Intervju - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

Crna knjiga u crnim vremenima

Nakon uspeha njegove prve knjige Osmeh pod gorom maslinovom, ovih dana Valjevca Luku Tripkovića očekuje izlazak drugog romana – Crne knjige. Razgovarali smo o knjizi i o vremenu u kome živimo i koga, na neki način, opisuje.

Revija br 224 - Decembar 2012

Baštovan grada Valjeva
Miodrag Kića Lalović
Ljiljana Ljiljak

Sa Miodragom Kićom Lalovićem o zelenom blagu u našim naseljima i  fabrikama. Zašto Valjevo, već je pun vek, ne uređuje nove parkove. Zašto su urbanisti krivi za sve manje drvoreda? 

Revija br 210 - Oktobar 2011

Arhitekta Dragoljub Petrović Cale
Arhitekta Dragoljub Petrović Cale
Ljiljana Ljiljak
Zašto u novim stambenim blokovima nema mesta za dečija okupljanja. Zašto će stati obnova Karađorđeve ulice u Zlokućanima. O urbanističkim stranputicama u vremenima investicionog buma.

Revija br 205 - Maj 2011

Porodična manufaktura Obradovića
Supružnici Obradović, Ivan i Mina
Ljiljana Ljiljak
O nagradi za arhitekturu Ivanu i Mini Obradović sa poslednjeg Salona  arhitekture za stambeni objekat u Sremskoj Mitrovici. * O tome zašto su  ograničenja izazov arhitekti da traga za najboljim rešenjem

Revija br 203 - Mart 2011

Menјati svet, na bolјe
dr z j
Darija Ranković
Doktor Zoran Jokić je primer da čovek svojim znanjem, umenjem i radom može da postigne mnogo toga u životu, bez obzira na to u kakvom sistemu živi i u kakvom okruženju radi.

Revija br 202 - Februar 2011

Fuga nad Kolubarom
Suzana Radovanović Perić
Ljiljana Ljiljak

Sa Suzanom Radovanović Perić o tome kako je nasto gudački kvartet MISS. O fenomenu prepunih dvorana za njihove koncerte. Kako su četiri Valjevke osvojile najprestižnije dvorane u Beogradu.

Revija br 199 - Novembar 2010

Valjevac između Pariza i Turkmenistana
Jovan Vignjević, arhitekta
Ljiljana Ljiljak

Sa  arhitektom Jovanom Vignjevićem  o globalnom fenomenu dominacije investitora nad  arhitekturom * Kako Francuzi obnavljaju svoje gradske četvrti * O značaju fudbala u  arhitektonskom svetu * Kako Jovan danas vidi svoj grad

Revija br 196 - Avgust 2010

Umetnici se u Valjevu rađaju
Jelica Jerinić
Darija Ranković
Da li zbog vode i zemlje, kako reče profesor Vladimir Jevtović, ili zbog mnogog dara koji talentovani  lako otkriju i usmere ga kako i gde to treba, tek Valjevo može da se pohvali mnogobrojnim glumcima, režiserima, dramskim piscima...

Revija br 194 - Jun 2010

Draganov vrt na nadstrešici
Dragan Popović, arhitekta
Ljiljana Ljiljak
Sa arhitektom Draganom Popovićem o objektu na placu nekadašnje INE, današnjoj stambenoj gradnji i nestajanju javnih prostora. * Kako smo uništili Gradski trg, najvrednije arhitektonsko delo u Valjevu

Revija br 192 - April 2010

Štitimo obraz Valjeva
Živana Žana Vojinović

Valjevci glumci u Šapcu: Petar Lazić, Ivan Tomašević i Slobodan Petranović Šarac na profesionalni glumački put krenuli su kao amateri valjevskog „Abraševića”.

Revija br 191 - Mart 2010

Mesto dobrih vibracija
Milan Gajić
Predrag Lučić
Za samo osam godina, od kada je na njenom  čelu Milan Gajić, Poljoprivredna škola u Valjevu poptuno je preporođena. Vraćen joj je stari sjaj, izgrađen đački internat.

Revija br 189 - Januar 2010

Kula u centru Valjeva
Ljiljana Ljiljak

Sa arhitektom Ljubicom Dražić o njenim projektima stambenih zgrada, školi u Brađanima, trgovima...

Revija br 187 - Novembar 2009

Na proleće - plivanje Valjevaca u pokrivenom bazenu?
Teodosije Krstić, vlasnik preduzeća
Ljiljana Ljiljak
Skoro senzacionalno među Valjevcima je krajem leta odjeknula  izjava Teodosija Krstića, vlasnika preduzeća INGRAP-OMNI, o njegovoj spremnosti da na lokaciji  nekadašnje Kožare podigne zatvoreni bazen!

