| Maj 2011

Ječi predizborna kampanja

Branko Vićentijević

Valjevo su tokom aprila, ko pred izbore, poodili ministri Ivica Dačić, Žarko Obradović, Predrag Marković i Oliver Dulić * Drug Ivica socijalistima prikričio obezbeđivanje 5.000 glasova u Valjevu i 11.000 glasova u Kolubarskom okrugu na novim parlamentarnim izborima * Kako se obdanište u MZ Gradac pravi u komšiluku Staračkog doma i Gračanskog groblja * Nastavak afere Jablanica, ključni svedok Đole Kifla * Otkud prekršajac Doktor u novoj Arbitražnoj komisiji KSS

Predizborna kampanja za izbore u 2011, ili 2012, u punom je jeku. Valjevo je opet, što bi reklo „jedno oko razroko” koalicije na vlasti „veliko gradilište”. U aprilu je doodio ministar ekološki Oliver Dulić, koji se setio da je lekar ortoped, pa svoje usluge, po ugovoru o dodatnom radu, pruža u Železničkoj ambulanti Železnica Srbije. Od svakog tog dana, kako je obelodanio, ima 3.000 dinara. Mašala!

Dulić je u Valjevo stigao službenom miloguzovoznicom, a na čelu kolone, na novouvedenom motoru za saobraćajce, bio je mlađani policajac Boričić. Prilika je da se podsetio kako je Valjevo, najverovatnije od 1973. do 1993. imali motor BMNj, koji je vozio sada pokojni Radul Ilić. Moguće je da je poslednji radni zadatak BMNj-a bio obezbeđivanje sahrane pesnikinje Desanke Maksimović u Brankovini. U pratnji je zapažen i novi registarski broj službene miloguzovoznice Gradske direkcije – VA (pa neki brojevi), a onda latinično UD.

Elem, ministar ekološki, ali i rudarstva i prostornog planiranja, sa blago želatiniranom ćubom, stiže na gradilište, u Gradac. Novo obdanište, prvo u toj Mesnoj zajednici, od oko 2.000 kvadrata, za 400 mališana, treba da bude završeno do oktobra-novembra. Na licu mesta, g. Dikanović, predsednik MZ Gradac, prinudi ministra da obeća i ekološko rešavanje problema grejanja za obdanište, ali i za zgradu Druge osnovne škole, koja sada troši ugalj, pa stambene zgrade i lokalnu poštu.

Dotakoše i problem grejanja budućeg Doma za stare, tu iznad na Majdanu a pored Gračanskog groblja. Sada tek puni smisao dobiše reči osvedočenog spadala, sada pokojnog arhitekte Dragana Kojića u vremenima građanskog bunta zbog izgradnje Doma penzionera u centru grada pored Doma omladine: „Od kolevke, pa do groba, najlepše je đačko doba!”

Dulić dodade da će Gorenje svakako graditi u Valjevu reciklažni centar za električni i elektronski otpad, te da nakana slovenačkog Kemisa da u krugu Gorenja podiže centar za skladištenje opasnog otpada za potrebe Srbije nije dobila saglasnost lokalne samouprave. Bumo vidli!

URS – U poseti bivao i kulturni ministar Predrag Marković, doneo ugovore sa nešto para ustanovama kulture, Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji još nema direktora. Arheolog Radivoje Arsić je nešto, a ni on ne zna šta. Drugaricu Vesnu Ćirić ne znaju kako da razreše po odlasku na novu dužnost, gore u Beograd. Moraće i sama Vlada Srbije time da se bavi. Kada je, biva 2001, trebalo skloniti etnologa Zoricu Ćeranić i „provući je kroz blato”, e da bi namestili „skojevku iz DS-a”, znali su Veliki Štrumf i bratija kako treba. Sada...

Marković nije pominjao izbore i URS, a Mlađan Dinkić kadi Srbijom i skuplja potpise za regionalizaciju Srbije, što će, veli, podržati i vlast i opozicija. Dinkić i dalje Valjevo zaobilazi u velikom krugu, pa je Vlasti Čarnojeviću zapalo da drži pres konferenciju i o tome obavesti lokalnu javnost.

Valjevo je poodio i ministar prosvete i kulture Žarko Obradović (SPS), za razliku od prethodnog dolaska, kada se gotovo čudio kome je uopšte trebao onoliki „Skadar na Bojani”, na Boričevcu, sada je baš zračio optimizmom i najavio da će nova zgrada OŠ Milovan Glišić svoje đake moći da primi u septembru 2012. godine. Ostaje da se vidi koliko će đaka te 2012. biti voljno da u školu „ide uzbrdo”, u vremenima kada se broj dece ionako smanjuje, pa mnoge gradske škole jedva da imaju po dva odeljenja prvaka, a u seoskim se gase pojedina izdvojena odeljenja.

