| Maj 2011

Aprilsko varkanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Nastavak izgradnje škole u Brđanima, početak obdaništa u Gradcu * U Podgorini 720 neženja i 138 udavača * Uklonjeno više od 70 tona trule piletine * Muzički spektakl za Japan *  Portreti Slavka Krunića * Valjevska „Divlja Srbija”

1. Poništena privatizacija TV Valjevo Plus. Vlasnik mesecima nije plaćao zarade radnicima i doprinose državi * U Dečjoj biblioteci pred Svetski dan dečje knjige druženje sa pesnikom  Vladimirom Andrićem i polaznicima Škole glume i kulture govora sa scenskim prikazom „Sve Šekspirove Julije” * Mladi pisci Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković u Valjevu  predstavili svoje nove romane * Cinična prvoaprilska šala portala U gradu info o tobožnjem preseljenju BMV-ovog pogona automobilskih delova u Valjevo za više od hiljadu radnika.

2. U Valjevu održan skup dvadesetak klubova lečenih alkoholičara. Neretki nam prijatelji i njihove porodice stradaju zbog alkoholizma, kukavičkim bekstvom od ružne stvarnosti.

4. U saradnji sa Obrenovcem i slovenačkim Breslovačama, Ub od Evropske unije dobio 200.000 evra za razvoj sela: otvaranje kvantaške pijace, poljoprivrednu apoteku, uklanjanje divljih deponija, iznošenje smeća iz četiri sela * Zbog toga što mu dete ne ide u  školu jedan roditelj iz Podgorine prekršajno kažnjen sa 10.000 dinara a drugi opomenut. Obavezno osnovno školovanje neretko izbegavaju mališani iz socijalno ugroženih i romskih porodica, kojima je obrazovanje jedini put u bolji i dostojniji život.

6. Valjevsku bolnicu i Dom zdravlja posetio nadležni ministar Zoran Stanković. Dom zdravlja tim povodom obustavio dvomesečni štrajk *  Novi doktor medicinskih nauka u Valjevu je Branka Stamatović Gajić. Zvanje je stekla disertacijom o poboljšanju kvaliteta našeg uveliko ugroženog mentalnog zdravlja * Kasne radovi na izgradnji autoputa, naročito u Ubskoj opštini. Kako izgleda, pre će se Japan  obnoviti od zemljotresa.

7. Svetski dan Roma u Valjevu obeležen predstavljanjem brošure „Arhiva sećanja” o pokrštavanju Roma u Ćelijama, predstavom „Ciganin svirač i car” i koncertom grupe „Regina”. Od oko 500 romske dece osnovnu školu pohađa  217 a srednju samo njih 15 * Kolubarskom okrugu odobreno 15 javnih radova za 139 radnika, od kojih 44 u Valjevu.

8. Ministarstvo prosvete opremilo tri računarska kabineta u Tehničkoj školu na Ubu vredna 15.000 evra * Od Aerodroma „Beograd” u Valjevo  stiglo još 12 računara, uglavnom za škole, kao i za učenike Slađanu Pavlović iz Brankovine i slabovidog Lazara Simića iz Miličinice * U Tešnjaru počeo međunarodni folklorni festival „Zlatni opanak” sa oko 60 ansambala i 40 pevačkih grupa koje će se ovog puta ogledati i u pevanju iz vika.

10. U Valjevu osnovano Udruženje pčelarki Srbije * Pobednik  festivala „Zlatni opanak” je KUD „Kopaonik” iz Leposavića, slede „Abrašević” iz Kragujevca” i KUD „Branko Cvetković” iz Novog Sada.

11. Nastavljena izgradnja škole „Milovan Glišić” u Brđanima započeta  pre 11 godina * Pred mesnim domom u Tešnjaru osiroteli čekaju da preuzmu životne „namernice” – kako piše u obaveštenju na ulazu. Podgorinu uz siromaštvo muči i „bela kuga”: prosečna starost stanovnika je 44 godine, oko 2.000 je starih a skoro četiri puta manje mladih. U selima oko Osečine je 720  momaka do 45 godina i 138 neudatih devojaka. U televizijskom šou „Domaćine, oženi se” seoske udavače izigravaju varoške šmizle i stare frajle, koliko da se „slikaju”.

12. Svetski priznati kardiolog Georgios Sianos u angiosali Valjevske bolnice izveo dve intervencije čiji su prenos pratili učesnici Internacionalnog kongresa interventnih kardiologa u Beogradu * Valjevski gimnazijalci među najboljima na republičkim takmičenjima: David Koprivica drugi a Đorđe Živanović treći u matematici, dok je Ivan Jelić drugonagrađen za poznavanje nemačkog jezika. Na susretu gimnazijalaca Srbije Dramski studio dobio specijalnu nagradu za scenski izraz u predstavi „Nadežda” a Jovana Branković je najbolja glumica.

