| Jun 2012

Majski (za)okret

Hroničar: Ljiljana Kecojević

1 Prvi maj sunčan  kao u sred leta * U Valjevskoj gimnaziji otvoren  program „Maj   mesec matematike“.

3 Uz podršku nemačke i srpske vlade za proširenje valjevskog toplovoda stiže 3,15 miliona evra. Iduće godine na Toplanu će biti povezano još 3.000 korisnika u Novom naselju, Starom gradu i Brđanima * Grupa mladih „Bibliobus“ u parku kraj keja priredila poetsko veče.

4 U Galeriji muzeja koncert učenika Muzičke škole „Svet flaute“ * Predstavljena knjiga aforizama Slavana Batočanina „Slušam crno, gledam belo“.

6 (Ne)očekivane promene raspoloženja birača na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Naročito u Valjevu gde su 20 odsto glasova dobile Socijalistička partija i Srpska napredna stranka a Demokratska stranka tek 16,7 posto. Najveće iznenađenje je „Pobeda“ dr. Slobodana Gvozdenovića sa 14,3 posto glasova. U Osečini vodeći  SPS a slede URS i SNS.  U Ljigu i Mionici ubedljiva podrška Novoj Srbiji, a za njom  DS i SPS . Demokrate imaju poverenje najvećeg broja ubskih i lajkovačkih birača.

8 Prvi polaznici u rekonstruisanim objektima Istraživačke stanice u Petnici * U gradskom čitalištu predstavljeno novo, dopunjeno izdanje knjige Janka Levnajića „Priče sa Bistre“ iz 1986. godine.

9 Kraj spomenika Stevanu Filipoviću malobrojni borci NORa obeležili Dan pobede nad fašizmom *  Na takmičenju  Meseca matematike u poznavanju decimala broja Pi pobedila gimnazijalka Ivana Jevtić sa ispisanih 165 prvih decimala * Prolećni koncert Gradskog hora „Abrašević“, gudačkog orkestra i hora Muzičke škole.

13 Ljiški informativni servis pozvao građane da na fasadi opštinske zgrade prekreče preteći grafit upućen Borisu Tadiću: „Umesto crnog čuperka bolje bi ti stajala rupa od metka“ * Na smotri „Mali zlatni opanak“ najbolja deca folkloristi iz Kraljeva i Zemuna, dok su juniori društva „Izvor“ iz Valjeva osvojili srebrni opanak.

15 U okviru „Desankinih majskih razgovora“ u Kaznenopopravnom zavodu    Festival literarnog stvaralaštva osuđenika. Na poetskom konkursu za srednjoškolce najbolja zbirka Darka Perića iz Smedereva a posebna pohvala valjevskom gimnazijalcu Marku Krupnikoviću.

16 Pesniku Vladimiru Kopiclu u Brankovini svečano uručena nagrada „Desanka Maksimović“ * Na konkursu časopisa „Art“ za najkraću priču prva nagrada Milošu Jankoviću iz Beograda za priču „Hleb od prosa“.

18 Na proslavi Dana škole „Sestre Ilić“ predstavnici škola iz Velenja i Tuzle * Slobodan Nogavica iz Kule pobednik Republičke smotre recitatora u Valjevu. Među najboljima valjevski osnovac Vukan Arsenijević.

19 Valjevska Noć muzeja: izložba iz istorijata gradskih kafana, promenadna izložba fotografija Bojane Obradović, fotografije Ane Milinković, Emilije Stanišić i Milice Tanasković „Život i arhitektura“, najbolje od već viđenog u Modernoj galeriji i Internacionalnom studiju...

20 U drugom krugu predsedničkih izbora neznatna, ali validna većina od 46 odsto izašlih birača u odnosu na Borisa Tadića prednost dala lideru SNS Tomislavu Nikoliću. Znatno ubedljivije takvu volju (u Valjevu za Nikolića 55,4 odsto glasova) iskazali su birači u našem kraju, osim Lajkovca gde je bio i najbolji odziv  od 61 posto birača.

22 Valjevska gimnazijalka Jovana Ašković najbolja na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika, David Koprivica najbolji hemičar a Lazar Andrić istoričar * Nakon novog pokušaja sprečavanja radova oko brane Rovni zarad očuvanja crkve Gračanice, raščinjeni monah Dragan Davidović macolom srušio dva stuba kućice za video nadzor.

24 Poništena privatizacija „Valjevoputa“ * U Valjevu Skupština društva arheologa Srbije * Invazija vojvođanskih pčelara na proplanke Medvednika.

25 Kiša danonoćno lije. Zbog izlivanja Jadra kod Osečine ugroženo 50 domaćinstava i obustavljen saobraćaj prema Loznici * U Valjevu predstavljen „Srpskoromski rečnik“ Bajrama Halitija * S večeri gradom odležu trube u slavu  maturanata.

26 Raskošni crteži Mihaila Đokovića Tikala u Modernoj galeriji * U holu Doma kulture dokumentarni film Mile Turajlić „Sinema komunisto“ i valjevski bluzeri.

28 Darko Glišić iz SNS novi predsednik Ubske opštine * Veče Udruženja srpskoruskih  veza u tradiciji ruskih muzičkih salona.

29 Veče u valjevskom čitalištu uz pesničke knjige Andreja Jelića Mariokova „Pokrstice“ i „Raskućeni stihovi“.

31 U Internacionalnom umetničkom studiju izložba  petoro beloruskih slikara.

Na izborima se dogodilo ono što se kad tad moralo dogoditi. Na nevolju, od tog skretanja jezička na apotekarskoj vagi volje birača s jedne na drugu stranu neće doneti bitne promene.  Nije narod kriv što je tako birao, neretko preko svake volje. Krivi su političari koji vlast poimaju i upražnjavaju kao sopstvenu i familijarnu prćiju, umesto predavanja pa i žrtvovanja „ na polzu naroda“.

Upišite svoj komentar