| Maj 2010

Aprilska zbilja

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Štrajk u „Gradcu” * Utuljivanje medija * Nove seljačke zadruge u Kamenici i Miličinici * Gradnja fabrike lovačke municije * Gračanica opet manastir * „Zlatni opanak” u Tešnjaru * Otimanje o vampira Savu * „Omer i Merima” * „Pseći valcer”

1. U Lukavcu položen kamen temeljac za novu fabriku „Krušikove” lovačke municije * Na spisku Narodne banke Srbije o automatskom padu pod stečaj zbog blokade računa duže od tri godine našla su se 632 preduzeća iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Među firmama iz Valjeva su „Duvan”, „Jablanica”, „Jugovoće”, „Stanogradnja”, „VIK komerc”, „Vujić stan”, televizije „Kronik” i „Marš“, sportski klubovi „Tešnjar”, ZSK, KK „Student” * Na sednici Mioničke skupštine jednoglasni stavovi vladajuće većine i odbornika opozicije da su predložene komunalne takse previsoke.

2. Dekretom episkopa valjevskog Milutina crkva Gračanica, posle više od dva veka,  ponovo postala manastir, čime su ohrabreni zagovornici obustave izgradnje akumulacije Rovni koja podrazumeva izmeštanje stare crkve.

3. Izvršni organi mogu katkad da budu vrlo efikasni u sprečavanju bespravne gradnje, što je potvrđeno današnjim brzopoteznim rušenjem netom podignute kuće-brvnare kod Anateme na Gradcu.

4. Lep dan na Vaskrs. Tradicionalna Tucijada u Oglađenovcu okupila 200-tinak učesnika a najuspešniji je bio Predrag Martać iz Ravnog Sela.

5. U Mionici i Banji Vrujci održan dvodnevni Dečji vaskršnji sabor sa više od stotinu osnovaca iz Srbije i Republike Srpske * Na Petom puku otvoreno igralište za male sportove čiju je izgradnju, vrednu 40.000 evra, podržala Norveška vlada.

6. Po kišnom i hladnom vremenu na Divčibarama je odata pošta radistima Vojske Jugoslavije – Siniši Radiću i Željku Savićeviću, koji su poginuli na zadatku u NATO bombardovanju * U Valjevu počeo Sedmi međunarodni festival folklora „Zlatni opanak”.

7. Na Gradskom trgu valjevski mališani vedro i razigrano obeležili Međunarodni dan zdravlja * Kakvo vreme takve i zađevice: meštani Zarožja ražestili se na Valjevce što svojataju „njihovog vampira Savu Savanovića, maskotu ovdašnjeg turističkog udruženja „Valjevo za vas”. E, šta bi na to rekao Čiča Milovan (Glišić)?

8. U organizaciji Art grupe „Akt” počeo Međunarodni umetnički festival „Interkulturni dijalog” * Goranska organizacija Valjeva besplatno deli više od 52 hiljade sadnica smrče i bora poljoprivrednicima Podgorine, Mionice i Valjeva.

9. Stečajna imovina „Stefila” opet ostala bez kupca na javnom nadmetanju u Beogradu * Osveženi i obogaćeni Tešnjar zbog lošeg vremena tek trećeg dana festivala „Zlatni opanak” postao ambijent za defile i otvorene koncerte folklorista * Iz prirodnjačke zbirke Kikindskog muzeja predstavljene u Valjevu preparirane egzotičke zveri, ptice i gmizavci.

10. Podmladak Društva istraživača u Gornjim Leskovicama priveo kraju još jednu uspešnu prolećnu akciju u prirodi i saživotu sa seljanima * U organizaciji Udruženja za ulepšavanje Valjeva u galeriji „Le petit Consulat” u Tešnjaru izložba crteža Feliksa Emanuela Filipotoa – ilustracija za knjige Aleksandra Dime.

11. Završno veče festivala „Zlatni opanak” na kojem je nastupilo 76 ansambala sa 5.500 učesnika. Najboljim je proglašeno Društvo „Abrašević” iz Kragujevca, a potom folkloristi iz Bačke Palanke i Leposavića * Najuspešnije fotografije sa upravo završene Škole primenjene fotografije u Istraživačkoj stanici Petnica izložene u Klubu narodnog muzeja.

12. Počeo štrajk radnika fabrike vijaka „Gradac” jer slute da im se spremaju stečaj i otkazi * Maloletnica srećno izbegla davljenje posle pada sa brane na Gradcu, ali su se potom oko zasluga za njeno spasavanje pozavadili njeni spasioci * U Valjevskoj gimnaziji predstavljen roman Grozdane Olujić „Glasovi u vetru”, dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade.