Umalo da zaboravimo, u Valjevu, bio i ministar policije Ivica Dačić, šef socijalista. Doodio u vreme kulminacije političke i životne drame lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, koji je štrajkom glađu i žeđu pokušavao da izbori vanredno parlamentarno odmeravanje snaga u Srbiji. Dačićevo obezbeđenje trkeljisalo i komšiluk zgrade u Pop Lukinoj ulici sve dok nisu spoznali da je tu i kuća bivšeg ministra unutrašnjih dela iz Đinđićeve vlade, Dušana Mihajlovića.

STRUJA – Tomu Nikolića nisu, pa jesu, svojim štrajkom glađu, ali ne i žeđu, u gradskoj kući podržali odbornici Veljove Nove Srbije – Marko Živanović, Željko Vučinić i Sreten Lazarević. Željko prvi odustao po savetu lekara, kada je zaglavio u bolnici zbog povišenog krvnog pritiska. Marko od milošte Struja najduže durao, vele sa malo piva mogao bi da štrajkuje koliko god treba. Struji se za TV ekipe omakla izjava da bi se slatko smejao da mu je neko nekad rekao da će biti partner sa Tomom. Zaboravio, siroma, pritom da je Nova Srbija još 2004. opravila koaliciju sa socijalistima, radikalima, Karićevim domaćinima...

Sa zatvorenog sastanka Gradske organizacije SPS-a, ili poluootvorenog za probrane medije, procurilo je kako je Dačić razrezao 5.000, odnosno 11.000 glasova socijalistima Valjeva i Kolubarskog okruga!

Za predsednika valjevskih socijalista, među više kandidata sa imenom Đorđe Milićević, izabran je narodni poslanik i portparol stranke Đorđe Milićević. Što je novina, bar za potpisnika ovih redova, izabrano je i sedam sekretara (potpredsednika) SKOJ-a (Gradske organizacije) SPS-a. Po oprobanom metodu „drugarica, borac, omladinac”, meću njima su i Jelica Stojanović, drug Lukić, mlađani Đorđe Milanović, prebeg iz Karićevog PSS... Okrugom i partijski drma Najveći Zemljotresni Neimar (NZN, Dragan Jeremić Poćuta), dok je tada ostalo nejasno ko će, zbog dvodnevnog pritvaranja Milorada Ilića – Miće Kaplara, biti član Politbiroa CK SPS – Kaplar, Đorđe ili NZN. O tome će, moguće je, odlučivati lično drug Ivica.

Kada već pominjemo pritvaranja u aferi Jablanica, Viši sud je odlučio da se Ilić tokom daljeg postupka brani sa slobode, dok su u pritvoru, koji je produžen za još dva meseca, od Valjevaca ostali okružni načelnik Miloje Obrenović, Saša Đoković i Milka Selaković. Početkom maja biće saslušani osumnjičeni Slobodan Bata, koji se u pritvoru, u beogradskom CZ-u, nalazi od novembra 2010, i krunski svedok Ratibor Đokić – Đole Kifla, privremeni zastupnik državnog kapitala, podnosilac krivičnih prijava u (poništenoj) privatizaciji očerupane Jablanice.

JUBILEJ – KK Student je poslednje subote u aprilu obeležio svoj 40. rođendan, objavljena je i monografija autora Tomislava Jovančića. Svečana sala Valjevske gimnazije bila je prepuna, što je potvrdilo tezu da je Student uvek bio varoški, a nikad gradski klub (opaska se, pretpostavljamo, odnosi na izostanak podrške zvaničnih opštinskih struktura, finansijske i svake druge).

Okončana je i Kolubarska basket liga (KBL) za rekreativce i veterane, pobednik je, posle doigravanja na fajnal ejtu, ekipa Kazabela Krug prijatelja, koja je u finalu bila bolja od Alfa univerziteta. Treći je Radio 014 Bodža, prošlogodišnji pobednik, a četvrti Zdravstveni centar. U revijalnoj utakmici, posle svega, selekcija KBL je sa 76:75 savladala ekipu ABL iz Novog Sada.

KK Metalac privodi kraju takmičenje u Superligi Srbije, a poraz od Mega Vizure u Beogradu udaljio ga je od eventualnog osvajanja četvrtog mesta i, uz vajld kartu od 150.000 evra, plasmana u NLB Jadransku ligu. Metalac će od 4. do 11. maja biti domaćin Hemofarmu, Partizanu i Crvenoj zvezdi, a do kraja Superlige Srbije dočekaće kragujevački Radnički i biti gost FMP-a i OKK Beograda.

U novom rukovodstvu KSS, sa predsednikom Draganom Đilsom na čelu, našao se i Duško Đukanović, predsednik Metalca, dok je mesto u Arbitražnoj komisiji zapalo pravnika Dragana Rakića Doktora iz Prekršajnog suda u Valjevu. Za Valjevo Rakićev izbor nije iznađenje, slično je bilo i u SFRJ, kada je Milomir Milošević, ničim izazvan, zalutao u Predsedništvo KSJ i sa košarkaškim „anonimusima” poput Borisa Kristančiča i Raše Šapera učestvovao u smenjivanju sa mesta selektora legendarnog Kreše Ćosića posle osvajanja trećeg mesta na EP u Atini.

Komentari

Ječi predizborna kampanja | 27.07.2012 u 23:17

Upišite svoj komentar