Revija br 186 - Oktobar 2009

Pogled na grad sa krova „Narcisa”
Srđan Ilić
Ljiljana Ljiljak

Sa arhitektom  Srđanom Ilićem, autorom  projekta rekonstrukcije hotela „Narcis” o  Gradskom trgu i stambenoj gradnji. Takođe i o novim projektima.

Revija br 184 - Avgust 2009

Vredelo bi ugledati se na Šabac
Dragan Stamenić
Ljiljana Ljiljak
U vrelim  letnjim danima uoči Tešnjarskih večeri, aktuelizuju se u razgovorima večne teme našeg odnosa  prema  staroj čaršiji, trgovačkoj ulici, javnim prostorima

Revija br 182 - Jun 2009

Grozdanina graditeljska žetva
Grozdana Šišović
Ljiljana Ljiljak
Sa arhitektom Grozdanom Šišović, koautorom projekta za zgradu Poršea, uz to laureatom svih najvažnijih nagrada za arhitekturu u Srbiji za proteklu godinu.

Revija br 181 - Maj 2009

Srpsko pravoslavlje na američkom zapadu
Image 2182
Ljiljana Ljiljak, San Gabrijel, februar 2009
Prota Petar Jovanović o svojoj parohiji u Kaliforniji koja je veća od Srbije. O razlozima zašto ljude iz drugih verskih sredina interesuje pravoslavlje.

Revija br 180 - April 2009

Pogled na zavičaj sa one strane okeana
Aleksandra Gavrić i Ljiljana Ljiljak
Ljiljana Ljiljak
Sa Aleksandrom Gavrić  o specijalizaciji u  GETTY-u  u Los Anđelesu. O društvu koje  sve zasniva na inicijativama mladih i poštovanju znanja

Revija br 179 - Mart 2009

Od kurira Danka do šnajdera Bore
Branko Antonić
Darija Ranković, novinar Radio"Patka"
Novinar ali i glumac Branko Antonić, programski direktor Radio „Patka”, sekretar „Abraševića”, po odluci žirija Revije „Kolubara”, proglašen je za Valjevca ličnost 2008.

Revija br 177 - Januar 2009

Kolubarski tajkun iz četvrtog veka
Radivoj Arsić i Ljiljana Ljiljak
Ljiljana Ljiljak
Bilo je dovoljno samo dvadesetak dana pa da arheolozi potvrde pretpostavke da su Anine za sada najveći i najznačajniji objekat iz četiri veka prisustva Rimljana na prostorima Valjevskog kraja

Revija br 176 - Decembar 2008

Valjevu se, uz Beograd, uvećavaju šanse
Milovan Marković, direktor JP Železnice Srbije
Darija Ranković
Radi u Beogradu. Živi u Valjevu. Svaki dan je na relaciji Valjevo-Beograd i nazad. Dan prekratak za velike i brojne obaveze. Kaže, za sada je tako.

Revija br 175 - Novembar 2008

Na putu smo da budemo bolnica za XXI vek
Dr Ilija Tripković
Darija Ranković
Zdravstveni centar u Valjevu danas u mnogome drugačije izgleda u odnosu na 2000.  godinu, kada je dr Ilija Tripković postavljen za direktora

Revija br 175 - Novembar 2008

Luj Žedeon ponovo među valjevcima
Milijan Jelić
Ljiljana Ljiljak
Sa Milijanom Jelićem o vinima i vinogradima nakon četvrte uspešne berbe grožđa sa njegove plantaže u Bujačiću

Revija br 174 - Oktobar 2008

Nije lako biti Valjevu gradonačelnik
Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva
Darija Ranković, Foto: Dragan Krunić
Građevinski inženjer Zoran Jakovljević (1958) postao je 60-ti predsednik Valjevske opštine u njenoj istoriji i prvi gradonačelnik s obzirom na to da je Valjevo pre nekoliko meseci i formalno dobilo status grada.

Revija br 169 - Maj 2008

Savijano, gužvano
BookVA
Ljiljana Ljiljak
„Savijano, gužvano”, ili „Da li verujete u čuda”, naziv je poslednje od ukupno 70 izložbi sa čijim je zatvaranjem sredinom aprila, nakon tri godine, prestala da postoji kafe galerija „Book VA”.

Revija br 164 - Decembar 2007

Divčibarski krov za balkanske dijaloge
Ljiljana Ljiljak
Sa arhitektom Ivanom Raškovićem iz AGM tima o najvećem turističkom projektu na ovim prostorima. O simbolima prostora, razvoju Divčibara, arhitektonskim dilemama, o tome šta sa zdanjima iz prošlosti

Revija br 163 - Novembar 2007

Kod Roke pod Tetrebovcem
Saša Bencun Roka pred kućom na Tetrebovcu - m
Ljiljana Ljiljak
Sa Sašom Bencunom, osnivačem prvog Centra za ribolovce mušičare u Srbiji, o autohtonoj gradačkoj mušici pećinari i svetskom uspehu u pravljenju mušica, o pastrmkama i „tihom” turizmu