13. Sindikat medicinskih sestara i tehničara traži bolje uslove rada, jer u Valjevskoj bolnici rade neprekidno i po 20 dana * Novo trovanje ribe u Toplici kroz Banju Vrujci izazvano, najverovatnije, pranjem hotelskog bazena.

14. Nezadovoljni objašnjenjem vlasnika fabrike, radnici „Gradca” blokirali Suvoborsku ulicu i zahtevali poništenje privatizacije. Radnici već šest meseci nemaju plate a godinu i po dana im se ne uplaćuju doprinosi.

15. Otvorena sezona odbrane od grada, kojeg, na sreću, još nema jer 181 stanica raspolaže sa po samo pet protivgradnih raketa * U Muzičkoj školi koncert Kvarteta „Amići” kojeg čine studenti solo pevanja iz klase operske primadone Radmile Smiljanić * Na pravoslavnoj tribini za mlade u Domu kulture gostovao proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

16. Na Savetovanju u Valjevu o primeni prava u oblasti privređivanja stručnjaci su insistirali da se jednako postupa u jednakim slučajevima, odnosno, da se primat da pravu u odnosu na političke interese. Nije li za to već prilično kasno. Tajkuni traže da im se legalizuju mutne radnje i prekonoćno bogaćenje bagatelisanjem otkupa društvene imovine * Prepuno gledalište Doma kulture na predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Pseći valcer” u režiji Dejana Mijača.

17. Posredstvom Regionalne privredne komore više valjevskih preduzeća („Vujić”, Podrumi „Jelić”, Mesara „Jovanović”, „Agranela”) uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru * Godišnji koncert folklorista „Krušika”.

18. Seljaci su svesni da sami ne mogu da spreče obezvređivanje svog truda preko prerađivača do tržišta. Zato su se u svoje zadruge udružila po 24 proizvođača Miličinice i Valjevske Kamenice.

20. Dug za struju ne prašta se više ni informativnim glasilima. Danas ugašene Televizija Valjevo i „Marš“ * Ubska muzička škola domaćin Republičkom takmičenju osnovnih muzičkih škola.

21. Opštinsko veće Lajkovca po treći put razmatralo zahteve za povećanje cena komunalnih usluga i iznova utvrdilo da ne odgovaraju očekivanoj inflaciji. Budžetske plate i penzije su zamrznute a javna preduzeća cene ravnaju prema svojim profitnim potrebama.

22. Dan planete zemlje u školi „Andra Savčić” obeležen sadnjom drveta * Premijera pozorišta „Mala scena” – „Omer i Merima” u režiji Miroslava Trifunovića.

23. Na Okružnom takmičenju recitatora najuspešniji su bili učenici Osnovne škole „Sestre Ilić” i Valjevske gimnazije Iva Ognjenović, Irina Marjanović i Ivana Pančić *  Osmišljavanje turističke ponude Valjeva očito nije bez odjeka, jer je o vikendu grad pun izletnika.

25. U Domu kulture nastup najboljih plesača Studija RMP i Plesnog saveza Beograda.

28. Skupština grada razmatrala programe javnih preduzeća „Kolubara Rovni”, Direkcije za poljoprivredu i ustanova kulture. * Valjevo rado da za potrebe svoje industrijske zone otkupi zemljište „Stefila”, ali bi moralo da se ozbiljno zaduži.

29. U Valjevskoj biblioteci predstavljen roman Gorana Milašinovića „Trougao kvadrat”.

30. Predavanje Saše Obradovića, člana našeg pravnog tima u Hagu, o postupku dokazivanja pred Međunarodnim sudom pravde * Umesto nekadašnjeg „Belog narcisa” na Divčibarama počeo „Ciklo maj” – manifestacija u znaku sportova u prirodi i zdravih stilova života. Lepotica, ipak, neće manjakati...

Ni s proleća nam ne manjka uzbuđenja i skandala, počev od sudske odluke da se otvoreno zazivanje linča grupe fudbalskih navijača nad novinarkom Brankicom Stanković kvalifikuje kao obična uvreda. Ako se sutkinja uplašila odmazde huligana, šta čeka obične građane? Radnici „Gradca” vape da im gazda vrati fabriku, jer su sami njome bolje gazdovali. Istina je da nam olaki prelazak u liberalni kapitalizam gasi veru u ljudsku solidarnost i dobrotu. „Život bez utopije naposletku postaje nepodnošljiv”, kaže Emil Sioran i dodaje da društvo buržuja ne brine o siromašnima, ali im daje pravo da ga napadaju i poziva da to čine.

Komentari

Aprilska zbilja | 30.12.2011 u 09:36

Upišite svoj komentar