikola Todorović *  Bratimljenje Uba i Modriče, koji dve godine sarađuju u programu selektivnog prikupljanja otpada * Valjevski speleolozi Matija Petković i Ivan Nastić učestvovali na Međunarodnoj speleospasilačkoj konferenciji u Bugarskoj.

17. Puštena u rad obnovljena Crpna stanica na Gradcu, donacija Češke vlade koja je do sada u Valjevu uložila 3,2 miliona evra. Počela izgradnja Transfer stanice za smeće *  Valjevski sud  presudio da Okružna direkcija za obnovu od zemljotresa mora da obešteti Ljubivoja Grbića iz Popučaka sa 500.000 dinara, jer je njegovu oštećenu kuću srušila a novu još nije sagradila.

19. Na Novosadskom sajmu stočarstva priznanja valjevskim ovčarima: Obrenu Konstadinoviću iz Ravnja, Dragoljubu Davidoviću iz Lukavca, Zoranu Kosiću iz Bujačića i Marku Periću  iz Gunjaka * Na Ubu Zavičajna tribina o dramskom piscu Aleksandru Popoviću sa Jovanom Ćirilovom i prof. dr Vojom Marjanovićem * U Valjevskoj gimnaziji izložba slika i skulptura Predraga Blagojevića.

20. Za Dan škole „Sestre Ilić” u posetu vršnjacima došla 23 đaka iz slovenačkog Velenja. Na školskoj svečanosti đak generacije Anđelka Milovanović nagrađena lap-topom * U Domu kulture monodrama glumice Angeline Lukić „Ja i dalje vidim svoje oči”.

21. Na početku akcije „Medicinsko selo” lekari Doma zdravlja pregledali oko 500 meštana Poćute i okolnih sela * Deca plesači Studija M, Aleksa Milutinović i Mina Petrović, osvojili zlatnu i dve bronzane medalje na Državnom prvenstvu u modernom i džez baletu.

 

23. U Kolubarskom okruga 14.000 nezaposlenih, od kojih 8.600 u Valjevu. Trećina njih su mladi a potom stariji od 50 godina.

24. Zdravko Ranković, novinar i baštinik zavičajne kulture, među dobitnicima „Zlatne značke” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, i to na predlog književnika Milovana Vitezovića * U Gimnaziji predstavljena knjiga Radoslava Zdravkovića „Čuvari klasične muzike” i časopis „Muzika klasika”.

25. U Valjevu 4.300 korisnika socijalne pomoći među kojima  1.470 dece i mladih i 812 starih. Materijalno obezbeđenje koristi 616 porodica * U Gimnaziji izložba fotografija iz arhivske kolekcije Milivoja Milinkovića * Dva dana zaredom kišno nevreme. U Sovljaku devojčica poginula od udara groma.

26. Na Poslovnom fakultetu „Singidunum” otvorena Prolećna škola turizma sa 50-tak studenata iz bivše Jugoslavije * Izašao prvi broj  nedeljnika „Valjevska iskra” * Lep dan za lepe poduhvate , ali sve zasenjeno  hapšenjem generala Ratka Mladića.

27. Međunarodno trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije u Valjevu sa stotinak umetnika iz 28 zemalja * Istovremeno, Dani slovenske pismenosti i kulture i izlaganje Dobrosava Stojnića o nekim aspektima Frojdovog učenja.

28. Književno veče Vladimira Medenice, Blagoja Rankovića, Momčila Trifunovića i Branka Pirgića * Strip vikend” Art grupe „Crna mrlja” sa radionicom strip majstora Vladimira Vesovića i izložbom Darka Perovića * Predveče kišno nevreme. Od rečnih bujica i grada najviše nevolja u Ljiškoj opštini. Potopljeno 50-tak kuća i 1.500 hektara zemljišta u Slavkovici, Paležnici, Kadinoj Luci, Bau i Ljigu koji je, uz to, bez struje i vode.

30. Valjevska bolnica dobila od Japana digitalni mamograf za ranu dijagnozu raka kod žena * Prvog dana sezone na bazenima u Petnici 300 kupača.

31. U Valjevskoj biblioteci predavanje profesorke Jovanke Božić o istinitom i lažnom sjaju književih nagrada.

Majski značajni datumi, stari i novi praznici, a naročito hapšenje generala Ratka Mladića povod su za naše nove podele i sporenja o prošlosti i sadašnjosti, o fašistima i antifašistima, jugonostalgičarima i nacionalistima. Nismo razjasnili ni šta nam se dešavalo devedesetih, kamo li davnih četrdesetih godina. A život prolazi uludo i uprazno. Reditelj Miloš Radović (sin slavnog pesnika Duška) kaže: „Jugoslavija je odnela zdrav razum sa sobom. S pravom. Ona ga je i donela. Možda bi ga i ostavila da smo znali da cenimo zdrav razum. Ali nismo... Nije reč o žalu za mladošću, nego o žalu za životom. Neophodno je da budete živi da biste bili mladi”. 

Komentari

Majska (pod)sećanja | 27.07.2012 u 23:34

Upišite svoj komentar