14. Drugi dan kišno i hladno kao u sred zime, na Divčibarama sneg. Šteta zbog atraktivnog Sajma avanturističkog turizma i sportova udruženja „Njild Serbia” i  fakulteta „Singidunum” na platou pred Domom kulture. Još više zbog koncerta „Valjevo za Japan” sa istinskim zvezdama pop i rok muzike, jer bi uživanje više hiljada Valjevaca bilo još veće. Svaka čast prof. dr Bošku Đukanoviću, najzaslužnijem za ovaj humanitarno-muzički spektakl. Valjevo Japanu duguje mnogo saosećanja jer mu je darovao tri miliona evra * Odlazak Velibora Berka Savića, pravnika i strasnog istraživača zavičajne istorije i kulture.

15. U Valjevskoj gimnaziji razgovor sa dr Miodragom Lomom o proučavanju književnosti još od biblijske priče o rajskom životu i nevinosti i degradaciji čoveka blizinom životnih blagodeti * U holu Doma kulture fotografske usputnice Branka Pirgića o valjevskim biciklistima.

16. U Modernoj galeriji izložba izvanrednih portreta Slavka Krunića, u maniru starih majstora sa ovdašnjim satiričnim otklonom.

18. Tomislavu Nikoliću, lideru Srpske narodne stranke, koji posle mitinga u Beogradu za prevremene izbore štrajkuje glađu i žeđu, u Valjevu se pridružili  odbornici Nove Srbije: Željko Vučinić, Marko Živanović i Sreten Lazarević * Od 21 ponuđenog programa za dva miliona dinara gradskog budžeta namenjenog poduhvatima u kulturi odabrano njih deset, u prvom redu pozorišni „Abrofest” i fotomonografija Dragiše Medenice o Valjevu i okolini, potom Gudački kvartet MISS, „Biografski leksikon Valjevskog kraja”, časopis „Akt”, Društvo arhitekata...

19. Misija OEBS-a u Valjevu drži seminar za članove lokalnih saveta za bezbednost Šapca, Loznice, Malog Zvornika, Uba, Osečine i Valjeva * U Valjevskoj biblioteci predavanje slikara Milomira Romanovića  o umetničkoj avangardi i progresu, o slici kao pogledu na svet.

21. Posle četiri godine počelo uklanjanje više od 70 tona trulog pilećeg mesa propale firme „Eko koko” uskladištenog u hladnjači „Nove Srbijanke”. Dok se ne imenuju krivci grad je prinuđen da sam spreči ekološku katastrofu *  Na prolećnom Sajmu zapošljavanja u Valjevu 26 poslodavaca ponudilo oko 200 novih radnih mesta, najviše u novootvorenoj konfekcionarskoj firmi „Nina Lizari” u Mionici gde će ovih dana posao steći 50 radnika a uskoro još njih 70 * Za ponuđene programe Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ministarstvo kulture izdvojilo sedam miliona dinara, najviše za arheološka istraživanja u Bogovađi i Osečini * Jednosatni protest pred Gradskom kućom. U međuvremenu, sva tri odbornika NS prekinula štrajk glađu i žeđu.

23. Na Veliku subotu predstavljen pesnički prvenac Predraga Marića, nekadašnjeg saradnika Radio Valjeva, zbirka „Kao da čekamo” u izdanju Književne omladine Srbije.

25. Uskršnji koncert Gudačkog kvarteta „MISS” uz okrepljujuću muziku  Korelija, Hajdna i Mocarta.

26. Zbog opravdanog negodovanja građana i zazora Gradske uprave, slovenačka firma „Kemis” odustala od otvaranja skladišta opasnog otpada u Valjevu. Nasuprot tome šteta što je i  „Gorenje” odustalo od najavljene izgradnje Centra za preradu elektronskog i električnog otpada. Jer, svi imamo propale računare i kućne aparate a ne znamo kuda sa njima * Prvorazrednim nastupom pijaniste Aleksandra Serdara okončana koncertna sezona  u Valjevskoj gimnaziji.

27. Na Sajmu privrede Kolubarskog okruga „Spreg”  svoje proizvode izložilo oko 70 preduzeća i maloprivrednika a Valjevo predstavilo svoju Industrijsku zonu * Gradonačelnik Zoran Jakovljević načelno podržao najnoviju inicijativu reditelja Miroslava Ćiše Trifunovića  za otvaranje profesionalne pozorišne scene u sklopu „Abaševića” kao buduće ustanove kulture.

30. U Gimnaziji nekadašnji igrači i prijatelji KK „Student” obeležili 40. godišnjicu nastanka nekadašnjeg kluba.

Prvoaprilske šale produžene su u svakodnevno varkanje. Varaju nas da je dinar jak a svi znamo da nije; da je pravno i pravično to što estradna zvezda može novcem da se iskupi za kriminalnu krivicu i bude oslobođena izdržavanja teške robije; da će po cenu života politički i slični ucenjivači istrajati u štrajku glađu i žeđu...  Beše li ono   Skender Kulenović vickasto sročio: „Nije rupa na planeti, no je rupa na pameti”. A pametni uglavnom  ćute. Jedni zato što ih niko ništa ne pita , drugi zato što su im preče privilegije i moć kojih su se domogli, pa su radi njih i pamet založili.

Komentari

Aprilsko varkanje | 1.09.2012 u 19:08

Upišite svoj komentar