| Maj 2012

Trijumf arhitekticaNagrade Mileniji, Miroslavi, Grozdani

Ljiljana Ljiljak

Žiri beogradskog Salona arhitekture visoko je vrednovao prošlogodišnja ostvarenja stvaralaca poreklom iz Valjeva. Autorski par Milenija i Darko Marušić osvojio je, sa saradnicima, priznanje Salona za realizovani projekat obdaništa „Plava ptica” u Beogradu. „Plava ptica” donela je Marušićima još jedno visoko priznanje – Nagradu Grada Beograda. Mihajlo Mitrović kaže da ugledni projektantski dvojac tim delom „potvrđuje svoju prepoznatljivu senzibilnost iz koje se razliva zavođiva  poetika”.

Još jedan arhitektonski autorski dvojac opet je među nagrađenima: Valjevki Miroslavi Petrović Balubdžić u tandemu sa Mihailom Timotijevićem pripalo je priznanje Salona za ostvarenje  “Park industrijskog nasleđa Senjski rudnik Despotovac”. Nagrada je tim vrednija jer je ovoprolećni Salon, kao retko koji do sada, otvorio temu arhitektonskog pristupa afirmaciji nasleđa i kroz velike muzeološke projekte.

Grozdana Šišović se nije ove godine svrstala u laureate ali je za projekat sa kojim se predstavlja - poslovno izložbeni objekat firme “Neckom” u Nikšiću - njen tim dobio godišnju nagradu Udruženja arhitekata Srbije i to za najbolji realizovani rad u inostranstvu u protekloj godini. Ovom delu, odnosno Grozdani i timu re:a.c.t, pripala je  jesenas Zlatna medalja Bijenala mladih arhitekata u Minsku, za ostvarenje u kategoriji javnih i industrijskih objekata u konkurenciji mnogobrojnih radova iz 22 zemlje.

Na ovogodišnjem, 34. u nizu, Salonu arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu izloženo je i nekoliko radova autora koji uglavnom rade u svom Valjevu. Jasmina Popović i Olivera Mitrović koatorice su entetrijera firme GATE koji možemo videti u novosagrađenoj višespratnici na uglu ulica Pantićeve i Vuka Karadžića. Anđelka Mandić Milutinović sa svojim timom ANA predstavlja se projektom parternog uređenja novog valjevskog hrama, na Ušću. 

Projekat monumenta za Kapultepek šumu u Meksiko Sitiju Aleksandra Čarnojevića (rađen sa Vladanom Stevovićem) uvršten je u selekciju za nagrade  međunarodnog konkursa. U selekciji je i na ovoprolećnom  Salon arhitekture u kategoriji konkursnih radova.

Sa tek realizovanim projektima Istraživačke stanice u Petnici, dečjeg obdaništa u Gradcu i ponekim drugim valjevske arhitekte mogu se nadati priznanjima i na sledećem  Salonu, uglednoj smotri najboljih ostvarenja u arhitekturi Srbije tokom godine.

Upišite svoj komentar