| Jun 2014

Srpski premijeri

Redakcija Revije Kolubara

Do ovog proleća u Srbiji su se na čelu državne izvršne vlasti promenile 72 ličnosti. Počelo je nastankom Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog u leto 1805. godine. I još traje.

Tim visokim dužnosnicima pripadalo je i pet ličnosti iz Valjevskog kraja.

Matija Nenadović

Prota iz Brankovine, vojvoda u Prvom sr­pskom ustanku, prvi se nalazio na ta­kv­oj dužnosti. Predsednik Pra­vite­ljst­vuju­šč­eg sovjeta srpskog je od 27. avgusta 1805. do januara 1807. godine. Ličnost iz­ra­zi­t­ih diplomatskih sposobnosti upamćen je i po svojim «Memoarima» na narodnom je­zi­ku.

Jakov Nenadović

Jakov Nenadović

Jakov Nenadović

Vojvoda i mlađi brat prote Matije. Pr­edsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta od 1810. do 22. januara 1811. godine. Bio je po­pečitelj (ministar) unutrašnjih po­slo­va. Živeo u Valjevu.

Svetomir Nikolajević

Predsednik srpske vlade od 3. aprila 1894. do 27. oktobra 1894. godine. Pisac i pr­ofesor Velike škole, bivao je član Srpske kraljevske akademije, gr­ad­on­ače­ln­ik Beograda i ministar unutrašnjih po­slova. Učestvovao u osnivanju Rad­ika­l­ne stranke, Društva Svetog Save i ma­so­ns­ke lože «Pobratim».

Nikolajević je rođen 1844. godine u ta­mnavskom selu Raduši, osnovno ob­ra­zo­va­nje je stekao u Valjevu, nižu gimnaziju uč­io u Šapcu. Šest godina je izučavao op­štu istoriju u Cirihu, Bernu, Berlinu, Br­islu, Parizu, Londonu i Rimu.

Branislav Ikonić

Branislav Ikonić

Branislav Ikonić

Jedan od retkih političara koji se po­sle Osme sednice CK SKS 1987. godine nije priklonio Miloševićevoj po­be­dn­ič­koj frakciji. Radio je u fabrici «Vi­skoza» u Loznici kao inženjer, bio do­cn­ije predsednik Skupštine SR Srbije, a od 7. maja 1982. do 6. maja 1986. predsednik SIV. Rođen je 1928. u Gornjem Crniljevu, učio Valjevsku gimnaziju.  

Milomir Minić (foto: istinomer.rs)

Milomir Minić (foto: istinomer.rs)

Milomir Minić

Predsednik privremene srpske vlade od 24. oktobra 2000. do 25. januara 2001. go­di­ne. Posle pobede Demokratske opo­zi­ci­je Srbije na saveznim izborima vodio je Vl­adu sa ministrima iz SPS, SPO i DOS. Dugogodišnji visoki funkcioner SPS, bio je i direktor Jugoslovenskih že­leznica. Rođen 1950. u Dračiću, u Va­lje­vu završio Srednju tehničku školu

Upišite svoj komentar